Pençe-Kaplan operasyonunun hedefi: Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar değerlendirdi

PKK'nın saha yapılanmalarını hedef alan ve hem Türkiye hem de Irak'ın toprak bütünlüğünü korumak amacıyla düzenlenen Pençe-Kaplan kara harekatı sabah saatlerinde başlatıldı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar operasyonu Haber7.com'a değerlendirdi. Ağar, PKK için stratejik öneme sahip olup; terör örgütünün kurtarılmış bölge olarak ilan ettiği Haftanin'den, terörü bitirmeden çıkılmayacağını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2020 14:02 GÜNCELLEME 17.06.2020 14:16 GÜNCEL
Pençe-Kaplan operasyonunun hedefi: Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar değerlendirdi
Pençe-Kaplan operasyonunun hedefi: Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar değerlendirdi

Haber7- Enes Taha Ersen

Terörle mücadelesindeki kararlığı her alanda gösteren Türkiye, Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerini bitirmekte kararlı. Türk Silahlı Kuvvetleri iki gün önce düzenlediği Pençe-Kartal hava harekatında 81 terör mevzisini bombardımana tutmuştu. Bu sabah saatlerinde Irak'ın kuzeyinde yer alan dağlık kesime bu sefer de kara harekatı başlatıldı. Geçtiğimiz yıl başlatılan Pençe harekatının devamı niteliğindeki Pençe-Kaplan harekatında komandolar bölgeye intikal etti. "Bir gece ansızın gelebiliriz" mottosu yeniden vücut buldu.

 

 

Pençe-Kaplan kara harekatını başlatan Mehmetçik, Irak'ın dağlık alanında yer alan PKK mevzilerini hedef alırken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da operasyonu harekat merkezinden takip etti. Bakan Akar ve komuta kademesi sabahın ilk ışıklarına kadar birliklerin sevk ve idaresini üstlendi.

 

Özellikle PKK'nın taciz faaliyetlerinde yaşanan artış ve eylem hazırlıklarının kuvvetlenmesi yönündeki istihbarat ile harekete geçen Mehmetçik, geçtiğimiz yıl harekat alanına eklediği Haftanin'in derinliklerine girmeye başladı. Özellikle PKK açısından kritik bir öneme sahip olan Haftanin'de başlatılan harekat, teröristleri korku ve paniğe sevk etti.

Pençe-Kaplan harekatının detaylarını, bölgeyi yakından bilen ve sahada sıcak çatışma tecrübesi bulunan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar Haber7.com'a değerlendirdi.

"JEOPOLİTİK MÜCADELENİN TAMAMLAYICI PARÇASI"

Yıllardan beri devam eden PKK sorununu kökten çözmek için son bir kaç yıldır kuvvetli bir politika yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt içinde PKK'nın belini kırdığı gibi, sınır ötesinde de PKK'nın yapılanmalarını hedef alıyor.

Sorunun kökten çözümü için yuvalanmanın merkezine kadar ilerleyen Mehmetçik, bu sefer terörist yapılanmanın merkezi konumunda olan ve PKK için kritik öneme sahip olan Haftanin'in iç kesimlerine ilerliyor. Geçtiğimiz yıl başlatılan operasyon ile kuşatılan Haftanin'in bu sefer dağlık alanları temizlenecek. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar burada yürütülen operasyonun özellikle önemine işaret ederken Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sahadaki varlığı için "jeopolitik mücadelenin tamamlayıcı unsurudur" ifadelerini kulandı: "Öncelikli olarak şunu söylemek gerek: Burası 2 bin 500 kilometrelik bir hat. Burada yürütülen operasyon bu aks üzerindeki jeopolitik bir harekatın tamamlayıcı bir unsurudur. Harekata buradan bakmak gerek. Şuan Türkiye'nin İran sınırından başlayıp Irak'ı, Suriye'yi, Doğu Akdeniz ile Libya'yı da içine alan 2 bin 500 kilometrelik bir aks üzerinde yer alan jeopolitik mücadele var. Pençe-Kaplan bu jeopolitik mücadelenin bir tamamlayıcı parçasıdır."

ÖNEMLİ BİR DÖNEMDE YAPILIYOR

Başta Doğu Akdeniz olmak üzere Türkiye'nin gücünün test edilmeye çalışıldığı bir dönem içerisinde peş peşe operasyonlar yürütülmesine dikkat çeken Abdullah Ağar, bu harekatın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kuvvet ve kabiliyetinin yeniden gösterilmesi adına önemli bir mesaj olduğuna da değindi.

Doğu Akdeniz'de güç dengesi hesapları yapılırken, Türkiye'nin sağlam duruşu, bölgedeki planları yeniden alt üst etti ve askeri kabiliyeti yeniden gösterildi:

"Bu operasyonu yaparken Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kudretli ve kabiliyetinin sorgulandığı bir dönemde icra ediliyor olması son derece önemlidir. Bir hafta önce 17 uçak ve 8 fırkateyn ile Doğu Akdeniz'de icra edilen müşterek harekattan sonra yapıldı Pençe-Kaplan. 250 kilometre kadar derinliğe kadar ulaşan ve 81 hedefin eş zamanlı olarak vurulduğu bir harekat ve peşine de kara-hava müşterek olarak yürütülen ikinci bir harekat gerçekleştirildi."

HAFTANİN: SÖZDE KURTARILMIŞ BÖLGE

Harekat'ın merkezi de, operasyon kadar önemli detayları barındırıyor. PKK'nın kurtarılmış bölge diye duyurduğu ve sözde devlet ilan ettiği sahanın en kritik bölgelerinden Haftanin, PKK'nın dağ yapılanmasına giden yolun eşeği konumunda. Duhok ve Batufa arasındaki güzergahın kontrol altına alınması açısından kritik bir yer olan Haftanin'i terör örgütü mensupları Kandil'e geçişler için kullanıyor. Bu noktada Türkiye'ye de yakın bir konumda bulunan yer hem bölge hem de Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından oldukça stratejik bir nokta.

Ağar bu noktada yürütülen faaliyetlere ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Komandoların dahil olduğu büyük bir harekat gerçekleştiliyor. Harekatın nereye gerçekleştirildiği de oldukça önemli: PKK'nın kurtarılmış bölge olarak ilan ettiği Haftanin'e, Haftanin'in derinliklerine. Daha önce Haftanin'e yönelik bir harekat başlatılmıştı geçtiğimiz sene. Şimdi bunun daha da ileriye taşındığını görüyoruz."

Operasyonun ilerleyişi de oldukça merak edilen bir diğer soru. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en seçkin birlikleri sahada ilerleyişlerini sürdürürken, Pençe-Kaplan'ın nereye kadar devam ettirileceğine ilişkin Abdullah Ağar'dan önemli açıklamalar geldi.

Ağar Batufa ile Akıncı'ya kadar bu operasyonun sürebileceğine işaret ederken, süre ne kadar olursa olsun bu coğrafyada yürütülen operasyonun büyük bir titizlik ve dikkatle icra edileceğini belirtti. karmaşık bir yapıya sahip olan bu alanda PKK'ya koz vermemenin önemine işaret etti:

"Nereye kadar sorularına da cevap vermemiz gerek. PKK'nın kurtarılmış bölge ilan ettiği bütün alanı temizleyinceye kadar devam edecektir.Buralar nerelerdir? Batufa'yla Akıncı'ya kadar ulaşma anlamına geliyor. Ama bu cümleyi hemen şimdi olacak diye kurmamak gerekiyor. Bu coğrafya son derece zorlu, son derece karmaşık ve tehlikeli bir yapıya sahip. Burada adım adım, dikkatli bir şekilde, zaiyat vermeden, PKK'nın eline koz vermeden gidilmesi gereken bir coğrafya burası." 

"30-35 YILDIR PKK BURAYA YUVALANDI"

PKK açısından önemli bir yer olan Haftanin, yaklaşık 35 yıldır terör örgütünün işgali altında bulunuyor. Irak hükümetinin de "Bu bizi aşan bir güç" dediği bölgedeki faaliyet için harekete geçen Türk ordusu, komandoları ile sahada emin adımlarla ilerliyor.

Hava harekatıyla yerle bir edilen terör mevzilerine karşı kara harekatı başlatılırken, Peşmerge'nin dahi giremediği bu alanda Mehmetçik tek başına sağlam bir duruş gösteriyor. Bu ilerleyişin kalıcı olduğuna, fakat Irak'ın toprak bütünlüğüne karşı bir halel olmadığına değinen Ağar, "Türk ordusu terör bitene kadar burada kalacak" dedi

"PKK burayı 30-35 yıldır istediği gibi kullanıyor. Buraya yuvalandılar. Buraya peşmerge giremiyor. Peşmerge'ye karşı PKK'nın devlet ilan ettiği yerler buralar. Türkiye işte buraya giriyor. Ve burada kalıcı olarak gidiyor. Kimsenin toprak bütünlüğünde gözümüz yok. Askerimiz terör bitinceye kadar burada kalacak, kalıcı bir görevini icra edecek. Biz bir dost unsura terör tamamiyle ortadan kalkana kadar kalıcı bir eğilim, karakter üretiyoruz. Çünkü Pençe-1, Pençe-2, Pençe-3 geçen sene başladı kaldı. Bu da onun devamı olduğuna göre bu şekilde yine kalınacaktır."

"OVAYA İNENE KADAR"

Geçtiğimiz yıldan bu yana Irak'ın kuzeyine yönelik düzenlenen "Pençe" harekatlarının bütününe de değinen Ağar, lokal operasyon devam edebileceğini belirtti. Dağlardaki temizliğin titizlikle sürdürülmesinin ardından, Mehmetçik'in operasyonlarına düzlükte devam edeceğini söyleyen Ağar "Ovaya inene kadar bu iş devam eder" dedi:

"Operasyonların devamına ilişkin de şu detay var. Bizim ovaya inmek dediğimiz bir ifade, bir tabir var. Ovaya ininceye kadar bu iş devam eder. Türkiye için tehdit üreten, Irak'ın içerisindeki stratejik tehdit alanı, yani dağlık alanın tamamiyle temizlenmesine kadar devam eder bu iş. Biz mücadele zamanında "ovaya inene kadar" derdik. Ova neresi diye soracak olursak Duhok'tan başlayıp, Batufa'dan daha doğuya doğru giden dağların hemen altından giden bir yol, dağlardan düzlüğe ininceye kadar gelen bir hat var. O aradaki PKK'nın kullandığı dağların hepsi temizleninceye kadar devam eder." 

"PKK KAFASINA ODUNU YEDİ"

PKK Haziran ayını, Türkiye'ye yönelik operasyon ve baskın zamanı olarak ilan etmişti. Bu noktada hem istihbari hem de askeri olarak zamanı verimli değerlendiren Türkiye, PKK'ya göz açtırmadı. Pençe harekatının yanı sıra düzenlenen operasyonlar ile PKK'nın depo olarak kullandığı mağara, sığınak ve zulalarını da tek tek imha eden Mehmetçik, terör örgütünün adeta belini kırdı.

Son olarak Türkiye'ye yönelik baskın planlarını bozarak PKK'yı hazırlıksız yakalayan TSK, Pençe-Kartal'ın ardından kara harekatıyla teröristleri etkisiz hale getiriyor. Ağar bu noktada, yapılan faaliyetin PKK'nın eylem hazırlığını da bozduğunu ifade etti:

"Harekatın PKK diyordu ki baskın yapacağım Türkiye'ye. Baskın yapacağım derken Türkiye onu bastı. Haziran ayını eylem ayı ilan ettiler, eylem yacağız diyorlardı, eylemi yediler. Hiç bir şey yapamadan, en ufak bir stratejik eylem, bir hareket gerçekleştiremeden, taktiksel bir terör faaliyeti düzenleyemeden odunu kafalarına yediler."

PENÇE-KAPLAN HAREKATI

Son dönemde Irak’ın sınırındaki karakol ve üs bölgelerine taciz ve saldırı teşebbüslerini artırarak hudutların ve halkın güvenliğini tehdit eden terör örgütü PKK'ya yönelik Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Pençe-Kaplan Operasyonu başlatıldı.

Pençe-Kartal Operasyonu’nun hemen ardından gerçekleştirilen Pençe-Kaplan Operasyonu kapsamında komando birlikleri Haftanin’de terör yuvalarına girmeye başladı.

Verilen emrin ardından başlatılan operasyon kapsamında ilk olarak tüm harekat alanı ateş destek vasıtalarıyla vurulmaya başlandı. Yerli üretim Fırtına obüsleri ile çok namlulu roketatarların da kullanıldığı atışlar kapsamında 150'den fazla hedef tam isabetle vuruldu.

Taciz, mania ve hazırlık atışlarını hava harekatı takip etti. SİHA’ların yanı sıra F-16’ların da destek verdiği harekatta, Atak helikopterleri de görev alarak hedefleri ateş altına aldı. Yapılan atışlarla bölgenin yumuşatılmasının ardından hava hücum harekatına geçildi. Belirlenen bölgelere komandolar karadan sızma harekatı gerçekleştirirken bazı komando birlikleri de helikopterlerle bölgeye indirildi. Helikopterlerin başarıyla yaptığı hava hücum harekatı sonrasında komandolar belirlenen hedeflere tek tek girmeye başladı.

Harekata katılan birliklerin komutanlarına telsizden seslenen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Türk komandosunun gücünü her zaman gösterdiniz, o dağlarda bugün de bir kez daha göstereceğinize, daha önce yazdığınız destanları yazacağınıza inanıyoruz" dedi.

KAYNAK : HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Afk 3 yıl önce Şikayet Et
    En önemli bölgelerine kalıcı üstler kurun bir daha çıkmayın misakı milli ne diyorsa o şimdilik.
    Cevapla
  • ŞEKER Asım 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah ALLAH Yolunu Açık et sin AMİN
    Cevapla
  • kosovali 3 yıl önce Şikayet Et
    bu kadarrr yürektten çağırma benii bir gece ansızın gelebilirimmm
    Cevapla
  • Has Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Uğraşmayın. Dağları dümdüz edip ovaya çevirelim. Bakalım kaçacak hangi dağı ararlar. Arkalarına dağ gibi müttefikleri almışlar ama fıkranın sonunda Nasreddin Hoca'nın yanında hiç bir köylü kalmıyordu. :)
    Cevapla
  • Yalnız kurt 3 yıl önce Şikayet Et
    Vurun vurun ALLAH aşkına
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR