Bilim Kurulu toplantısı sona erdi! Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle ilgili son dakika açıklamalar yaptı. Türkiye'de son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldığını açıklayan Koca, 2 bin 69 pozitif vaka tespit edildiğini ve 17 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Koca, Bilim Kurulu toplantısında "Sokakta geçirilecek zamana kısıt getirmek" için tedbir önerisi kararı alındığını ve değerlendirmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.03.2020 19:38 GÜNCELLEME 27.03.2020 20:16 GÜNCEL
Bilim Kurulu toplantısı sona erdi! Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklamalar
Bilim Kurulu toplantısı sona erdi! Sağlık Bakanı Koca'dan son dakika açıklamalar

Son dakika haberi: 17.30'da başlayan Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüste son durumla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Koca'nın yaptığı son dakika açıklamasına göre, Türkiye'de son 25 saatte 2 bin 69 yeni vaka tespit edildi, 17 vatandaşımız hayatını kaybetti. 42 kişi ise iyileşerek taburcu oldu.

Bakan Koca ayrıca, Bilim Kurulu toplantısında "sokakta geçirilecek zamana kısıtlama" yönünde tedbir önerisi kararı aldıklarını ve önerilerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu açıkladı. 

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 

Yaşadığımız günler örneğini bildiğimiz günler değildi. Tüm dünya 1 Aralık 2019 öncesine dönme mücadelesini veriyor. Çin'de Vuhan adında bir kent ve bulaşıcı bir hastalık. Bir süre bunu duydunuz sonra bunu koronavirüs izledi. Ardından ölüm, salgın, ülke isimleri geldi. 

Türkiye, insanını korumak için elinden gelen her şeyi yaptı. Yurttaşını koruyacak sıkı tedbirler aldı. Bugün şartlar çok farklı. Önceki tedbirler şimdi sadece bir avantaj. 

Önümüzdeki günler istesek de istemesek de kesinlikle farklı olacak. Bu hastalık bütün dünyada hayatı değiştirecek bir kabiliyete sahip. Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu elbette var: Hayat tarzımızda değişikliğe gitmek. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor. Tedbirler aslında basit fakat görünen o ki tedbirlerin uygulanmasını kolaylaştıracak şartlar son derece önemli. 

"İZOLE PRENSİP HALİNE GELMELİ"

Bugün Bilim Kurulumuzda belki de önemli toplantı yaptık. En önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirelim. Yani hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit edelim. 

Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar birbiriyle mümkün olduğu kadar az karşılaşmalıdır. Bunun için de çalışma saatleri, çalışma günleri, tatiller düzene konmalıdır

"SOKAKTA GEÇİRİLECEK ZAMANA KISIT GETİRME SÖZ KONUSU"

Sokakta geçirilecek zamana kısıt getirme konusudur. Bu yöndeki öneri en önemli başlıklardan biri olmuştur. Bilim Kurulumuzun önerisindeki amaç virüsün yayılımını önlemek, olduğu yerde kontrol altına almaktır. Yani bizim teması en aza geçirecek bir hayata ihtiyacımız var. 

Bilim Kurulunun 83 milyon için önerdiği tedbir belli bir süreliğine belli sınırlan konmuş bir hayattır. Artık yeni mücadele yöntemi hayata geçiyor. Devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak. Hastalığın önünü keseceğimize inanıyorum. Bilim Kurulumuzun aldığı tavsiye kararını Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. 

Alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması umudumuzun gerçeğe dönüşmesini kolaylaştıracaktır.

KORONAVİRÜSTE SON SAYI

7533 test yapıldı, 2069 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5698 oldu. Bugün 17 kişimizi daha kaybettik, toplam can kaybımız 92'yi buldu.

42 hasta iyileşerek taburcu olmuştur.

Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz, bazı illerde vaka saylarının fazla olduğunu biliyoruz.

TEST KİTLERİ ALINABİLİYOR MU?

Şahısların dışarıdan veya içeriden kit alarak test yapması asla kabul edilmesi mümkün değil. Onun için gereken yapılmış olur. 

3 MİLYON 615 BİN N95 MASKE DAĞITILDI

N95 dediğimiz hekimlerin kullandığı maske, 3 milyon 615 bin tane iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı.

ÇİN'DEN GETİRİLEN İLAÇ SONUÇ VERDİ Mİ? 

Daha erken bir dönem olduğunu Bilim Kurulunda da konuştuk. Değerlendirme açısından önümüzdeki günler daha uygun. 

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE DOLULUK ORANI YÜZDE 62-63

Yoğun bakımlarımızda bir sorunumuzun olmadığını, yüzde 62-63 oranında doluluk olduğunu biliyoruz. Yerli üretim için de nisan sonu-mayıs 15'inde teslim edilmek üzere çalışmamız oldu biliyorsunuz. 

UMREDEN DÖNEMEYEN TÜRK VATANDAŞLARI

Umrede olan 362 kişi hakkında çalışma yapılıyor. O çalışmanın durumuna göre ne yapacağımız belli olunca açıklayacağız.

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞMA SİSTEMİ

Özel sektörle ilgili kamuda olduğu gibi vardiya usulüyle ilgili yaklaşım tarzı olursa bunun uygun olabileceğini düşünüyoruz. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 196 TÜMÜ
  • Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Paran varsa oğlunda kal, gücün varsa kızında kal, AKLIN varsa EVİNDE Kal...
    Cevapla
  • ferhat s 4 yıl önce Şikayet Et
    sayin bakan ilk günden beri söylüyorum tek care sokaga cikma yasagi...sizin aldiginiz tedbiler diyer ülkelerde denendi ve basarili olamadilar. diyerleri gibi eninde sonunda sokaga cikma yasagi getireceksiniz . bu kadar ölen insanda bosuna ölüyor.
    Cevapla
  • brkkc51 4 yıl önce Şikayet Et
    tavsiye vermeyi birakin dua edin devlet bilmiyor mu yasak konacak konmayacak
    Cevapla
  • TOPRAK 4 yıl önce Şikayet Et
    Yoğun bakımlarımızda bir sorunumuzun olmadığını, yüzde 62-63 oranında doluluk olduğunu biliyoruz. Ve daha yoğun bakım ve entübe hasta sayımız 585.. Toplam yoğun bakım kapasitemiz ~1000 kişi demek ki.
    Cevapla
  • Suat 4 yıl önce Şikayet Et
    En kısa sürede 24 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli market ve eczane hariç her yer kapatılmalı ekmeklerde evlerde yapılmalı.Bu sürede sağlık çalışanları hastaları tespit edip hasta olanlar hastaneye hafif geçirenlerde evlerinde kapılarında mühür ile kilitlenmeli bu iş hiç kimsenin insiyatifine bırakılamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR