Dikkat çeken detay: Türkiye Rusya'ya boğazları kapatabilir

İdlib'de 33 askerimizin şehit olduğu hain saldırının ardından, gözler Türkiye'nin atacağı adımlara çevrildi. Esed rejimini açıkça destekleyen Rusya'nın Türkiye için savaş tehdidi oluşturabileceğini kaydeden uzmanlar, "Montrö gereğince boğazlar Rus gemilerine kapatılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 28.02.2020 13:15 GÜNCELLEME 28.02.2020 14:20 GÜNCEL
Dikkat çeken detay: Türkiye Rusya'ya boğazları kapatabilir
Dikkat çeken detay: Türkiye Rusya'ya boğazları kapatabilir

Esed rejimi güçlerinin İdlib'de TSK unsurlarına yönelik saldırılarda 33 askerin şehit verilmesinin ardından, "Türkiye bundan sonra hangi adımları atabilir?" sorusu önem kazandı.

 

 

Rusya'nın Beşşar Esed rejiminin İdlib'e yönelik saldırılarına açık destek verdiği biliniyor. Son olarak, Rusya'nın seyir füzesi yüklü savaş gemilerini boğazlar üzerinden Suriye'ye göndermesi yeni bir tartışmaya kapı araladı.

Peki, Türkiye Suriye rejimine destek için giden savaş gemilerine boğazları kapatabilir mi?

 

 

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Yeni Şafak'tan Hasan Hız'a yaptığı açıklamada, "33 asker ve onun öncesinde 16 şehidin verilmesi Türkiye'nin çok daha ciddi tedbirler alması gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN ATABİLECEĞİ ADIMLAR VAR

Türkiye'nin Esed rejimine destek için giden savaş gemilerine boğazları kapatabileceğini belirten Yılmaz şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye, Montrö Sözleşmesi'nin 21. maddesini devreye sokabilir. Suriye rejiminin kullandığı tanklar havadan gitmiyor, boğazları kullanarak deniz yolu ile gidiyor. Yine Libya'da Hafter rejimine gönderilen silahların da boğazlar üzerinden gittiğini biliyoruz. İdlib'de Türk askerine yönelik saldırılardan Suriye rejimi sorumluysa, Türkiye savaş tehdidi hissettiği için Suriye rejimine gidecek tüm gemileri engellemesi gerekir. Bunu doğrudan Rusya'yı hedef alarak değil, bütün silah taşıyan kargo gemilerine 21. maddeyi gerekçe göstererek kapatabilir. Bu şimdi uygulanırsa etkili olacaktır."

"NATO'NUN 5. MADDESİNİN DEVREYE GİRMESİ MÜMKÜN"

Türkiye'nin NATO'yu acil toplantıya çağırdığını hatırlatan Yılmaz, ittifakın 5. maddesinin devreye girmesinin önünde bir engel olmadığına dikkat çekti:

"5. madde kendi sınırları içerisinde herhangi bir müttefikin saldırıya uğraması üzerine giriyor ancak gözden kaçan bir durum var. Göç ve terör tehdidi varsa, NATO'nun 5. maddesinin devreye girmesi mümkün. Türkiye sığınmacı tehdidiyle karşı karşıya. 1 milyon mülteci sınırda bekliyor. Terör örgütü üyelerinin sınırdan geçmesi mümkün olduğu için 5. madde devreye sokulabilir."

Suriyeli muhaliflerin İdlib'deki son kazanımlarının dengeleri değiştirdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Son haftalarda Türkiye'nin SİHA kullanması İdlib'deki Esed rejimi hatlarının yıkılmasına neden oldu ve rejim güçlerinin ele geçirdiği birçok noktayı boşaltmasını sağladı." diye konuştu.

KAYNAK : YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 137 TÜMÜ
  • Zübeyir 4 yıl önce Şikayet Et
    Mömtrö anlaşması gereği madem böyle bir hakkımız var , Rusların ancak boğazlarımızdan gönderebileceği TANK ve benzeri ağır malzemelerin boğazlarımızdan geçişini derhal kapatmalıyız.
    Cevapla
  • İhanet 4 yıl önce Şikayet Et
    kapatılabilir değil kapatın.Ruslar ülkemizi de terk etsin.Artık düşmanlarımızı çok iyi tanıyoruz.
    Cevapla
  • vatansever80 4 yıl önce Şikayet Et
    böyle bir hakkımız mademki var neden hemen rus savaş gemileri ne bogazı kapatmıyoruz daha bugün iki füze gemisi bogazı geçti anlamak mümkün degil
    Cevapla
  • kale 4 yıl önce Şikayet Et
    cumhurbaşkanı başkomutan olarak suriyede ordunun başına geçsin şam da sabah namazını kıldırır
    Cevapla
  • kaplan. 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk askerini eset değil Ruslar öldürdü bunu anlayalım artık.Boğazları kapayalım ve anlaşmalarımızı askıya alalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR