Sözcü ve Emin Çölaşan’ın Sayıştay yalanı çöktü

Sözcü yazarı Emin Çölaşan, Sayıştay hakkında akıl almaz iddialarda bulundu. Hiçbir somut delil gösteremeden iftiralar attı. “Sayıştay’ın savcılığa başvuru hakkı elinden alındı” iddiası ise tamamen yalan çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.02.2020 18:00 GÜNCELLEME 08.02.2020 18:00 GÜNCEL
Sözcü ve Emin Çölaşan’ın Sayıştay yalanı çöktü
Sözcü ve Emin Çölaşan’ın Sayıştay yalanı çöktü

Sözcü Gazetesi yeni bir skandala daha imza attı. Emin Çölaşan, Sözcü gazetesindeki köşesinde Sayıştay’ı konu ederken hem kurum hem de hükümet hakkında asılsız ithamlarda bulundu.

 

 

Sayıştay’ın kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarını denetlediği ve buralarda yaşanan aksaklıkları denetçiler yoluyla raporlayarak Meclis’e taşıdıklarını anlatan Çölaşan sayısız yolsuzluğun ise ört bas edildiğini iddia etti. Raporların Sayıştay internet sitesinde yayınladığını kendisi de belirten Çölaşan, herkese açık olan bu raporlarda küçük bir somut örneği bile köşesine yazma gereği duymadı. “Sayıştay Rezaleti” başlıklı yazıda iddia ettiği rezalete dair hiçbir delil kullanmayan Çölaşan, gazetecilik etik ve kurallarını hiçe sayarak bolca “torpil, soygun, vurgun, israf” gibi sözler kullanarak algı operasyonu yapmaya kalktı.

 

 

HİÇBİR SOMUT ÖRNEK KULLANMADI

Çölaşan’ın gerçek olduğunu öne sürdüğü ama ispatlama gereği bile duymadığı bu iddiaların yanında somut olarak Sayıştay hakkında bahsettiği tek ifade ise Sayıştay’ın doğrudan savcılığa başvurma yetkisinin iktidar tarafından kaldırılması oldu. Çölaşan yazısında tam olarak “Daha önceleri Sayıştay'ın elinde bir yetki vardı… Yolsuzluk ve usulsüzlük belgelendiğinde, Sayıştay Başkanlığı'nın doğrudan savcılığa başvuruda bulunma yetkisi vardı. O yetki de bu iktidar döneminde (her nedense!) kaldırıldı.” ifadelerini kullandı.

Emin Çölaşan'ın yazısındaki Sayıştay iddiası.

SAYIŞTAY KANUNUNA BİLE BAKMAMIŞ

Çölaşan’ın devletin en önemli kurumlarından birini akıl almaz iddialarla yerden yere vurduğu yazıda kullandığı tek somut ifadesinin de gerçek dışı olduğu ortaya çıktı. Hatta yıllarını gazetecilik mesleğine vermiş bir kalemin böyle bir iddiaya inanılmasını beklemesi bile abesle iştigaldi.

Çölaşan, mesleğe yeni başlayan bir gazetecinin bile bildiği üzere iddiasının gerçek olup olmadığını Sayıştay Kanunu’na bakarak kontrol etseydi, asılsız iddialar kullandığı bu yazıyı yazma gereği duymayacaktı.

Çünkü 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 78 inci maddesine göre Sayıştay’ın ceza kanunlarına göre suç teşkil eden fiiller hakkında suç duyurusunda bulunabileceği açıkça yazıyor: 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 78 inci maddesi “Denetim ve incelemeler sırasında suç teşkil eden bir fiile rastlandığı takdirde suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin yöntemi” düzenlemiştir. Böyle bir durumda denetçi, delilleri toplayıp yargılama dairesinde incelenmek üzere Başkanlığa bildirir. İlgili daire onbeş gün içinde yapılacak inceleme sonucunda toplanan ilk delillerin kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte görülmesi halinde, ilgili kamu idaresine veya Cumhuriyet savcılığına gönderilmesine karar verir.  İşlemler ve sonrasındaki takip süreci Sayıştay Başsavcılığınca yerine getirilir. Faaliyet Raporunda bu bilgilere yer verilir.Sayıştay'ın doğruda savcılığa başvurma yetkisinin olduğunu belgeleyen kanun maddesi.

Sayıştayın internet sitesinde yayınladığı raporlar ve bilgilendirmelerde de raporlara göre suç tekil eden konuların Cumhuriyet Savcılıklarına gönderildiği defalarca belirtilmektedir. Hatta Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, 8 Kasım 2019 tarihinde Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda ceza kanunları açısından 2017'de 31, 2018’de 11, 2019 da ise 16 suç duyurusunda bulunduklarını bildirerek Çölaşan’ın iddialarını tartışmaya kapatmıştır.

SÖZCÜ YİNE İFTİRA İLE HABERİ KARIŞTIRDI

Ayrıca Çölaşan’ın gibi bir gazetecinin de bildiği üzere her vatandaş savcılığa suç duyurusunda bulunmakta özgürdür. Sayıştay’ın raporları herkesin ulaşabilmesi için kendi internet sitesinde yayınladığı gibi her vatandaş bu raporlarda suç teşkil eden bir durumu savcılığa götürme hakkına sahiptir. Buna kurumlar da dahildir. Mesela Sözcü Gazetesi’nin 6 Kasım 2018 tarihli, Ümit Türk imzalı haberine göre Sayıştay'ın 2017 raporlarında ortaya koyduğu usulsüzlük ve yolsuzluklara ilişkin CHP İstanbul İl Başkanlığı; İBB, İETT ve İSKİ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Yani Emin Çölaşan, kendi gazetesindeki haberleri takip etse bile skandal ifadelerle kaleme aldığı yazısındaki tek somut iddiasının da gerçeği yansıtmadığını fark edecekti.

Yakın dönemde başyazarı Rahmi Turan’ın asılsız iddialarını yayınlayan ve tüm yalanlamalara rağmen CHP’li Muharem İnce’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gittiği yalanını dillendiren Sözcü gazetesi de Çölaşan’ın yazısıyla yeni bir iftiraya atmış oldu.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 35 TÜMÜ
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalana hapis cezası şart
    Cevapla
  • SİBGATULLAH 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunun garısı Tansel ÇÖLGEÇEN de tüm MÜSLÜMANLARA iftira etmişti.Danıştay Hakimi Mustafa BİRDEN i şehit eden Alpaslan diye bir adam yakalanmasaydı halen daha Tüm MÜSLÜMANLAR töhmet altında inim inim inliyor olacaktı.Ne demişti ?Bir hatırlayın!Ben ALLAH ın ASKERİYİM yani(CEYŞULLAH ım) demiş Mustafa Bİrden i şehit etmiş kaçmış.Sonra Yüce Yaratan ın ADALETİYLE yakalandı da gerçek ortaya çıktı.Tüm Müslümanlar da töhmet altından kurtuldu.Bunlara Yüce Yaratan fırsat vermesin!
    Cevapla
  • Osmanlı Torunu 4 yıl önce Şikayet Et
    Huylu huyundan vazgeçmiyor işte. Yersen!!!. Al birini vur ötekine. Bunun da hanımı Danıştay suikastında hemen hedef saptırmak için katilin içeri girip tekbir getirerek adam öldürdüğünü söylemişti. Halbuki o şahıs o anda ortalıkta bile yoktu. Bunların cibilliyeti böyle... Bu suratsız da böyle hayatı yalan. Ama ne yazık ki GeziZekalılar bunlara inanıyor, devam etsinler inanmaya. Adamlarda beyin yok ki saksıyı koymuşlar öyle dolaşıyorlar. Artık markutlaşmışlar....
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Yalan haber yapan ispat edemiyorsa bunun bir hukuki cezası olmalı savcılar lütfen göreve
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Sözcü yalanı ortaya atar o gazeteyi okuyan güruh zaten her yazılanı haşa Sanki Allah kelamı gibi doğru kabul eder ve başka yerden doğrumu değilmi diye araştırma gereği hissetmez Fox cumhuriyet ten haber takip edenden erdemli bir hareket beklemek boş bir beklenti olur Allah bunlara fırsat vermesin içimizdeki düşmanlardan kurtulamadik
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR