Koronavirüsü geçirdiğini düşünenlere müjde! Başvur, bedavaya antikor testi yaptır

Kandan bakılan antikor testi, Covid-19 hastalığını belirtili ya da belirtisiz geçiren kişileri ortaya koyuyor. Uzmanlar, antikor gelişen kişilerin yüzde 90 oranında bağışıklık kazanabileceğini belirtiyor. Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, İstanbul Tıp Fakültesi Covid İzlem Merkezinin, başvurulması halinde bedavaya antikor testi yaptığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2020 08:27 GÜNCELLEME 18.06.2020 13:33 GÜNCEL
Koronavirüsü geçirdiğini düşünenlere müjde! Başvur, bedavaya antikor testi yaptır
Koronavirüsü geçirdiğini düşünenlere müjde! Başvur, bedavaya antikor testi yaptır

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 virüsüne karşı toplumsal bağışıklığı ölçmek amacıyla Türkiye çapında TÜİK tarafından belirlenen 150 bin kişiye antikor testi çalışmalarını başlattı. Bu çalışmalar sonucunda Türk halkının koronavirüse karşı bağışıklığı belirlenecek. Ancak koronavirüs sınırlamalarından sonra yeni normal hayata geçerken  herkes "Acaba farkında olmadan ben de hastalığı geçirmiş olabilir miyim? Covid-19’a karşı bağışıklığım var mı?" merakına kapıldı. Antikor testini nerelerde yaptırabilirsiniz? Hangi noktalara dikkat etmeniz gerekir? Bu soruların cevaplarını aldık.

 

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİNDE ÜCRETSİZ YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığının Covid-19 antikor bağışıklığını belirleme araştırmasının dışında antikor testinin ücretsiz olarak yapıldığı tek kurum İstanbul Tıp Fakültesi Koronavirüs Laboratuvarı. Test yaptırmak isteyen vatandaşların İstanbul Tıp Fakültesi Covid İzlem Merkezine başvurmaları gerektiğini söyleyen Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek "Başvuran kişinin geriye dönük hastalık ve temas öyküsü alındıktan sonra biyokimyasal ve görüntüleme tetkikleri yapılıyor. Eğer gerekli kriterler sağlanıyorsa antikor testini ücretsiz olarak yapıyoruz. Her başvuran kişiye yapılmıyor" dedi.

 

ÖZELLERDE KULLANILAN TEST KİTİNE DİKKAT

Bazı özel hastanelerde de ücretli antikor testi yapılıyor. Bu durumda testin güvenilirliği için kullanılan test kitinin önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Tükek "Arkadaşlardan aldığım duyumlara göre 300-500 arasında fiyatla bazı özel hastanelerde yapılıyor. Üç firmanın yeni nesil test kiti var. Onun dışında daha önceden Türkiye’ye gelmiş olan özellikle Çin kaynaklı test kitlerini tavsiye etmiyoruz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken testi yaparken hangi kitin kullanıldığı" diye konuştu.

TOPLUMDA BAĞIŞIKLIK ÇOK DÜŞÜK

İstanbul Tıp Fakültesinin hastalığı geçirmemiş sağlık çalışanları arasında yaptığı antikor test çalışmasında bağışıklığın yüzde 1,5-2 arasında bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Tükek "Şu ana kadar 500 kişiye antikor testi yaptık. Sonuçları toplayarak değerlendiriyoruz. Sağlık Bakanlığının yaptığı çalışma çok daha değerli. Ancak bizim sonuçlarımızdan daha düşük bir bağışıklık oranı çıkacağını tahmin ediyorum. Türk halkında Covid-19 bağışıklığı çok düşük" dedi.

PCR NEGATİF HASTALARDA DA BAĞIŞIKLIK ÇIKABİLİYOR

Antikor testinin hastalığı belirtisiz geçirenleri belirlemek ya da hastalık belirtisi gösterdiği hâlde PCR testi negatif çıkan ancak koronavirüs enfeksiyonu geçirmiş kişileri belirlemekte etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Tükek "Bize başvuran kişilerin pandemi sırasında grip geçirdim, ateşim çıktı, bir hastanın yanında kaldım ve ardından kas ağrılarım oldu gibi geçmişe yönelik hikâyeleri çok değerli. Bu kişiler hastalığı farkında olmadan geçirmiş olabilir" diye anlattı.

POZİTİF OLMAK AŞI GİBİ ETKİLİ

Şu andaki bilgilere göre viral enfeksiyonlarla bir hastalık geçiren kişinin genellikle bağışıklık sağladığını söyleyen Prof. Dr. Tufan Tükek "Henüz üzerinden bir sene geçmediği için bunu Covid-19 için kesin olarak söyleyemeyiz ama koruyacağını tahmin ediyoruz. Antikorları pozitif olan kişinin hastalık geçirmeme ihtimali yüzde 90.  Aşı çalışmaları ve immün plazma çalışmaları da hep bu düşünce ile yapılan koruma ve tedavi girişimleri de bu amaçla yapılıyor" dedi.

ANTİKOR TESTİ NEDİR?

Antikor testi kan verilerek yapılır. Covid-19 hastalığını belirtili veya hastalık belirtisi olmadan geçirenlerde 6-7’nci gününden sonra kan yapısında antikorlar oluşur. IgM antikorları, kişinin virüsle karşılaştığını ve hastalığı geçirmekte olduğunu gösterir. IgG antikorları, genellikle hastalığın  10-14’üncü günlerinde tespit edilmeye başlar. IgG antikorları, hastalığa karşı bağışıklığı gösterir.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Salih Dagcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu halk böyle hizmetleri haketmiyor chppkkip desteklerini sürdürürler hizmetin en iyi şekilde alırlar devlete küfür ederler nankörler
    Cevapla
  • maile 3 yıl önce Şikayet Et
    Maske mesafe hijyen bizim esas problemimiz bu. Sokak yasağı veya şehir yasağı sadece bulaşı evdekilere de aktarmaya yarar. Maske mesafe takipi ve cezası yani uygulanan yaptırım en etkilidir. Lütfen kuraldan geri adı atılmasınn. Ceza kesilsin. Bir haftada hizaya gelir benim milletim.
    Cevapla
  • erdem 3 yıl önce Şikayet Et
    sokak yasağinda vaka sayisi 800 lere düştü şimdi neredeyse iki katı. insanlar kapali ortamlarda dip dibe zaman geçiriyorlar ve maske takmiyorlar. nasil taksinlar? adam lokantada yemek yerken maskeyi mi düşünür? gençler kafelerde oturuyorlar. hijyen kuralina veya mesafe kuralina çok mu dikkat ediliyor? nasil edilsin adamlar arkadaslariyla gelmiş. bu sebepten bulasiyor hastalik. en azindan sadece 10.00-16.00 arasi izin verilmeliydi bu tarz yerlere
    Cevapla
  • ABC 3 yıl önce Şikayet Et
    Bedava peynir sadece fare kapanında olur,...
    Cevapla
  • maho 3 yıl önce Şikayet Et
    almanya test için benden 250 euro istediler
    Cevapla
  • haber 3 yıl önce Şikayet Et
    hepimiz bedava antikor teste için istanbul'a mı taşınalım ne yapalım.
    Cevapla
  • haber7 3 yıl önce Şikayet Et
    cefasını çeken sefasınıda sürer.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Alia rumuzlu zihniyet! Türkiye hariç Dünyada her ülkede Testler para ile..ayrıca Almanyada Koronavirüsde insanların paraları kesiliyor ,İmza karşılığında Maaşları düşürülüyor! ayrıca buyur git Almanyaya orad görürsün Dünyanın kaç bucak olduğunu!... Uçak Paralarınıda kendiniz karşılıyorsunuz! Yalan söyleme?.
    Cevapla
  • Alia 3 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'ya gidin .bedava,uçak paranızı da verirler hatta üste para
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR