Moğolistan’da temiz suya erişime TİKA desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’ın Bayanhongor Vilayetine bağlı 4 ilçede temiz su kuyusu açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2020 13:04 GÜNCELLEME 18.06.2020 13:04 GÜNCEL
Moğolistan’da temiz suya erişime TİKA desteği
Moğolistan’da temiz suya erişime TİKA desteği

Başkent Ulanbator’dan yaklaşık 1000 km mesafede bulunan Bayanbulag, Bayan-Ovoo, Galuut ve Buutsagaan ilçeleri coğrafi konumu itibariyle Gobi çölünde bulunuyor. Son yıllarda artan küresel ısınmadan en çok etkilenen bu bölgelerde, özellikle su kıtlığı geleneksel göçebe hayvancılıkla geçimlerini sağlayan ilçe halkının yaşamını olumsuz etkiliyordu.

 

TİKA tarafından yürütülen proje ile Bayanhongor genelinde yaşanmakta olan içme suyu sorununun giderilmesi ve kırsal bölgede yaşayan insanların ve hayvanların suya erişiminin kolaylaştırılması amacıyla 4 adet temiz su kuyusu açıldı. Bayanhongor Vilayeti’nin Bayanbulag, Bayan-Ovoo, Galuut ve Buutsagaan ilçelerinde açılan su kuyuları ile Bayanbulag ilçesinde yaşayan 1.782 kişi, Buutsagaan İlçesi’nde yaşayan 3.600 kişi, Galuut İlçesi’nde yaşayan 4.100 kişi ve Bayan-Ovoo İlçesi’nde yaşayan 2.600 kişinin temiz su ihtiyacı karşılandı.

 

Bayanhongor Valisi Batjargal Gonçigdorj, “Vilayetimizde TİKA tarafından 2020 yılında 4, son iki yıl içinde ise 10 farklı ilçede toplam 11 su kuyusu açıldı. TİKA tarafından açılan su kuyularından, yerel halkımızın yanı sıra 2.000.000 hayvan doğrudan faydalanmaktadır. Su kuyularının açılması ile susuzluk sorunumuz giderilmiştir. Yapılan desteklerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve TİKA’ya ve teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Buutsagaan İlçesi Ölziit Köyünde yaşayan çoban Uuganbayar Bataa ise yaşadığı köyde herhangi bir nehir, dere gibi doğal su kaynağının olmadığını ve 20 metre derinliğinde el yapımı su kuyusuna sahip olduklarını ancak çıkan suyun içilebilir olmadığını dile getirerek TİKA’nın yaptığı su kuyusunun, köy halkı için hayatı önem taşıdığını vurguladı

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR