Taksicilerden İmamoğlu'na yanıt

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, İBB'nin İstanbul'a 5 bin yeni taksi projesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Can, "Yasal zeminlerde mutlaka hakkımızı ararız. Belediyenin işi taksicilik yapmak değil ki” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2020 15:27 GÜNCELLEME 18.06.2020 15:29 GÜNCEL
Taksicilerden İmamoğlu'na yanıt
Taksicilerden İmamoğlu'na yanıt

İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘5 bin yeni sarı taksi’ açıklamasına tepki göstererek, “Şu anda taksicilerin çay içecek, evine ekmek götürecek parası yok cebinde. Aç geziyor taksiciler. ‘Ben 5 bin tane taksi plakası çıkaracağım’ demek bize göre son derece yanlıştır. Yasal zeminlerde mutlaka hakkımızı ararız. Belediyenin işi taksicilik yapmak değil ki” dedi.

Yaklaşık 750 taksinin görev yaptığı Türkiye ve Avrupa’nın en büyüğü konumundaki İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun megakente 5 bin yeni sarı taksi kazandıracakları yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Konuya ilişkin kooperatif binasında basın toplantısı düzenleyen Kooperatif Başkanı Fahrettin Can, zamanlamanın yanlış olduğunu belirterek mevcut durumda taksi ihtiyacının olmadığını söyledi.

“TAKSİCİLERİN ÇAY İÇECEK VE EVİNE EKMEK GÖTÜRECEK PARASI YOK CEBİNDE”

Ekrem İmamoğlu’nun taksi açıklamasına eleştiren İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, “Başkanımız geçen hafta Cuma günü bir açıklama yaptı. Bize göre çok talihsiz ve zamansız bir açıklama. Bütün samimiyetimle söylüyorum şu anda taksicilerin çay içecek ve evine ekmek götürecek parası yok cebinde. Aç geziyor taksiciler. ‘Ben 5 bin tane taksi plakası çıkaracağım’ demek bize göre son derece yanlıştır. Zamanlaması da yanlıştır, böyle bir ihtiyaç da yoktur. Sivil toplum örgütleriyle de meslek temsilcileriyle böyle bir mutabakat sağlamadan yapılan açıklamayı doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.

“KEÇİ CAN DERDİNDE, KASAP ET DERDİNDE”

Can, “İhale yapılması için şartlar da müsait değil. İhale yapılması için her şeyden önce korsanın İstanbul'da bitirilmesi gerekir. İstanbul Havalimanı'nda geçmek istediğimiz ama geçemediğimiz akıllı taksi, dijital taksiyi İstanbul'daki tüm taksilere geçirmemiz lazım. İstanbul'da taksilerin 24 saatte yüzde 47'si boş, yüzde 53 dolu geziyor. Bir kere bu doluluk oranını arttırmamız lazım. Doluluk oranı yüzde 70-75'lere çıkarırsak belki de İstanbul'da hiç taksiye ihtiyaç olmayacak. Hem de boşuna akaryakıt yakmamış olacağız. Korsanı bitirdikten sonra bilimsel bir çalışma yapılır ve ondan sonra İstanbul'da taksiye ihtiyaç var ise ihale yapılabilir. İstanbul'da kesinlikle şu anda taksiye ihtiyaç yoktur. Görüyorsunuz pandemi dönemi insanlar evine ekmek götüremiyor. Anadolu’da bir söz var ‘Keçi can derdinde, kasap et derdinde’. Bunlar doğru değil, şu anda bunu doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

“YASAL ZEMİNLERDE MUTLAKA HAKKIMIZI ARARIZ, BELEDİYENİN İŞİ TAKSİCİLİK YAPMAK DEĞİL Kİ”

Bazı dünya kentleriyle taksi sayılarına ilişkin oranlamalara da değinen Can, “Yasal zeminlerde mutlaka hakkımızı ararız. Belediyenin işi taksicilik yapmak değil ki. Başkanımız Avrupa'dan örnekler verdi. Diyor ki Paris'te 8,5 milyon nüfus var, 16 bin taksi var dedi öyle zannediyorum. Doğru Paris'te 8,5 milyon nüfus var ama 50 milyona yakın da turist var. Bunun hesabını yapıyor mu başkanımız. İnsanların Paris'teki alım gücüyle bizim alım gücümüz bir mi? Bunların hepsinin hesabının yapılması, bilimsel bir çalışma yapılması gerekir. Biz şu anda taksi plakasına ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. İhale yapılmadan nasıl kiraya verilecek? Taksilerin sahibi Büyükşehir Belediyesi değildir ki. Taksi plakası vatandaşın elindedir. Tahditli olduğu için vatandaş buna yatırım yapmıştır. Eğer ihtiyaç varsa, yetki belediyedeyse belediye artış yapabilir, bakanlıktaysa bakanlık artış yapabilir. Ama şuan da buna bir ihtiyaç yok. Durup dururken ‘5 bin plaka ihalesi yapacağım’ demek son derece yanlış bir şeydir. 300 bin insan bu taksicilikten geçinmektedir. Bu insanları yok saymaktır. Eğer İstanbullulara hizmet etmek istiyorsan, yolcu memnuniyetini artıralım. Taksiyi dijitalleştirelim. Yolcunun sıkıntılarını çözelim. Taksiciyi ve şoförü ve İstanbulluyu mutlu edelim” şeklinde konuştu.

“BURADAKİ MAKSAT BİR GELİR KAYNAĞI MIDIR YOKSA İSTANBULLUYA HİZMET MİDİR”

Taksi sayısının değil yolcu memnuniyetinin artırılması için çaba gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Can, “Buradaki maksat bir gelir kaynağı mıdır yoksa İstanbulluya hizmet midir? Biz önce İstanbulluya hizmet yolcu memnuniyeti üst seviyeye çıkaralım. Burada anlaşılan sadece para odaklı bir açıklamadır bu. Yani gelir belediye kaynak olsun diye yapılan bir şeydir bu. İstanbul’a hizmet bu mudur? İstanbulluya hizmet taksiciyi eğitmek, daha donanımlı hale getirmektir. 5 ile 8 arasında trafiğin yoğun saatlerinde siz isterseniz 5 bin değil 15 bin taksi koyun yine problem olacaktır. Bu belediye otobüsü falan değil. Belediyemiz zannediyor ki metrobüs gibi belli bir hatta yollar açık zaten yolcu buraya gelecek vasıtaya binecek, yol açık gidip gelecek ve para kazanacak” dedi.

 

 

YORUMLAR 58 TÜMÜ
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    taksicilerde mevcut durumda plaka sahibi 15000 tl ayda cebine koyuyor. direksiyon sallayan işçi 50 tl ile evine dönüyor. belediyenin lisansıyla belli bir zümre zengin oluyor. yeni uygulama tekerlerine çomak sokuyor. bundan rahatsızlar. ayrıca taksicilere bir standart kalite ruhsat gelmeli. denetime kurallara tabi olmalılar. kadınlara turistlere dayak atan taksicileri her gün seyrediyoruz.
    Cevapla
  • kırmızı 3 yıl önce Şikayet Et
    çay parası yok ama plaka 2 milyon
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    her şey güzel oluyor oy verirken düşünseydiniz
    Cevapla
  • zazaki 3 yıl önce Şikayet Et
    bunların amacı herkesi birbirine düşürmek dememdi demeyin...
    Cevapla
  • seyfo 3 yıl önce Şikayet Et
    sen taksi işlerini bırakta nehileri derelerini temizle biran evvel, senin asıl işin bu olmalı...sen nerde para kokusu var sazan gibi atlıyorsun, istanbulun kokudan geçilmiyor umurundamı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR