Cumhuriyet Gazetesi hak ettiği cezayı aldı!

Basın İlan Kurumu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkındaki asılsız haberleriyle Basın Ahlak Esaslarını ihlal eden Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarının 35 gün süreyle kesilmesine karar verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2020 13:06 GÜNCELLEME 22.05.2020 14:00 GÜNCEL
Cumhuriyet Gazetesi hak ettiği cezayı aldı!
Cumhuriyet Gazetesi hak ettiği cezayı aldı!

Kararda, yalan haberle Fahrettin Altun hakkında kasıtlı şekilde olumsuz bir algı oluşturmaya çalışan Cumhuriyet gazetesinin başlıktan içeriğe kadar gerçeğe aykırı ifadelere yer verdiği, özel hayatın gizliliğini ve mahremiyeti ihlal ettiği vurgulandı.

 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un avukatı Sezgin Tunç, Cumhuriyet gazetesinde 14 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haberle Basın Ahlak Esaslarının ilgili maddelerinin ihlal edildiği gerekçesiyle Basın İlan Kurumu’na şikayette bulundu.

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, şikayet üzerine yaptığı incelemede, söz konusu haberin Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1’nci maddesi ile bu maddenin (c), (ı) ve (i) bentlerini ihlal ettiği kanaatine vararak, Cumhuriyet gazetesinin resmi ilan ve reklamlarının 35 gün süre ile kesilmesine karar verdi.

 

 

Kararda, 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genel Kurul kararı esas alınarak incelenen haberdeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

Cumhuriyet gazetesinin, basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı belirtilen kararda, gazetenin bu haberi gereğince araştırma yapmadan yayınladığı ve bu konuda şikayetçi hakkında da haksız isnatlarda bulunduğu kaydedildi.

CUMHURİYETE BASIN AHLAKI DERSİ

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu kararında, “Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkânları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan … iftira ve haksız isnat yapılamaz” şeklindeki Basın Ahlak Esaslarının ihlal edildiği kanaatine varıldığı belirtildi.

Gazetelerin, haberlerinde üçüncü bir kişiye ait sözleri tırnak içinde vermiş olsa dahi bu sözlerin doğruluğunu araştırmak durumunda olduklarının altı çizilen kararda, söz konusu haberde başlıktan içeriğe kadar gerçeğe aykırı ifadelere yer verildiği bildirildi.

Kararda, ayrıca Boğaz bölgesinde izin ve ruhsat almadan “kaçak inşaat” yapıldığı şeklinde bir yalanla Fahrettin Altun hakkında kasıtlı şekilde olumsuz bir algı oluşturulmaya çalışılan haberin, “Hiç kimse, suçlu olduğu kesin yargı kararıyla belirtilmedikçe suçlu olarak ilan edilemez” şeklindeki Basın Ahlak Esasları ilkesini de ihlal ettiği vurgulandı.

CUMHURİYET MAHREMİYETİ ÇİĞNEYEREK HUKUK VE AHLAK TANIMADI

İletişim Başkanı Altun’un evinin adresinin ve evin fotoğrafının kullanılarak özel hayatın gizliliğinin de ihlal edildiğine hükmedilen kararda, gerçeği yansıtmayan haberin bu içeriklerle yayımlanmasında kamu yararı bulunmadığını kaydedildi.

Kararda ayrıca, şikayet konusu bu haber ile ilgili olarak “Haberler hukuka aykırı yollardan elde edilemez ve yayınlanamaz”, “Ahlaka aykırı yayın yapılamaz”, “Haber başlıklarında, haberin içeriği saptırılamaz ve çelişki yaratılamaz” şeklindeki Basın Ahlak Esasları ilkelerinin de çiğnendiğine hükmedildi.

CUMHURİYET'İN İLK CEZASI DEĞİL

Sürekli olarak Basın Ahlak Esaslarını ihlal eden Cumhuriyet gazetesi hakkında Eylül 2019’dan bu yana son ceza ile birlikte 6 ayrı şikayet üzerine toplam 69 gün resmi ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulandı.

Cumhuriyet’in Fahrettin Altun’a yönelik yalan haberlerle itibar suikastı yapmasının altında da Basın İlan Kurumu tarafından gazetenin Basın Ahlak Esaslarını ihlal etmesi nedeniyle daha önce defalarca kesilen bu cezalar yatıyor.

ALGI YAPIP CEZAYI MAĞDURİYET GİBİ VERMEYE ÇALIŞTI

Basın İlan Kurumu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun hakkındaki asılsız haberleri sonrası hak ettiği cezayı alan Cumhuriyet gazetesi, algı peşine düştü. Cezayı manşetlerine taşıyan gazete mağduru oynamaya çalıştı. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 88 TÜMÜ
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece reklam gelirleriyle degil yurt ici ve yurt disi bircok kaynaktan beslendikleri icin bu hain ve iftiracilara bir sey olmaz maalesef.
    Cevapla
  • Hido 3 yıl önce Şikayet Et
    Malum hain gazetenin adı da değiştirilmeli Cumhuriyet ismini kullanmamalı.
    Cevapla
  • DxD 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç hesap sormayacaklarmi sandın bu şekilde haberle,fatura 35 gün cepten ye
    Cevapla
  • Haluk 3 yıl önce Şikayet Et
    Hafif bir ceza olmuş. :/ Yalan ve uyduruk haber yapan gazeteler kapatılmalı.
    Cevapla
  • bundan sonrada 3 yıl önce Şikayet Et
    İnsallah bundan sonrada chp hdp millet ittifski sozcu gazetesi cumhuriyet gazetesi halk tv oda tv fox tv haber ve tartisma programlarindaki yalan iftira algi hainlik kaos boluculuk provokasyon dolu soz ve haberler de ayri ayri cezalandirilir yanlarina kalmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR