Aile sağlığı merkezlerinde test dönemi başlayabilir

Türkiye'deki test sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken uzmanlar, vakaların çok görüldüğü il ve ilçelerdeki bazı Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) de bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2020 08:32 GÜNCELLEME 14.04.2020 08:37 GÜNCEL
Aile sağlığı merkezlerinde test dönemi başlayabilir
Aile sağlığı merkezlerinde test dönemi başlayabilir

Koronavirüs salgını ile mücadelesini çok boyutlu alanlarda sürdüren Türkiye, bugüne kadar 410 binden fazla test gerçekleştirdi.Uzmanlar, koronavirüs salgınının önlenmesi için atılması gereken en temel adımlardan birinin test sayısını arttırmak olduğunu uzun süredir vurguluyor.Bilindiği üzere, koronavirüs semptomlarının birini dahi gösteren hastalara test yapılmaya başlandı. Hastaların test sürecine dahil olması için atması gereken bazı adımlar bulunuyor.

 

HASTALAR İLK ÖNCE 184'E BAŞVURUYOR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun hazırladığı rehbere göre, koronavirüs bulaştığından şüphelenen hastaların öncelikle ALO 184 hattını araması gerekiyor ve hastalardan genelde aile sağlığı merkezine gitmeleri isteniyor.

 

AİLE HEKİMLERİ SEMPTOMLARI DEĞERLENDİRİYOR

Hastaların öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve ateş gibi şikayetlerini değerlendiren aile hekimleri, şüpheli vakaları test için hastanelere yönlendiriyor.

"ASM'LER DAHA MERKEZİ BİR ROL ÜSTLENMELİ"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreteri Hamza Özdemir, koronavirüs ile mücadelede ilk basamak olan aile sağlığı merkezlerinin daha merkezi bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtiyor.

VAKALARIN YOĞUN OLDUĞU İLLERDE TEST YAPILMALI

Türkiye'deki test sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Özdemir, "Aile sağlığı merkezleri sürece dahil edilmeli. Vakaların çok olduğu İstanbul'un bir ilçesinde 3-4 aile sağlık merkezine test konursa, toplum bazlı vakaları ortaya çıkarma adına adımlar atabiliriz" diye konuştu.

BUZDAĞININ GÖRÜNMEYEN KISMI ÖNEMLİ

Toplumda koronavirüs taşıyan ve bulaştıran insanların olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Bunlara karşı önlemlerin alınması gerekir. Şu anda sadece buz dağının üstü ve görünen kısmı ile savaş veriliyor" dedi.

KORONAVİRÜS TEDAVİ SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 60 bini aşarken, test sonuçları pozitif çıkan hastaların büyük bölümü tedavi sürecini evlerinde geçiriyor. Risk faktörü taşımayan bu hastaların evdeki tedavi süreçleri ile ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı yetkilileri, "Aile hekimleri tarafından test sonucu pozitif çıkan hastalar her gün aranarak semptom sorgulaması yapılıyor. Evde izolasyonu takip edilen kişiler, il ve ilçe sağlık müdürlüğünün koordinasyonunda sağlanan ilaçları kullanıyor" bilgisini paylaşmıştı.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    aile sağlığı elemanları o kadar rahat ki bu işi yapamazlar eski sağlık ocağı olursa belki
    Cevapla
  • Eryiğit 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet bence yapılsa herkes baş vurur ve bu illetten çabuk kurtuluruz
    Cevapla
  • nimet 4 yıl önce Şikayet Et
    Aile Sağlığı Merkezine Yetkililer kılık değiştirip bir gitsin bakalım.. Neden geldin diye dayak yiyecek duruma düşebilirler..
    Cevapla
  • Zor 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu sisteme (aile hekimliği sistemi) hasta baktıramıyorsun doğru düzgün( istisnalar bir kenara) test nasıl yaptıracaksın, ellerinden gelse şu dönemde asm içerisine hasta almayacaklar. Hiç bir olayda elini taşın altına koymak istemeyen bu sistem ( daha doğrusu bu sistemin bazı bileşenleri) devlete bütünüyle yük, yok gezicisi, yok sahası, yok esneği...zorla çalıştırılan, iteleyerek yürütülen, bakanlığın "ayrıcalıklı çalışanları" bir aile hekimin aldığı maaşa belki 3 tane hekim çalıştırılabilmekte, ancak hem rahatlık, hem çok maaş verilen bu sistem yeteri kadar verimli olamıyor. TEZ ZAMANDA BU SİSTEM ÜLKEYİ TERKEDER UMARIM.
    Cevapla
  • ilhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Vakaların çık olduğu semtleri tamamen taramak lazım. Hastalık belirtisi olmasa da bulaştırıyor sonuçta. Yakalamak lazım. Gerekirse o bölgeleri ev ev taramak gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR