Nazım Hikmet'in İstanbul'un fethini anlatan çok bilinmeyen 'Sekiz Yüz Elli Yedi' şiiri

İstanbul'un miladi 1453 yılındaki fethine ilişkin birçok yazı ve şiir kaleme alındı bugüne kadar. Ancak çok kişinin bilmediği bir şiir daha var büyük fetihe ilişkin. Nazım Hikmet tarafından yazılan "Sekiz Yüz Elli Yedi" adlı şiirde İstanbul'un fethi anlatılıyor. Şiir bir dizesinde "Belde-i Tayyibe" ifadesi geçiyor. Bu ifadenin anlamı ise birden fazla.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2020 21:09 GÜNCELLEME 30.05.2020 21:09 GÜNCEL
Nazım Hikmet'in İstanbul'un fethini anlatan çok bilinmeyen 'Sekiz Yüz Elli Yedi' şiiri
Nazım Hikmet'in İstanbul'un fethini anlatan çok bilinmeyen 'Sekiz Yüz Elli Yedi' şiiri

 İşte Nazım Hikmet'in ilk kez okuyanları şaşırtacak "Sekiz Yüz Elli Yedi" şiiri ve şiirdeki "Belde-i Tayyibe"in anlamı. 

 

 

Türk şiirinin ustalarından Nazım Hikmet'in Ocak 1921'de İstanbul'un fethine ilişkin bir şiir yazdığını birçok kişi bilmez. 

Günümüzde çok bilinmeyen Belde-i Tayyiben ifadesinin geçtiği şiirin özellikle son iki dizesi "Zulüm 1453'te başladı" diyenlere de cevap niteliğinde.

 

 

İşte Nazım Hikmet'in okurken çok şaşırmanıza neden olacak ilk eserlerinden "Sekiz Yüz Elli Yedi" adlı şiiri...

SEKİZ YÜZ ELLİ YEDİ

"İslam'ın beklediği en şerefli gündür bu
Rum Konstantiniyye'si oldu Türk İstanbul'u

Cihana karşı koyan bir ordunun sahibi
Türk'ün genç padişahı, bir gök yarılır gibi

Girdi Eğrikapı'dan kır atının üstünde
Fethetti İstanbul'u sekiz hafta üç günde

O ne mutlu, mübarek bir kuluymuş Allah’ın!
Belde-i Tayyibe’yi fetheden padişahın,

Hak yerine getirdi en büyük niyazını
Kıldı Ayasofya’da ikindi namazını!

İşte o günden beri Türkün malı İstanbul,
Başkasının olursa, yıkılmalı İstanbul!

BELDE-İ TAYYİBE NEDİR?

Şiirde geçen Belde-i tayyibe ifadesi özellikle 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı sonrası edebi eserlerde 'İstanbul' yerine kullanılıyordu. 

857 NE ANLAMA GELİYOR?

“Belde-i tayyibe” ifadesinin ebced hesapla karşılığı olan 857 ise hicrî tarihle İstanbul'un fethinin olduğu zamanı işaret etmektedir. 

YORUMLAR 32 TÜMÜ
  • hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    propagabda mekänizması çalışmaya başladı her yol mübah gelsin oylar. Yakında Marx bile Mümin olur deni ya!!!
    Cevapla
  • mümin 3 yıl önce Şikayet Et
    Müminlerin solcular karşısında eziklikten, şirin görünmekten, modernite ve hümanizm yanlısı görünmekten artık kurtulması lazımdır. Ağzınızla kuş tutsanız bunları bir santim kendinize yaklaştıramazsınız. Ayı parçalayan Hz.Muhammed'i(SAS) gözleriyle gördükleri halde ''bu büyüdür'' deyip inanmamışlar mıydı? Nazım Hikmet İslam ve Türklük düşmanı ve soyu bozuk birisidir. Mahkeme kararı ve yaşamı bunu ispat etmiştir.
    Cevapla
  • Vatan her şeyimiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu müslümanlara bakın hele. Bir şiirle neredeyse Rahmet okuyacaklar adama. Ortada İslam'ın ve İslam'a hizmet etmiş Müslümanların delilleri , örnekleri varken ne oluyorda Komünizm sevdalısı birine böyle muhabbet ediyorsunuz. Dünya menfaati ne hâle getiriyor insanı böyle...
    Cevapla
  • Said Nursi Hz. 3 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımıza ve ona destek verenlere işaret ediyor ! Risale-i Nur da Bediüzzaman Hz. Kevser Suresinin ebced hesabını yaparken çok güzel izah ediyor bu meseleyi. Oraya bakınız... 857 tarihine Kevser Suresinde AYET İŞARET EDİYOR. Beldei Tayyibe demek : "TAYYİBİN ŞEHRİ" Bununda ebced hesabı 857 çıkıyor. Yani hem İstanbul'un Fatih ve askerleri tarafından Feth edileceğine ve ondan sonra manen işgal edilmesiyle TAYYİP tarafından tekrar Feth edileceğine ve Ayasofya'nın açılması onun eliyle olacağına işaret ediyor. Zira Tayyip Erdoğan demek İstanbul demektir. Hayatına bakınca anlaşılıyor. En doğrusunu Allah bilir...
    Cevapla
  • Said 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha haberi okurken aynı şey aklima geldi
    Cevapla
  • MuratHan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kiymetli arkadaslar. Adamin genclik yillarina ait i bir kac siir hemen herkesin aklini basindan almis. Daha once hic televizyon gormemis koyle ninem bu in midir cinmidir gibi bir durum olusmus. Arastirma yok, soru sormak yok, Bu acaba boylemidir boyle ise nedendir demek yok. Turk edebiyatinda birilerinci en buyuk sairlerden biri olarak gosterilen bu adam kimdir? necidir? ne yazmis, fikri zikri nedir demek yok? Bize yakismiyor bu durumlar. Dindarlar olarak yeni bir direnisin, bilgi ve becerinin kapilarini acmaliyiz. Nazim Hikmet bildigimiz kominist olarak yasamis ve olmustur. Mirasinin sanirim 3 te 1 ni Turkiye kominist Partisine birakmistir. Moskovada olmus ve mezari oradadir.
    Cevapla
  • ata 1 yıl önce Şikayet Et
    kalpleri ancak rabbim bilir...
    Cevapla
  • Bozoklu Turan 3 yıl önce Şikayet Et
    -- 1 -- Kardeş şüphesiz dediklerin doğrudur...Fakat ben şu olayı öğrendikten sonra Nazım'a artık gençliğimdeki kadar kızamıyorum.Türkiye'den kaçtığı yıllar, Bulgaristan'dadır.Mihmandarına der ki : '' Ben bu gece bir camiye gitmek istiyorum..! '' Yanındakiler şaşırırlar..! '' Hayrola senin cami ile ne işin var..? '' imasıyla bakarlar.Nazım: '' BU GECE KANDİL'DİR. HALKIM BU GECEYİ İHYA EDER BEN BİR CAMİYE GİDİP BU HALİ SEYRETMEK İSTİYORUM.. Kİ BİLVESİLE İÇİMDEKİ VATAN HASRETİM DİNSİN...! '' der....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR