Birlik projesi hayata geçiyor

İstanbul’da bir grup üniversite öğrencisi, kurdukları Birlik projesi ile Uygur kültürünü yaşatmayı hedefliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 28.04.2020 11:23 GÜNCELLEME 28.04.2020 11:23 GÜNCEL
Birlik projesi hayata geçiyor
Birlik projesi hayata geçiyor

Çin’in Doğu Türkistan zulmünün kendini hissettirdiği noktalardan biri de dil ve kültür. Uygur Türklerinin dilini yasaklayan Çin Hükümeti, vatandaşları evlerinde bile Çince konuşmaya zorluyor.

 

İstanbul’dan bir grup üniversite öğrencisi, bu asimilasyon politikasına karşı Uygur kültürünü korumak için 'Birlik' isminde bir proje oluşturdular.

Projenin kurucuları Tuğana Bulut ve Zehra Elif Demirci konuyla ilgili şu ifadelerde bulunuyorlar: "Hepimiz şunun farkındayız ki Çin, Uygur Türklerinin canlarına kast ettiği kadar benliklerine, temsil ettikleri ‘Müslümanlık ve Türklük’ kimliğine de kast ediyor. Ve bizler, Doğu Türkistan'daki kardeşlerimizin canlarını koruyamıyorsak dahi değerlerini muhafaza edebiliriz, Doğu Türkistan için bunu yapabiliriz."

 

Projenin parolası, “dirilik ve görünürlük.” Asimile edilmeye çalışılan Uygur kültürünü diri tutmayı ve kapalı kapılar ardında değil, her gün kullandığımız sosyal medyaya taşımayı hedefliyorlar. Proje ekibi bu çabalarını şu sözlerle anlatıyor: “Uygur kültürünü önce diri tutacağız ki görünür kılabilelim, görünür kılacağız ki daha da dirleşsin.”

Birlik projesinin ajandası oldukça yoğun. Hem yüz yüze hem de online olarak faaliyet göstermeyi planlayan ekibin çalışmalarını şöyle özetleyebiliriz: Ekiptekiler öncelikle İstanbul'da okuyan Uygur kız öğrencilere ulaşıyorlar. Onlarla düzenli aralıklarla bir araya gelerek aralarında kardeşlik bağı kuruyorlar. İleride bu faaliyeti genişleterek Muahhad isimli bir alt proje yürütmek istiyorlar. Muahhad adı altında bir Türk ile bir Uygur öğrenciyi eşleştirerek kardeşlik ve temas geliştirici faaliyetlerde bulunmayı planlıyorlar. Bu alanda konferanslar düzenleyerek toplumun her kesiminde Doğu Türkistan bilincini uyandırmayı hedefliyorlar. Uygurca tiyatro oyunları yazıp kitap okuma kulüpleri kurmak isteyen ekibin faaliyetleri bununla da sınırlı değil. Gönüllülere Uygurca dersi vererek bu dilin yaygınlaştırılmasını sağlamak istiyorlar. Öğrendikleri Uygurca ile sosyal medya üzerinden içerikler üretmeyi planlıyorlar.

Ekipten Doğu Türkistanlı bir üyenin projeye dair düşünceleri, projenin önemini bir kez daha gösteriyor: “Ben bu yolda yalnız olmadığımı tekrar hissetmiş oldum. Uygurlara destek çıkmak, bizlere inanmak, derdimizi paylaşmak bizim için paha biçilemez bir duygu. Şu anda değil Birlik'in yaptıkları, ‘Sizin için bir şeyler yapmak istiyoruz.’ cümlesini duymak bile çok mutluluk verici.”

Projenin sosyal medya hesaplarını takip ederek proje hakkında daha çok bilgiye sahip olabilir ve projeyi destekleyebilirsiniz. Sosyal Medya hesapları: https://www.instagram.com/birlikdt/ https://twitter.com/birlikdt

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR