Kan stoklarında ciddi azalış: Kritik seviyenin altında

Koronavirüs nedeniyle kan bağışı miktarını düştüğü Kızılay'da stoklar kritik seviyenin altına geriledi. Günde binlerce ünite kan dağıtan Kızılay'a kan bağışı oranlarında ciddi bir düşüş yaşandı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2020 12:22 GÜNCELLEME 30.04.2020 12:50 GÜNCEL
Kan stoklarında ciddi azalış: Kritik seviyenin altında
Kan stoklarında ciddi azalış: Kritik seviyenin altında

Türk Kızılay Adana İl Başkanı Ramazan Saygılı, koronavirüs salgının ardından azalan kan stoklarının, vatandaşlar kan bağışı yapmayınca kritik seviyenin de altına düştüğünü belirterek, "Bölgede günde 10 bin ünite kan alırken, bu sayı 3 binin altına düşüp, yüzde 70 azaldı" dedi.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından sonra kan bağışı yapanların sayısı azalınca, Kızılay’ın kan stokları da hızla tükenmeye başladı. Türk Kızılay Adana İl Başkanı Ramazan Saygılı, salgının ardından azalan stokların, kritik seviyenin de altına düştüğünü kaydetti. Saygılı, "Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'den toplanan kanlar bölgedeki 84 hastaneye gidiyor. 4 ilde günde 10 bin ünite kan toplarken bu sayı 3 binin altına düşerek yüzde 70 azaldı. Bu aşamada kritik seviyenin de altına düştük" dedi.

 

 

BAĞIŞÇILARIMIZ KORKMASIN

Alınan tedbirler kapsamında, özellikle vatandaşların Kızılay'ın kan verme ünitelerine giderken endişe ettiğini belirten Saygılı, "Hastanelerde ameliyatların aksamaması için kan bağışı çok önemli. Vatandaşlarımız kan merkezlerine gelmeye korkuyorlar, bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Merkezlerimiz son derece sterildir. Koronavirüs kanla bulaşan bir hastalık değil. Ayrıca ramazan ayı dolayısıyla kan vermenin orucu bozmayacağı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Tüm vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya davet ediyoruz" dedi.

İÇ ANADOLU'DA 4'TE1'E DÜŞTÜ

Benzer bir durum İç Anadolu Bölgesi'nde de yaşanıyor. Kızılay İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Doktor Adem Tatar, "Hem pandemi hem ramazan ayı ciddi bir şekilde kan bağışlarını olumsuz yönde etkiledi. Bu da şuan stoklarımızın azalmasına neden oldu. Normalde olması gereken stok seviyemiz yaklaşık 4'te 1 düzeyine düştü" dedi.

İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Doktor Adem Tatar, Geçen 15 Mart'tan sonra kan stoğunda düşüşlerin başladığını belirterek, "Kan bağışları konusunda pandemi süresi boyunca ister istemez bir azalma meydana geldi. Mart ayının 15'inden itibaren ciddi bir düşüş söz konusu oldu. 'Evde kal' çağrısı nedeniyle bizler de sahada kan bağışı toplayan ekiplerimizi azaltmak zorunda kaldık. Kan bağışlarımız azaldı. Pandemi öncesi bizim stoğumuz vardı. O stokla birlikte bugüne kadar kan tedarik sistemini idare ettirdik. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte hem pandemi hem ramazan ayı ciddi bir şekilde kan bağışlarını olumsuz yönde etkiledi. Bu da şuan stoklarımızın azalmasına neden oldu. Önümüzdeki süreçte pandeminin Ramazan ayı sonrası bitmesi ve önlemlerin azaltılması beklentimiz var" diye konuştu

'STOK SEVİYEMİZ 4'TE 1 DÜZEYE DÜŞTÜ'

Vatandaşlara kan bağışı yapmaları konusunda çağrıda bulunan Tatar, "Bize gelen insanlar sağlıklı insanlar olduğu için pandemi önlemlerine riayet etmek şartıyla istedikleri zaman iftardan sonra da kan merkezlerimize gelerek kan verebilirler. 'Evde kal' çağrılarına uyalım; ama evden kan bağışı için çıkalım. Yarım saatimizi kan bağışına ayırabiliriz. Sokağa çıkma yasağı olsa bile vatandaşlar kan bağışı için çıkabilir. Bu konuda Bakanlığımızın da onayları var. Sokağa çıkma yasağı süresince merkezlerimiz de açıktır. Bu önlemleri bozmadan kan bağışına gelirlerse seviniriz. Normalde olması gereken stok seviyemiz yaklaşık 4'te 1 düzeyine düştü. Ramazanın da etkisiyle yerine koyma noktasında zorlanıyoruz. Bu süreç beklentimizin sonunda Haziran ayı gibi biterse inşallah çok büyük bir problem yaşamadan toparlarız. Temmuz ve Ağustos gibi bu şekilde devam edecek olursa ciddi bir stok sorunu bizi bekliyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 4
  • sami 3 yıl önce Şikayet Et
    reis vatandaşa bir seslensin kan verme konusunda başka çaresi yok
    Cevapla
  • ethem 3 yıl önce Şikayet Et
    Her üç ayda bir kan veriyorum.Dönörüm ama 65 yaş engeline takıldığım için kan vermeye gidemiyorum.
    Cevapla
  • vatansever80 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben yıllardır her üç ayda bir seve seve koşarak kan bagışında bulundum bundanda gurur duydum fakat salgının başladıgı günden bu güne dek ilk defa dün maske temin edebildik eczane aracılıgıyla kızılayada başvurdum en azından gönüllü bagışçılarınıza maske verin diye çok duyarsız kaldılar sadece nasihat dinledim umarım kızılay yöneticileri bu şikayetleri dikkate alırlar yoksa kan bagışçısı konusunda gerçekten sıkıntı yaşarlar
    Cevapla
  • bırakın bu işleri 3 yıl önce Şikayet Et
    8 mliyon dolar ?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR