Bakan Koca 'filyasyon' deyip müjdeyi verdi! Türkiye bu açıklamaya odaklandı

Bakan Fahrettin Koca vaka sayısının artık düşüşe geçtiğini duyurarak çok önemli açıklamalarda bulundu. Koca, "Türkiye'de hastalığın 1 haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti. Yani 4. haftada Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti... Filyasyon kelimesini unutmayacaksınız. Bu kelime bunu hak ediyor. Vaka artışının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladı." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2020 21:45 GÜNCELLEME 07.05.2020 21:46 GÜNCEL
Bakan Koca 'filyasyon' deyip müjdeyi verdi! Türkiye bu açıklamaya odaklandı
Bakan Koca 'filyasyon' deyip müjdeyi verdi! Türkiye bu açıklamaya odaklandı

Bakan Koca konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde; 

 

 

Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar Türkiye'nin salgının mümkün en az kayıtla aşacağına işaret ediyor. Bu işareti biz tedbirler yüzde yüz kullanmamasına rağmen alıyoruz. Tedbirleri yüzde yüz kullanabilsek umuttan çok daha öte kelimelere seçeceğiz. Sonuca odaklanalım, bilelim ki tedbir yüzde yüze yaklaştıkça neredeyse uğraşılacak tek sorun eldeki vakalardır.  

"YAYILMA HIZINI KONTROL ALMAYA BAŞLAMIŞ BULUNUYORUZ"

Vakaların sayısı tüm dünyada artıyor. Her ülke kendi mücadelesini kendi şartlarında veriyor. Vaka sayıları taştırma konusu. Türkiye'de salgında tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Tablonun olumsuz yönü tam olumlu yönleri ise kısmen gözünüzün önündedir. Türkiye'de hastalığın 1 haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti. Yani 4. haftada Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti. Virüsün yayılma gücünü hatırlamalıyız. Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış bulunuyoruz. 

 


"BU KELİMEYİ UNUTMAYACAKSINIZ"

Filyasyon kelimesini çok duydunuz. Bu kelimeyi ileriki günlerde unutmayacaksınız. Bu kelime bunu hak ediyor. Filyasyon bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artışının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladı. Filyasyon yöntemini bizim gibi uygulayan hiç olmadı. Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp, onları taramaya çalıştık. Bunun dikkat, titizlik gerektiren bir çalışma olduğunu dışarıdan anlamak zordur. 

"BİZ NOKTA ATIŞI YAPARAK İLERLİYORUZ"

Filyasyonda yani hastanın temas halinde olduğu kişiler zincirinin taranması sürecinde neler oluyor? O kişilere ulaşılıyor, gözlem altına alınıp izole edilip tedavilere başlanıyor. Genel tarama zaten doğru önlem değil, güvenli sonuç elde etme açısından akılcı da değil. Filyasyon uygulaması soruya güçlü cevap veriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyanın büyük kısmı filyasyon yerine şikayet üzerine tanı ve tadevi yolunu izliyor. Hasta kaybı artış oranı hızında da az evvel bahsettiğim vaka artış hızına sahibiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yönde olduğumuzun, tedbirlerden sonuç alacağımızın somut işaretleridir. 

"EN YAYGIN ŞEKİLDE FİLYASYON YAPAN ÜLKE TÜRKİYE'DİR"

Yöntemi en yaygın şekilde filyasyon yapan ülke Türkiyedir. Bugüne kadar tanı konan hastaların temas zincirindeki 261 bin 969 kişi tespit edildi. Bunların yüzde 95.8'e ulaştık. Temas zincirinde yer alan vakaya ortalama 4,5 temaslı kişi düşmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 96'sına ulaşarak takip yapılmıştır. 251 bin 28 kişiye takip yapılmıştır. Filyasyon süreci nasıl işliyor? Hastanın çok detaylı hikayesini alıyoruz. Kimlerle ne zaman görüştüğü, aile ortamı, yakınları, iş yeri arkadaşlarını, sosyal ilişkilerinde temas halinde olduğu bilgileri toplanıyor. 

"BUGÜNE KADAR BAHSETMEDİM"

Bu noktadan itibaren filyasyon ekiplerimiz harekete geçiyor. Bugüne kadar bahsetmediğim filyasyon ekipleri biri doktor, biri sağlık memuru, yardımcı personel olmak üzere ortalama 3 kişiden oluşuyor. Bu ekipler her koronavirüs vakasında harekete geçip hastanın temas halinde olduğu listelenmiş kişileri 48-49 saat zaman zarfında taramaktadır. Doğrudan bu kişilerin adreslerine ulaşılmaktadır. Merkez birimlerimiz onların sahadaki çalışmasını takip etmektedir. Erken tanılarla hem yayılma önlenmekte, hem de risk grubunda olan bazı kişilerin belki de hayatları kurtulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilde yapılmaktadır. Yüzde 99 yapılan Zonguldak'ta filyasyon çalışması birinci ildir, en düşük Şanlıurfa'dır. İstanbulda 1200 filyasyon ekibi görev almaktadır. 

"HER SAĞLAM VERİ VİRÜSE KARŞI BİR SİLAHTIR"

Virüsü taşıyan kişilerle temaslı kişileri saptayan bu ekipler sahadaki en aktif kimselerdir. Filyasyon çalışmamızın ağırlıklı bir kısmı aile hekimlerimiz tarafından yürütülüyor. Bu kişiler de belirti ortaya çıkıp çıkmadığı bizzat aile hekimlerimiz tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz büyük veri havuzun bir kaynağı aile hekimleriyle kurduğumuz sistemdir. Koronavirüsle mücadelemiz mahalle bazına kadar inmiş vaziyettedir. Sokağa, apartmana, eve uzanmıştır. Her sağlam veri virüse karşı bir silahtır. Bakanlığımız sağlık teknolojisinde olduğu gibi bu verilerin oluşturduğu sistem konusunda insanımıza güven verecek üstünlüğe sahiptir. Türkiye'den anlık olan veriler tek bir sistemde toplanmaktadır.

YORUMLAR 81 TÜMÜ
  • AYŞE 3 yıl önce Şikayet Et
    ben aile hekimliğinde çalışıyorum hasta takip listesine düştükten sonra 14 gün arıyoruz gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz problemi olanları 112 ye yönlendirip hastaneye yolluyoruz.onlarda 14 gün aranmasından gayet memnunlar devlet hergün arayıp soruyor.avrupa giibi bir kenara atıp ne haliniz varsa görün demiyor.şunu söyleyebilirim ki devlet hastalık şüphesi olan vatandaşından an be an haberdar oluyor.bunu devleti yüceltmek için yazmadım gerçekleri yazdım.
    Cevapla
  • XXX 3 yıl önce Şikayet Et
    anadolu da her aile hekimi hergün takipli hastaları arıyor,14 gün boyunca aranmıyoruz diyenler yalan konuşuyor.
    Cevapla
  • ne diyeyim? 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet olağan üstü bir azimle çalışıyor da o cuma akşamı neydi yaa?.. Ne kadar akıllı bir millet olduğumuzu hep beraber gördük ne filyasyon kaldı ne sosyal mesafe akıllara zarar bir umursamazlık herkeste... Yeter ki sigarasını ekmeğini alsın, keyfi için kendini tehlikeye atan başka bir millet var mıdır acaba?.
    Cevapla
  • Demircan 3 yıl önce Şikayet Et
    Virüs testini bırakıp zeka testi yapmak lazim
    Cevapla
  • Suat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakan istediğiniz kadar açıklama yapın hastalığı kapanlar başkalarına bulaştırmak için elinden geleni yapıyor, alt komşum hastalığa yakalandıktan 2 gün sonra evinin balkonundan halı sirkeliyor devlet istediği kadar tedbir alsın vatandaş millet hain olduktan sonra bu devam eder...
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın en güzel dillerinden biri olan Türkçemiz bozuluyor: Filyasyon Pik Virüs İzole Risk Saptama Tanı .,,,,,,,,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR