Anadolu baroları daha güçlenecek

Yapılacak değişiklikle, Anadolu’daki baroların delege sayısı üçe çıkarılacak. Büyükşehirlerdeki baroların etkisi azalacak ve TBB’deki denge sağlanmış olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 09.05.2020 07:42 GÜNCELLEME 09.05.2020 07:42 GÜNCEL
Anadolu baroları daha güçlenecek
Anadolu baroları daha güçlenecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından, üzerinde çalışılmaya başlanan avukatlık kanun taslağında, alternatif barolarla ilgili yapılması planlanan düzenlemenin detayları ortaya çıkmaya başladı. Düzenlemeyle, illerde bulunan mevcut baroların durumu korunacak, kurulacak olan diğer barolar bir sıralamaya tabi olacak. Örneğin, İstanbul 2’nci ya da 3’üncü barosu gibi barolar oluşturulacak. Ancak alternatif baroların kurulması durumunda avukatlar, sadece bir baroya üye olabilecek.
Yapılacak düzenlemeyle FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütlerinin alternatif barolara sızmaması ya da kurmaması için bir denetleme mekanizması getirilecek. Yine, alternatif baroların kuruluş ilkelerinin belirlenmesi için bir ayrı çalışma yapıldığı belirtildi. Ayrıca, söz konusu baroların kaç avukatla kurulacağına dair yürütülen çalışmaların da devam ettiği öğrenildi.

Avukatlık Yasası’na göre, TBB Genel Kurulu için her baro en az 10 yıl kıdemi olan üyeleri arasından ikişer delege belirliyor. Her baronun başkanı TBB Genel Kurulunda doğal üye olarak bulunuyor. Düzenlemeyle, TBB’de Ankara, İstanbul ve İzmir gibi üyesi fazla olan yerlerin delege sayısı düşürülerek, Anadolu barolarının temsiliyetinin artırılması hedefleniyor. Yapılacak değişikle, Anadolu’daki baroların TBB’ye verdiği 1 başkan, 2 üye olmak üzere 2 artı 1 olan delege sayısı artırılarak, 3 artı 1’e çıkarılacak. Düzenlemenin yasalaşması durumunda, Anadolu’da bulunan barolar bir delege daha fazla verecek, Büyükşehirlerdeki baroların etkisi azalacak ve TBB’deki denge sağlanmış olacak.
AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinin pazartesi günü, avukatlık yasasında yapılması planlanan alternatif barolarla ilgili bir toplantı yapacağı öğrenildi. Daha sonra, hazırlanan avukatlık kanun taslağıyla ilgili son gelişmelerin önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı belirtildi. Taslağın haziran ayında TBMM’ye gönderilmesi planlanıyor.

 

TÜRKİYE GAZETESİ

YORUMLAR 2
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    bunlar çare değil. baroların ülkeye faydası yok. 1) avukatlar üzerinde yaptırım gücünü kaldırın, 2) üyelik şartı ve 3) aidat şartını kaldırın. kanarya sevenler derneği haline gelirler.
    Cevapla
  • Tek çözüm 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu çözüm olur mu sanmam. Zira anadolu'daki barolardan hiç biri İslamiyet lehine bir açıklama yapmadı. Ankara ve İzmir barosunu kınamadılar. Bence tek çözüm şu : Vatanın birliği ve dirliği için artık kangren olmuş tüm MESLEK ODALARI KAPATILSIN
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR