Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazanla ilgili iddialara cevap

Diyanet İşleri Başkanlığı, sosyal medyadan Ramazan ayının on beşinin cumaya denk gelmesi nedeniyle bazı olayların meydana geleceği yönündeki iddiaların artması üzerine açıklama yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2020 15:42 GÜNCELLEME 21.04.2020 15:42 GÜNCEL
Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazanla ilgili iddialara cevap
Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazanla ilgili iddialara cevap

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç, son günlerde sosyal medyada dolaşan bir iddiayla ilgili açıklama yaptı. 

 

Sosyal medyada dile getirilen iddialarda, Ramazan ayının on beşinci gününün cumaya denk gelmesi ve bundan dolayı bazı olayların meydana geleceği öne sürülmüştü. Kılıç'ın yaptığı açıklama şöyle: 

"1. Söz konusu rivayetler sahih hadislerin toplandığı muteber hadis kaynaklarında yer almamakta; zayıf ve uydurma rivayetlerin de sıkça rastlandığı eserlerde bulunmaktadır (Nuaym b.Hammad, Kitâbu’l-Fiten, I, 228; Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Kebîr, XVIII, 332). Şu kadar var ki bu rivayetlerin, hadis alimleri tarafından "uydurma" olduğu tespit edilmiştir. (Bkz. Aliyyu’l-Kâri, el-Esraru’l-merfua fi’l-ahbâri’l-mevdua, s. 182, H. No: 795; Suyuti, el-Leâliu’l-mesnûa fi’l-ehadisi’l-mevdûa, II, 207; Elbânî, Silsiletü’l-ehâdîsi’z-zaîfe ve’l-mevzûa, XIII, 397-399)

 

2. Hadis eserlerinde gelecekte meydana gelecek olaylar genellikle “Fiten” başlığı altında toplanmaktadır. “Fiten” adıyla müstakil bir kitap kaleme alan Nuaym b. Hammâd, kendisine gelen bir haberin sahih veya uydurma olup olmadığına bakmaksızın eserine almış ve bu noktada muhaddislerin eleştirilerine maruz kalmış bir kişidir. Dolayısıyla söz konusu kaynakta yer alan her bilginin ihtiyatla karşılanması gerekmektedir.

3. Hadis alimleri, söz konusu haberi Hz. Peygamber’den nakleden Feyrûz ed-Deylemî’nin Hz. Peygamber’i görmediğini ve sahabî olmadığını söylemişlerdir. Ayrıca senedde yer alan Abdulvehhab ibnu’d-Dahhâk’ın da hadis uydurmakla meşhur bir kişi olduğu söylenmiştir (Heysemî, Mecmau’z-zevâid, VII, 310; İbnü’l-Cevzî, el-Mevdûât, III, 191-192; Elbânî, Silsiletü’l-ehâdîsi’z-zaîfe ve’l-mevzûa, XIII, 397-399)

4. Hadis Alimleri, geleceğe dönük olarak “şu senede şöyle olacak” şeklindeki tarihlendirmeleri ihtiva eden rivayetlerin uydurma olduğunu vurgulamışlar ve örnek olarak söz konusu rivayetleri zikretmişlerdir (bk. Aliyyü’l-Kârî, el-Esrâru’l-merfû’a, s. 471-472)

5. Hadis alimleri, bir sözün Hz. Peygamber’e ait olup olmadığını tespit etmede çok hassas davranmışlar; sahih olanlarını uydurma olanlarından ayırmışlar ve bunun için ciltlerle kitapları bizlere miras olarak bırakmışlardır. Sahih hadislerin toplandığı muteber hadis kitaplarından olmadıkça ve hadis alanında uzmanlaşmış kişilerden teyit edilmedikçe sosyal medyada paylaşılan her hadisi/rivayeti ihtiyatla karşılamak gerekir. Ayrıca doğruluğunu teyit etmeden bu tarz bilgilerin başkalarıyla paylaşılması kişilerin dinen sorumlu olmalarına da neden olacaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s.) “Kişiye, yalan olarak, her duyduğunu anlatması yeter!"  buyurmuştur (Müslim, Mukaddime, 5).

6. Dinî hayatın yaşanmasında Müslümanlara rehberlik eden Hz. Peygamber’e ait yüzlerce sahih rivayet bulunmaktadır. İnanç, ibadet ve ahlakla alakalı bu sahih rivayetler dururken Hz. Peygamber’e aidiyeti hususunda soru işaretleri olan; hatta ona ait olmadığı ifade edilen rivayetler üzerinde durulması, Müslümanların dinî yaşantısına faydadan çok zarar verecektir. Bu noktada Müslümanlara düşen görev, gelecekte ne olup ne olmayacağına dair şeylerin peşine düşmek değil; “Bugün Allah’ı memnun edecek bir iş yaptım mı?”, “İnsanlara faydamın dokunacağı ne yaptım?”, “Herhangi bir cana zarar verdim mi?” gibi hususlar üzerinden düşünüp temel sorumluluklarına uygun davranmak olacaktır.

7. Son olarak, on dört asırdır birçok Ramazan’ın ilk günü/on beşinci günü bu sene olduğu gibi cumaya denk gelmiş; ancak tarihi kaynaklar, söz konusu rivayetlerde zikredilen olayların gerçekleştiğine dair bir bilgiye yer vermemiştir."

KAYNAK : haber7
YORUMLAR 19 TÜMÜ
  • Gossarli 3 yıl önce Şikayet Et
    Gaybi bilen Allah tır başka lafa gerek yok
    Cevapla
  • Pınar K. 3 yıl önce Şikayet Et
    Olsa olsa mucizeler olur. Ramazan Ayı bu felaket ayı değil. Tövbe edip namazına başlayanlara çok güzel bir başlangıç olur mesela. Akılları fikirleri kötü bir şey olsunda hükümet gitsin dertleri o.
    Cevapla
  • Engin CAN 3 yıl önce Şikayet Et
    Olsa olsa mucizeler olur. Ramazan Ayı bu felaket ayı değil. Tövbe edip namazına başlayanlara çok güzel bir başlangıç olur mesela... Tamam buraya kadar haklı olabilirsiniz çok güzel haklısınız ama burdan sonraki düşüncenizde güzelim İslam dinimizi siyasete ve siyasi görüşünüze umarsızca ve saygısızca alet ediyorsunuz,sizi ve sizin gibi düşünenleri esefle kınıyorum....
    Cevapla
  • bilinmeyen kişi 3 yıl önce Şikayet Et
    haklısın
    Cevapla
  • yunus gül elazığ 3 yıl önce Şikayet Et
    indirilen dinden Malesef uydurulmuş dine inanan çok fazla. inanmıyoruz diyor sonra yine aynı hikaye Allah bize hidayet versin
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Diyanete hayati çağrım var. Derhal kontrollü toplu ibadete, Cuma Namazına geçilsin. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz güçlüdür. Içeriye girenlere test yapılsın sorun yoksa içeriye girsin ibadete . Bu sayede büyük sorumluluk diğer Müslümanlardan kalkar. Bu bir savaş nedeni olarak bulunan Hadis-i Şerif vardır. Her beldeden bir topluluk herkes değil! Ben sorumluluğumu yaptım.
    Cevapla
  • Bilal 3 yıl önce Şikayet Et
    Burdan yazmakla sorumluluğu atmış oldun öyle mi sadece ?
    Cevapla
  • Serdar 3 yıl önce Şikayet Et
    Ramazanın ilk gününün cuma gününe denk geleceği ne malum? Hilalin görünmesiyle başlamıyor mu Ramazan?
    Cevapla
  • sert dmr 3 yıl önce Şikayet Et
    tr de hesapla.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR