İstanbul'un incisiydi, Haliç'in son görüntüsü üzdü!

Başkan Erdoğan'ın 25 yılda 5 milyon m3 çamurdan temizleyip Haliç'i İstanbul’un incisi haline getirmesinin ardından yeni CHP'li yönetim kısa sürede Haliç'i bakımsızlıktan içler acısı bir hale dönüştürdü. Haliç'in Eyüpsultan Silahtarağa mevkisinde deniz suyunun renginin kahverengiye dönüşmesi vatandaşların tepkisini çekti.

ABONE OL
GİRİŞ 13.06.2020 14:39 GÜNCELLEME 13.06.2020 15:17 GÜNCEL
İstanbul'un incisiydi, Haliç'in son görüntüsü üzdü!
İstanbul'un incisiydi, Haliç'in son görüntüsü üzdü!

Silahtarağa sahiline gelen vatandaşlar, deniz suyunun renginin kahverengi gibi olduğunu görünce şaşırdı.

 

 

Havadan çekilen görüntülerde de renk değişimi dikkati çekiyor.

Eyüpsultan'da yaşayan 18 yaşındaki İsmail Hakkı Atiş, arkadaşlarıyla buraya sık sık geldiğini belirterek, "Gözle görülüyor zaten felaket kirli. Metro çalışmaları da etkiledi. Burası neden Boğaz gibi temiz olmasın? Sarıyer, Ortaköy sahili gibi olmasını isterim." dedi.

 

 

Yaklaşık 30 yıldır Haliç'te tekne tamirciliği yapan 64 yaşındaki Ahmet Toral, deniz suyunun lodos nedeniyle biraz kirli olduğunu ifade ederek, suyun temiz olduğunu, burada balık tuttuklarını ve yediklerini anlattı.

Toral, "Orada atık yeri var. İstanbul'un pisliği oraya geliyor. Gelen pislik orada temizleniyor. Alibeyköy deresinden gelen su var, burayı devamlı temizliyor yani." şeklinde konuştu.

TEVFİK GÖKSU: 1 AYDA BİLE BU HİZMETSİZLİĞİ GÖSTERİR DEMİŞTİK

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, Haliç'leki görüntüyle ilgili sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Göksu "İstanbul PR ve algıyla yönetilemez. İstanbul'a hizmet edilmezse 1 sene değil 1 ayda bile bu hizmetsizliği gösterir demiştik.Bir kaç ay önce Yunus balıklarının yüzdüğü içerisinde 40 çeşitten fazla canlı türünün yaşadığı Haliç'in bugünkü görüntüsü bizi derinden üzmüştür." ifadelerini kullandı.

PROF. DR. MEHMET EMİN BİRPINAR: SİLAHTARAĞA ARITMA TESİSİNİ İPTAL ETMENİN FATURASINI ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ÇOK AĞIR ÖDEYECEĞİZ

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeni İBB yönetimi tarafından iptal edilen Silahtarağa Arıtma Tesisi projesini hatırlatarak “Geçen dönem İBB Meclis'inden oybirliği ile onaylanan, planlara işlenen, yer seçimi yapılıp ihale aşamasına gelen Silahtarağa Arıtma Tesisini iptal etmenin faturasını önümüzdeki yıllarda çok ağır ödeyeceğiz.  Yapraklar alkışlayacak mı bilmem ama balıkların üzüleceği kesin..!” dedi.

- İBB'DEN AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Haliç'teki kızıl rengin sebebinin fitoplankton patlaması olduğu, kirlilik olmadığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Fitoplanktonlar fotosentez yapan mikroskobik canlılardır ve büyük coğunluğu alglerden (yosunlardan) oluşur. Bu sebeple karbondioksit, güneş ışığı ve belirli minerallere (nitrat, fosfat, kalsiyum, silikat, demir vb.) ihtiyaç duyarlar. Normalde suda çözünmüş karbondioksit belirli oranlarda bulunur. Bazı dönemlerde akıntılar deniz dibindeki besin ve mineralleri su yüzeyine doğru çıkarır. Havaların ısınması ile güneş ışığı ve besin bolluğu fitoplanktonların çok hızlı artarak 'alg patlaması' dediğimiz olayı meydana getirir. Ancak mineraller hızla tüketildiği için fitoplanktonlarda yavaş yavaş ölecekler ve tahminen 2-3 hafta içinde Haliç yine eski haline dönecektir."

KAYNAK : AA, Haber7
YORUMLAR 114 TÜMÜ
  • Yavuz Aydin 3 yıl önce Şikayet Et
    Ey CHP hadi diyelim ki Fitoplanktonlar fotosentez yapan mikroskobik canlılardır ve onlarin sayesinde Halic kirlendi, Peki AKP döneminde, 20 senedir neden buFitoplanktonlar fotosentez yapan mikroskobik canlılardır ortaya cikmadi simdi 20 sene sonra cikti ortaya. buna sebep veren sizlersiniz. belediyeniz resmen tesisleri kapatip buna uyuyor. Size müstahak
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Kula belâ gelmez Hak yazmayınca Hak bela vermez kul azmayınca . Ey istanbullular siz belâyı kendiniz istesiniz. RABBİM ahirettede Ekrem e oy verenleri Ekrem le beraber eylesin..
    Cevapla
  • Bircihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Belediyelere 2021 bütçeleri iptal ettiği projelerin maliyetleri düşülerek verilmeli yapilacak olan projelerin maliyetlerine göre hesaplanıp bütçe verilmeli yerel yönetimler bakanlığı kurulmalı
    Cevapla
  • Cucumber 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım bunu düzeltirler ! Hayırlısı ney ise o olsun EVDEKAL alalım sağlıklıca kalalım
    Cevapla
  • hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekremin hizmet umrunda mı satılıklar seçip başa getirtti 4 yıl ne kadarhortumlarsa kardır deyip gidecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR