İstanbul'da yeni tehlike: Lyme! Uzman isim uyardı

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte kene vakaları da yükselişe geçti. Sivas'ta kene nedeniyle 7 kişi hayatını kaybederlen, İstanbullular da uyarıldı. Doç. Dr. Erdal Polat, İstanbul'daki kene türlerinin öldürmediğini ancak keneden bulaşan lyme hastalığının etkisinin çok ciddi olacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.06.2020 12:32 GÜNCELLEME 16.06.2020 16:58 GÜNCEL
İstanbul'da yeni tehlike: Lyme! Uzman isim uyardı
İstanbul'da yeni tehlike: Lyme! Uzman isim uyardı

Koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlar arazi ve ormanlık alanları boş bıraktı, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte kene vakaları arttı.

 

 

Uzmanlar, İstanbul'daki kene türlerinin ölümcül bir hastalığa neden olmadığını ifade etse de vatandaşları, arazilerde ve ormanlık alanlarda dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. 

İstanbul'daki kene türlerinin ölümcül bir hastalık olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşine neden olmadığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Parazitoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Polat, bir başka ciddi hastalık olan 'Lyme'a karşı uyarılarda bulundu. 

 

 

Doç. Dr. Polat, "Keneyi çıkardıktan sonra türlerine bakıyoruz. Kenelerin türleri çok önemli. Mesela Ixodes ricinus ise lyme hastalığını bulaştırabilir. Onu takibe alıyoruz. Kenenin ısırdığı yer kendiliğinden kapanıyorsa bir sorun yok. Eğer orada bir şişlik, kızarıklık olursa muhakkak hastaneye başvurulmalı. Lyme hastalığı, kenenin ısırmasıyla deriden bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Önce bir kızarıklık, sonra bir eritem gelişir o bölgede. Daha sonra ise nörolojik tutulmalara kadar giden, ciddi bir hastalık olduğunu söyleyebilirim" dedi. 

"LYME" İSTANBUL'DA GÖRÜLEBİLİR

Kene türlerini bilmenin, neden olacağı hastalıkları tespit etmek noktasında önemini vurgulayan Polat, "Keneyi çıkardıktan sonra türlerine bakıyoruz. Kenelerin türleri çok önemli. Mesela Ixodes ricinus ise lyme hastalığını bulaştırabilir. Onu takibe alıyoruz. Kenenin ısırdığı yer kendiliğinden kapanıyorsa bir sorun yok. Eğer orada bir şişlik, kızarıklık olursa muhakkak hastaneye başvurulmalı. Lyme hastalığı, kenenin ısırmasıyla deriden bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Önce bir kızarıklık, sonra bir eritem gelişir o bölgede. Daha sonra ise nörolojik tutulmalara kadar giden, ciddi bir hastalık olduğunu söyleyebilirim. Kırım Kongoda ölüm bir haftada gerçekleşir, lyme'da ise o nörolojik tutulmaların olması için 3-4 ay geçmesi gerekiyor. Daha uzun vadede etkili, insan hareketlerini kısıtlayan bir takım ciddi şeylere neden oluyor" dedi.

YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Rümeysa 3 yıl önce Şikayet Et
    Zafer Gültekin saçmalamayın Afrikalılar getirdide nerden çıktı benim çocukluğum Karadeniz'de geçti fındık toplarken hep kene olurdu yapışır biz kendimiz çıkarırdık ben bildim bileli kene vardı ama öldürmezdi cikarirken kafası etimize gömülü kalır vücudu kopar bir kac gün kaşınır geçerdi
    Cevapla
  • isminiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Ona biz sakırtlak derdik.kene değil
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    benim çocukluğumda İstanbul un nerdeyse her yeri kırlık olmasına rağmen böyle şey yoktu,öyleki Fatih civarında,Şehremin de koyun ve tavuk besliyenler vardı,birçok esnaf hayvan yemi satıyordu. ama o zamanlar yurdumuzda dış ülkelerden gelip yerleşenlerde yok gibiydi.şimdi Afrika kökenli insanlar gelip yerleşiyor,ülkelerinden gelirkende üslerinde o ülkeye mahsus böcek ve böcek yumurtalarını getiriyorlar.tabi kasten yapmıyorlar ama çantalarında,elbiselerinde bulaşmış oluyor.
    Cevapla
  • tufan 3 yıl önce Şikayet Et
    fatih kocamustafapasa samatya cerrahpasa yedikule sehremini bu bolgelerde Afrikali Afkan pakistanli arap ve daha bircok ulkeden cok sayida gocmen var. bu gocmen nufusu fatihin bu bolgesi icin cok riskli. uyusturucu fuhus gasp ve etnik kavgalar ve salgin hastaliklar giderek artiyor ama kimsenin dikkatini cekmiyor ilgililer buna neden cozum uretmiyor..
    Cevapla
  • afasf 3 yıl önce Şikayet Et
    zombi salgını ne zaman sen onu söyle. biz hazırız artık aga. bu nedir ya !
    Cevapla
  • sıkıldık 3 yıl önce Şikayet Et
    nasıl bir yıl bu yıl anlamadım gitti abi üzerimze felaketler yagacak bu gidişle
    Cevapla
  • Yahya 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş ahirzamandasin
    Cevapla
  • Coşkun 3 yıl önce Şikayet Et
    Kontrollü insanlar öldürmez. İçte ve dışta kontrolsüz olan insanlar var. Hijyene dikkat etmeyen,sosyal mesafesini bir türlü koruyamayan , maske takmayan. Bunlar tehlikeli. Bir turist geldiğinde kontrol altında olduktan sonra virüs yayacagını sanmıyorum. Onlar zaten biz Türklerle tokalaşıp öpüşmezler. Sonuçta yabancılar. Biz Türkler dikkat edip onlara yapışmazsak bişey olmaz. Ülkemizin dövize ihtiyacı şöyle veya böyle var. Ülkemizin en büyük gelir kaynağı türizm.
    Cevapla
  • ATİLLA 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin yorumunun haberle ne alakası var . Çok Güneşte Kaldın Galiba Masken le beraber Şapkada tak başına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR