Türk uzmanlar haftalar önce uyarmış

Koronavirüs hastalığında etkinliği ve güvenliği tartışılan “hidroksiklorokin” etken maddeli ilaç için Türkiye'de ilk uyarının, pandeminin başında Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği uzmanları tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2020 09:21 GÜNCELLEME 30.05.2020 09:21 GÜNCEL
Türk uzmanlar haftalar önce uyarmış
Türk uzmanlar haftalar önce uyarmış

Kovid-19 hastalarına reçete edilen hidroksiklorokin etken maddeli ilaç üzerindeki tartışmalar devam ediyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Kovid-19 hastalarına hidroksiklorokin reçete edilmesini geçici süreyle durdurmasının ardından, Fransa İlaç Kurumu’nun da aynı kararı alması soru işaretleri yarattı.

21 MARTTA UYARDILAR

 

Türkiye’de ise hidroksiklorokin konusunda ilk uyarının, pandeminin ilk döneminde Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) uzmanları tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

KLİMİK uzmanlarının 21 Mart’ta yaptıkları açıklamada, “Sıtma tedavisinde kullanılmakta olan hidroksiklorokinin Kovid-19’lu hastalarda virüs yükünü azalttığına ve hastalarda olumlu sonuçlara yol açtığına dair çalışmalar, yöntemsel açıdan oldukça sınırlıdır.

Bazı araştırıcılar, bu ajanların Kovid-19 profilaksisinde (hastalık öncesi önlem amaçlı) kullanılabileceğini ortaya atmışlardır.

Bu ajanların Kovid-19 profilaksisinde işe yaradığına dair hiç bir çalışma yapılmamıştır. Her gün her dakika çok sayıda, eksik, yetersiz ve yanlış bilgi bombardımanı altındayız” denilmişti.

Türk Tabipler Birliği Kovid-19 Danışma ve İzleme Kurulu da 14 Mayıs’ta yayınladıkları iki aylık değerlendirme raporunda ise hidroksiklorokin tedavisinin etkinliğine yönelik çalışma sonuçlarının çelişkili olduğu vurgulanmıştı.

İLERİ YAŞLARDA RİSKLİ

“Hidroksiklorokin tedavisinin hangi hastada, hangi dozda ve ne kadar süre ile verilmesi konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. DSÖ, Kovid-19 tedavisinde hidroksiklorokin tedavisinin dozu ve süresi ile ilgili olarak net bir öneride bulunmamıştır. Hidroksiklorokin taşikardiye neden olabilir. Özellikle ileri yaştaki olgularda bu risk daha yüksektir” deniliyor.

 

 

KAYNAK : Milliyet
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Türkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslında en denetimsiz, en güvenilmez tıp alanı. Bir çok insanın canına maloluyor ama hesap sorulmuyor. Bir hastalığı iyilestirecegim diye, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığına sebep oluyorlar. Amaç insanı iyileştirmek olmalı, bir hastalığı iyilestirirken daha fenasına, sonrasında ölüme sebep olmak değil.
    Cevapla
  • derviş 4 yıl önce Şikayet Et
    sözde tıp gelişmiş falan, daha ne ilaç kullanacakalrını bile 3 ayda zor karar veriyorlar. Sorsan tıp çok gelişti, uzaya çıktık falan, he he
    Cevapla
  • TÜRK DR 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa, Avrupa duy sesimizi .... Bi dinle ya, bi dinle... Bak TÜRK TIBBI ne diyo.. Bi dinle
    Cevapla
  • Ali Baba 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayret Türk Tabipler Birliği işe yarar bir açıklama yapmış.
    Cevapla
  • cykotin fırtınası 4 yıl önce Şikayet Et
    Hidroksiklorokin virüse etki etmiyor demiş Türk "uzmanlar". Zaten virüse etki edecek diyen yok vücut virüs diye kendini tahrip etmesin diye bağışıklığı baskılamak ve antibiyotik antiviralle beraber kullanmak için şart o ilaç.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR