Bayramda seyahat yasağı kalkacak mı?

Bilim Kurulundaki halk sağlığı uzmanlarınına göre, İstanbulluların yüzde 25-30'u koronaya bağışıklık kazandı. Bu sebepten yasakları gevşetme politikaları uygulamaya konulacak. Peki bayrama kadar seyahat yasağı kalkacak mı? Hayat ne zaman normalde dönecek?

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2020 22:14 GÜNCELLEME 03.05.2020 22:14 GÜNCEL
Bayramda seyahat yasağı kalkacak mı?
Bayramda seyahat yasağı kalkacak mı?

Virüs yasaklarının kademeli olarak uygulandığı gibi yine kademi olarak da kaldırılması için bayram dönemine hazırlık yapılıyor. Her bakanlık kendi görev alanına giren yasaklarla ilgili olarak, nasıl bir yol izleyecekleri üzerinde çalışırken normalleşme adımlarında hangi kriterleri baz almaları gerektiği konusunda Bilim Kurulundan görüş istendi. Bunun üzerine, Bilim Kurulundaki halk sağlığı uzmanlarından oluşan özel bir ekip kuruldu ve çalışmaları bu ekibin yürütmesi kararlaştırıldı. Peki seyahat yasağı ne zaman kalkacak?

Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı? 1-2-3 Mayıs'da nereler açık olacak?

 

 

HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNECEK?

Bayram sonrası normalleşmenin, “yüzde 100 normalleşme” olmayacağına dikkat çekiliyor. Aşı ortaya çıkana kadar hayat tamamen normale dönemeyecek, bu nedenle kademeli bir geçiş dönemi söz konusu olacak.

İSTANBUL’DA SON DURUM NE?

Bilim Kurulunun yaptığı çalışmalarda, normalleşme adımlarında İstanbul’un diğer illere göre daha avantajlı olduğu da değerlendiriliyor. Bazı bilim kurulu üyeleri “Yasakların gevşetilmesine lokal olarak İstanbul’dan başlanabilir. Çünkü, vakaların büyük bölümü İstanbul’daydı. Bu sebeple İstanbul’da yüzde 25-30 civarında toplum bağışıklığının oluştuğu düşünülüyor.

 

BAYRAMDA SEYAHAT YASAĞI KALKACAK MI?

Bilim Kurulu, mecburi hâller dışında il geçişlerine izin verilmesine ise soğuk bakıyor. Sağlık Bakanlığı da seyahat yasağının kaldırılmasının virüsün yeniden iller arasında dolaşması riskini ortaya çıkaracağı görüşünde. Bu sebeple bayramdan sonra bir süre daha seyahat yasağı uygulamasına devam edilmesi bekleniyor. Yasağın kademeli olarak kaldırılacağı, virüs riskinin azaldığı veya hiç vaka bildirmeyen iller arasında geçişlere izin verilebileceği belirtiliyor.

İstanbul özelinde, bazı esnetmelere gidilse bile, bu kez Anadolu’dan veya başka illerden İstanbul’a girişleri önlemek için, seyahat yasağı uygulamasına devam edilmesi gerekecek. Salgının başında virüsün İstanbul’dan Anadolu’ya taşınmaması için tedbirler alındı. Bu defa durum tersine dönüyor. İstanbul’da vakalar azalıyor, ama Anadolu’da henüz o seviyede bir azalma yok. Bu sebeple, virüsün Anadolu’dan İstanbul’a taşınması ihtimalini dikkate almak lazım” değerlendirmesini yaptı. Uzmanlar, bayrama kadar olan geçecek süreçte, iyileşen hasta sayısının günlük vaka sayısının üzerinde olmasının normalleşme adımlarında belirleyici olacağını dile getiriyor.

İLK AŞAMA AVM'LER

İlk aşamada AVM’lerde bulunan mağazaların mayıs ortasında açılmaya başlayabileceği ancak AVM’lerdeki restoran ve çocuk oyun alanları İçişleri Bakanlığı kararıyla açılabilecek.

DÜĞÜNLER, TOPLU EĞLENCELER NE ZAMAN YAPILACAK?

Öte yandan sinema, konser ve tiyatro gibi organizasyonların yanı sıra, düğün gibi insanların toplu olarak bulunacağı faaliyetlere bir süre daha izin verilmeyeceği ifade edildi.

İL PANDEMİ KURULLARI DEVREYE GİRECEK

Salgının hemen başında oluşturulan il pandemi kurulları, yasakların gevşetilmesi konusunda da inisiyatif alacak. Bilim Kurulu’nun hazırlayacağı kriterleri dikkate alacak olan il pandemi kurulları, sorumlu oldukları illerde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek. 81 şehrin 81’inde aynı anda yasakların kaldırılmayacağına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı kaynakları “Sınırlamalar her şehirde farklı şekilde uygulandı. Kaldırılması da yine aynı şekilde olacak. Beş altı gündür hiç vaka bildirmeyen iller var. Bu illerde, vakalardaki olumlu gidiş devam ederse, esnetmeler daha erken başlayabilir” bilgisini verdi.

YORUMLAR 42 TÜMÜ
  • kerem 3 yıl önce Şikayet Et
    lütfen beni gönderin istanbula
    Cevapla
  • kerem 3 yıl önce Şikayet Et
    ben istanbul da üç hafta kalacam kavacık tarafına gidecem
    Cevapla
  • Yeşim 3 yıl önce Şikayet Et
    Yasak olmayan ilden yasak olmayan ile gezmek için değil ikameti olduğu için bari gidilebilsin kısıtlı şehirden geçecek diye insanlar mağdur ediliyor önlemler alınarak gitmelerine izin verilsin insanlar mağdur evlerine gidemiyor
    Cevapla
  • Onur 3 yıl önce Şikayet Et
    İkametgâhın Adana tekirdağ çocuğumun yanına geldim. Eşim ve Ben 65 yaş üstüyüm Eşim benden bir hafta önce adanaya gitti kendisi şeker hastası. 199 müracaat ta bulundu oğlum kabul edilmedi yola çıkmamız. şehirler arası yolculuk yasağı ne zaman bitiyor? Özel araçla seyahat yasağı bayramda kalkacak mı? bu soruların cevabını en yakın zamanda sayın Cumhurbaşkanımız bizlere versin madur durumdayız.
    Cevapla
  • Nuran 3 yıl önce Şikayet Et
    Burdan yetkililere sesleniyorum ikametim izmir çocuklarım izmirde istanbulda kaldık kendi aracımizla evimize gitmek istiyoruz buna öncelik verin lutven
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR