'Bizzat Hakan Fidan'dan destek istemiş olabilirler'

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar Kenya’dan kaçırılarak Somali’ye götürülen Romano’nun kurtarılmasıyla sonuçlanan MİT operasyonunu değerlendirdi. Ağar ''İtalya’nın istihbarat servisinin başındaki yetkili Hakan Fidan’dan bu konuda bir destek istemiş olabilir'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2020 15:20 GÜNCELLEME 15.05.2020 15:22 GÜNCEL
'Bizzat Hakan Fidan'dan destek istemiş olabilirler'
'Bizzat Hakan Fidan'dan destek istemiş olabilirler'

Somali’de El Kaide bağlantılı Eş Şebab tarafından esir tutulan İtalyan yardım gönüllüsü Silvia Romano’nun Türk Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) operasyonuyla kurtarılmasının üzerinden günler geçmesine rağmen konu İtalya çapında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Kenya’dan kaçırılarak Somali’ye götürülen Romano’nun kurtarılmasıyla sonuçlanan MİT operasyonu ile ilgili güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Ağar meseleye insani bir operasyon olarak bakılması gerektiğini söyledi:

“Milli İstihbarat Teşkilatımız yakın dönemde bu tür pek çok yerli veya müşterek operasyon altına imza attı. Bu bir ilk ve tek değil. Türk yetkililerin, İtalya’nın işbirliği ricası üzerine, o coğrafyadaki etkili ağını kullanarak İtalyan vatandaşını kurtardığını görüyoruz. İki ülke arasındaki sıcak ilişkiler ve olumlu atmosfer bu operasyonun hayata geçirilmesinde önemli rolü olmuş gibi gözüküyor. İtalya’nın istihbarat servisinin başındaki yetkili Hakan Fidan’dan bu konuda bir destek istemiş olabileceğini değerlendiriyorum. İki dost ve müttefik ülkenin ortaklığı söz konusu.”

 

 

İtalya’nın sahada etkili bir ülkenin desteğine ihtiyacı vardı, o da Türkiye oldu. Romano’nun kurtarıldığı bölgede istihbarat ağının kurulmasının son derece zorlu bir iş olduğunu aktaran Ağar, “Bu tür coğrafyalarda bir ağın kurulabilmesi oldukça zordur. Kurmak isteseniz dahi kuramayabilirsiniz. Çünkü deşifre olursunuz. Benim bildiğim kadarıyla İtalya’nın Somali’de bir varlığı var. Eğitim faaliyeti, misyonu var. Bu eğitim misyonunun içerisinde eminim konuyla ilgili müşterek unsurları da var. İstihbaratçısı da İtalya’nın özel kuvvetleri de elit askerleri de var. Ama onların yapabileceği bir operasyon değil. Bu operasyonda sahada etkili, yerel unsurlarla iletişimi ve etkileşimi güçlü olan, onları yönlendirebilen bir iradeye ihtiyaç vardı. O da burada Türkiye’ydi ve Türkiye’yle bu konuda bir işbirliği yaptılar. Bu işbirliği de bir netice verdi” ifadelerini kullandı.

MESELE NATO MÜTTEFİKLİĞİ DEĞİL 'ÖNCE İNSAN' BAKIŞ AÇISI

Türkiye’nin imza attığı operasyonun, ülkenin ‘önce insan’ bakış açısının sonucu olduğuna işaret eden Ağar “Bu aslında, Türkiye’nin benimsemiş olduğu ‘önce insan’ yaklaşımının bir sonucu. Ortada mağdur bir genç kız var. Yaklaşık iki senedir son derece büyük bir zorluk yaşıyordu. Koronavirüsten dolayı çok ciddi anlamda sıkıntı yaşayan bir ülke için bir moral niteliğinde bir operasyon oldu. Ancak İtalya’da bu operasyon farklı noktalara çekildi. 5 Yıldız gibi aşırı sağcılar kızın Müslümanlığı seçmesi üzerine yoğunlaştı. Burada bence temel olan insanlıktır. Bu insanlıkta, iki ülke işbirliği yaptılar. Türkiye bu koronavirüs salgınında üç tane Yunan denizciyi Cibuti’den alıp getirdi.

İNSANİ OPERASYON GÖZÜYLE BAKIYORUM

Yunanistan’a teslim ettiler, Türkiye bunu da çok gündem etmedi. Adriyatik’te bir tatbikat sırasında Kanada’ya ait olan bir askeri helikopter düştü. Türkiye oraya fırkateynleri ile beraber koştu. Kurtarma çalışmalarına katıldı. İşin içinde insani boyut olduğu için bunu bir pazarlama çalışması yapmaktan ziyade insani görevini yerine getirmiş ve orada kalması mantığıyla yaklaştı ama daha sonradan birileri bunu farklı cenahlara taşıyınca böyle bir noktaya gitti. Ben açıkçası olaya tamamiyle bir insani operasyon gözüyle bakıyorum. Ben olaya iki ülkenin NATO müttefiki olmasıyla ilgili gibi de bakmıyorum. Bu gerçekten bir masumun kurtarılması için yapılmış bir operasyondu” diye ekledi. 

YORUMLAR 5
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Romano diyen İtalyanlar, bu kız adının Ayşe olduğunun söylenmesini istiyor
    Cevapla
  • başkan 3 yıl önce Şikayet Et
    konusunda usta oldu , bence kadroyu daha da iyi yapmalı, dünya ya yayılmalı
    Cevapla
  • HASAN-HÜSEYİN 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Fidan Başkanım, sizleri seviyoruz, Allah'ta sizleri sevsin. Sizlerden razıyız, Allah'ta sizlerden razı olsun. Sizler için her zaman dua ediyoruz, Allah sizleri görünen ve görünmeyen bütün kötülük ve tehlikelerden korusun.
    Cevapla
  • Inci 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin amin.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    bir oğul birde oğul yarısı Allaha emanet olun
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR