2020 Türk Kültür Ajandası çıktı!

Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 2020 Kültür Ajandası çıktı. Ajandanın sayfalarında Türk kültürel mirasından, mimarisine, değerlerinden yemek kültürüne kadar önemli bilgiler yer buldu.

ABONE OL
GİRİŞ 09.01.2020 10:03 GÜNCELLEME 09.01.2020 10:50 GÜNCEL
2020 Türk Kültür Ajandası çıktı!
2020 Türk Kültür Ajandası çıktı!

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2020 yılı için özel olarak hazırlanan Türk Kültür Ajandası çıktı.

 

 

Enstitü uzmanları tarafından bir yıllık çalışmalar neticesinde ortaya çıkan ajanda, 2020 yılına özel "Türk Kırmızısı" ve "Saray-ı Hümayun" temaları esas alınarak hazırlandı.

Türk Kültür ajandasının kapağında Osmanlı tarihinde ciltçilikte yaygın olarak kullanılan deri cilt ve miklepli kapak kullanıldı. Ajandanın ön kapağında Topkapı Sarayı'nın sembol yapılarından biri olan Babüsselam'ın görseli yer aldı.

 

 

Ajanda, Türk motifleri ve sembollerinin anlamlarına yer verilerek Türkiye kültür mirasının bir albümü özelliğinde hazırlandı.

Ajandada Ocak ayının teması Türk kırmızısı oldu. Türk Kırmızısının, Avrupa'da Turkey red/Rouge de Turc olarak anılan ve çok zahmetli bir süreç sonrasında ele edilen bir renk olduğunu açıklayan ajandada Türk Kırmızısının tarihine yönelik bilgiler verildi.

Ajandanın Haziran ayı teması ise Ayasofya oldu. Bizans döneminde inşa edilen ve İstanbul'un fethi esnasında önemli bir sembol olarak boy gösteren UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alana Ayasofya, Türk Kültürünün önemli bir unsuru olarak ajandada yerini aldı.

Ajandanın Eylül ayındaki tasarımında ise Kilim başlığı konu edildi. Türk tarihinin önemli kültürel ögelerinden biri olan kilimlerin tarihine dair detaylı bilgilere yer veren ajandada Türklerin kilim konusunda dünya üzerindeki etkisine de değinildi.

Ajanda içeriğinde Türk Kültürünün unsurları olan pek çok konuya yer verildi. Türk mutfak kültürü, tarihi eserler ve el sanatları başlıkları altında Türk Kültür tarihine dair pek çok unsuru barındıran ajanda dünyaya Türk Kültürünü tanıtmayı amaçlıyor.

Ajandada ayrıca Enstitü'nün tüm dünyadaki kültür merkezleri, TİKA'nın, Maarif Vakfının ve Milli Eğitim Bakanlığının yurt dışı okulları gibi, Türkiye'nin yurt dışı temsilciliklerinin iletişim bilgileri de sunuluyor.

Ajanda her sene farklı bir tema ile Türkiye'nin kültürel mirasını ön plana çıkarmaya çalışıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR