13 ilde antikor testine başlandı! Herkese test yapıalcak mı?

Sağlık Bakanlığı, 13 ilde antikor testine başladı. 15 Haziran'dan itibaren tüm yurtta uygulanacak olan testle amaç, Türkiye'nin bağışıklık haritasını çıkarmak. Antikor testinin 81 ilde yapılması bekleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2020 16:48 GÜNCELLEME 11.06.2020 16:49 GÜNCEL
13 ilde antikor testine başlandı! Herkese test yapıalcak mı?
13 ilde antikor testine başlandı! Herkese test yapıalcak mı?

Ülke genelinde yapılacak antikor testi 13 ilde başladı. Pazartesi günü itibarıyla tüm Türkiye'de yapılacak.

 

 

TÜRKİYE'NİN HARİTASI ÇIKARTILACAK

Sağlık çalışanları, 153 bin haneye giderek her evden bir kişiden kan örneği alacak. Amaç, Türkiye'nin bağışıklık haritasını çıkarmak, bulaşın önüne geçilmesini sağlamak.

Antikor test

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, testin nasıl olacağını şu sözlerle anlattı: 

 

 

"Kan alıyorsunuz, bu antikorlar var mı, ne kadar yükseklikte var, koruyucu düzeyde mi onlara bakıyorsunuz. İnsanların yüzde kaçının bu hastalığı geçirdiğini ya da bağışık hale geldiğini görebiliyorsunuz."

Anikor nedir? Bağışan ya da antikor, çok hücreli hayvansal organizmaların bağışıklık sistemi tarafından kendi organizmalarına ait olmayan organik yapılara karşı geliştirilen glikoproteinin yapısındaki moleküllerdir.

Eğer bir kişi koronavirüs geçirmişse kanında antikor yüksek çıkıyor, test sonucu da pozitif oluyor.

Ceyhan, şunları söyledi: 

"Aynı kişilere PCR testi de yapılacağını söyledi Sayın Bakan. O test daha çok işe yarayacak. Bu şekilde insanlara bulaştırılmasını önleyeceksiniz."

HERKESE TEST YAPILACAK MI?

Testler herkese yapılmayacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen kişilere uygulanacak. 

Uzmanlar antikor testlerinin, sağlık personeli, şoför ve kabin personeli gibi hastalığı bulaştırma riski yüksek olan kişilere yapılması gerektiği görüşünde.

ANTİKOR TESTİ NEDİR?

İnsanlar, hastalığa yol açan virüsler gibi yabancı bir patojene maruz kaldıklarında, vücutta kan ve dokularda yaşayan antikorlar üremeye başlar. Bu proteinler, virüse yapışarak, kendisini kopyalamasını ve enfeksiyonun vücutta daha fazla yayılmasını engeller. Antikor ya da seroloji testi, vücudun bu antikorları üretip üretmediğine bakıyor. Bu antikorların tespit edilmesi, kişinin çok büyük ihtimalle corona virüsü geçirdiğini gösteriyor.


 
YORUMLAR 1
  • altair 3 yıl önce Şikayet Et
    yollayın abd ye ona etkili virüs yapsınlar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR