Başkan Erdoğan'dan YKS açıklaması!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerle bir araya geldi. YKS öncesi öğrencilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, YKS tarihinin önce ileriye atılıp sonra neden geriye alındığı sorusuna da yanıt verdi. Erdoğan, YKS tarihiyle ilgili, "Bazılarının bu tarihin turizm sektörünü canlandırmak amacıyla belirlendiğini iddia etmesi tamamıyla spekülasyondur." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.06.2020 17:46 GÜNCELLEME 27.06.2020 11:33 GÜNCEL
Başkan Erdoğan'dan YKS açıklaması!
Başkan Erdoğan'dan YKS açıklaması!

Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

 

 

"TAMAMIYLA SPEKÜLASYONDUR"

SORU: Sınav tarihimizin önce ileriye sonra geriye atılmamızın sebebi neydi? Bizler salgından dolayı YKS tarihinin ertelenmesini istedik. Bizler mi duruma endişe içinde bakıyoruz? 

 

 

Sevgili öğrenciler, sevgili gençler bu tür sınavların tarihi aylar öncesinden ilan edilir. YKS'nin tarihi de aynı şekilde çok önceden kamuoyuna açıklanmıştır. Koronavirüs salgını ülkemizdeki her şey gibi sınav takvimlerini maalesef etkiledi. ÖSYM tedbir amacıyla yeni bir sınav tarihi belirledi.

Dünyanın ve ülkemizin önündeki belirsizlikler sebebiyle her alanda olduğu gibi sınav tarihlerinde de bu tarz tedbirli davranışlar kaçınılmazdır. Yeni tarih belirsizliğe karşı bir tedbir olarak tespit edilmiştir. Türkiye salgınla mücadelede en başarılı ülkeler arasında yer aldı. 11 Mayıs tarihinden itibaren normalleşme takvimini açıklamaya başladık. Bu çerçevede sınav tarihleri konusunda hassas bir çalışma yürüttük.

Milli Eğitim Bakanlığımız ve YÖK'te yapılan hazırlıklarda pedagoglar, öğrenciler, velilerle yoğun istişareler gerçekleştirildi. Bunun üzerine sınav tarihi ilk açıklanan tarihe en yakın zaman olan 27-28 Haziran olarak belirlendi. Böylece yıllardır zaten ilk tarihe göre hazırlık yapan öğrencilerimizin gereksiz yere yaklaşık 1 ay daha sınav stresi yaşamalarının önüne geçildi.

Bazılarının bu tarihin turizm sektörünü canlandırmak amacıyla belirlendiğini iddia etmesi tamamıyla spekülasyondur.

Sınavdan sorumlu olunacak konuların azaltılması, sınav süresinin uzatılması gibi gençlerimize pek çok avantaj sağladık. Baraj puanlarını düşürerek daha çok gencimizin girebilmesini temin ettik. Gençlerimizin geleceğinin böylesine turizm gibi basit tercihine kurban edilmesinin düşünülmesi sağlıksız düşüncedir.

Gençlerimize sınavda başarılar diliyor, her birinin gözlerinden öpüyorum. Sınavın sağlıklı ve huzurlu şekilde geçmesi için gerekli tüm tedbirler alınmıştır. Gençlerimizden önündeki sorulara ve hedeflerine odaklanmalarını istiyorum. 

"17 BİN 450 YENİ YURT YATAĞINI HİZMETE ALACAĞIZ"

SORU: Ben Van Anadolu Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi mezunuyum. Bir imam hatipli olarak siz bize örneksiniz. Yükseköğrenim yurtları ve bursları için ne kadar uğraştığınızı biliyoruz. Anadolu'nun birçok köşesinde barınma yönünden sıkıntı çekmiyoruz. Ancak bazı yönlerinin eksik olduğunu görüyoruz. Yeni dönemde atılacak adımlar var mıdır?

Kredi ve burslarla ilgili sormuş olduğunuz soruda, göreve geldiğimizde verilen burs sadece 45 TL'ydi. Şimdi ise burslar noktasında geldiğimiz nokta çok daha farklı konumda. Bizler bursları ciddi manada yükselttik. Şuan itibariyle bursların geldiği konum 550 TL'ye çıkarıldı.

Lisans öğrencileri için 550 TL burs verirken, 1400 TL lisans üstü öğrencilere veriyoruz, 1650 TL de doktora öğrencilerine kredi ya da burs veriyoruz. İş başladığında 45 TL, şimdi ise lisansta 550 TL, daha sonra ise kredi burs noktasında 1100 TL'ye çıkarıldı. Doktora öğrencilerinde ise 1650 TL'ye çıkarıldı. 

17 bin 450 yeni yurt yatağını hizmete alacağız. 

"SON 7 YILDA YAŞANAN ONCA BADİREYE RAĞMEN HEDEFLERİMİZE SIKI SIKIYA BAĞLIYIZ"

SORU: Anadolu lisesinden mezun olduk. Eskiden üniversite mezunu olmak değer verilen bir şeydir. Bu gün ne yazık ki diploma aynı değeri görmüyor. Üniversite bitirdiği halde işsiz olan gençlere söyleyeceğiniz nedir?

İşsizlik, herkes için çok ciddi bir sıkıntıdır. Ülkemizde şehirleşme oranının artmasıyla birlikte tarım kesiminde gizlenen işsizlik kendini belli etmeye başlamıştır.

Üniversite öğrencisi sayımız 8 milyon rakamına dayandı. Eğitim seviyesi yükseldikçe, gençlerin hayata atılma yaşı da ilerliyor. Günümüzde lisans-yüksek lisans derken bu çıta 30 yaşa yükseldi. 

Çarpık tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Gençlerimizin hedeflerine uygun iş alanları oluşturmak amacımız. Son 7 yılda yaşanan onca badireye rağmen hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız.  

Türkiye'nin önünde çok büyük bir potansiyel var. Önümüzdeki fırsatı değerlendirerek, kendilerini geliştiren, birikimi ve yeteneği ile öne çıkan her gencimize gönül huzuruyla çalışabileceği iş alanı sağlama konusunda kararlıyız. Ancak her üniversite mezununun kamuda istihdam edileceği gibi bir yanlışa da düşülmemesi gerekiyor. Kamunun görevi iş yapmak, kazanmak isteyen herkese ön açmak, destek vermek yol göstermektir. Asıl istihdam özel sektörde, üretimde, ticarette, tarımda olacaktır. Gençlerimizden kabiliyetlerine güvenmelerini geleceklerini özel sektörde aramalarını istiyorum. Dünyanın hiçbir yerinde her üniversite mezununa iş hazırlığı gibi bir şey söz konusu değildir. 

Bazı iller ara eleman bulma sıkıntısında. 

"TÜM OKULLARDA OKUYAN ÇOCUKLAR BİRDİR"

SORU: Ahi Evren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisiyim. Her fırsatta imam hatiplere vurgu yapıyorsunuz. Ülkemizde imam hatiplerin yanında çok büyük bir meslek lisesi gerçeği var. Üretimle katkı sağlıyoruz. Covid -19 sürecinde ürünler ürettik. İmam hatiplerle birlikte bize de darbe vuruldu. Bize de sahip çıkmanızı istiyoruz.

Bu süre içinde maskeydi, dezenfektandı, tulumdu tüm bunlarla ilgili meslek liselerinin sürece vermiş olduğu desteği memnuniyetle karşılıyoruz. Meslek liselerimiz boş durmadılar, bu tür maske, tulum bunları üreterek sürece katkı sağladılar. Bundan sonraki süreçte de meslek liselerimiz kendilerine verilen atölyedeki makinelerde daha değişik ürünleri üretme fırsatını bulacaklardır.

Bu ülkenin tüm çocukları hangi okullarda okurlarsa okusunlar benim evlatlarımdır. İnsan evlatlarını ayırt edebilir mi? Benim için de İmam Hatip'li neyse, meslek liseli de Anadolu Liseli de diğer okullarda okuyan çocuklar da birdir. İmam Hatip meselesini dile getirmemin nedeni 28 Şubat döneminde adeta bu okulları kazımak için girişilen haksız hukuksuz, adaletsiz saldırılara dikkat çekmektir. 

"SOSYAL MEDYA İÇİN GÜÇLÜ BİR HUKUKİ ALT YAPI HAZIRLIYORUZ"

SORU: Diyarbakır Güzel Sanatlar Lisesi'nden mezun oluyorum. Siz sosyal medyayı aktif kullanan bir siyasetçisiniz. Ama bazı açıklamalarınızdan sosyal medyaya mesafeli olduğunuzu söylüyorsunuz.

Özellikle gerçekle sırtımızı kapatacak kadar hayattan kopuk değiliz. Ben bir siyasetçiyim. Bir siyasetçi olarak gerçeklere gözümü kapamam söz konusu değil. Günümüzde dijital platformların ve sosyal medyanın ihmal edilemeyecek derecede olduğunu biliyoruz. Sosyal medyadan nefret etsek böyle yaygın bir şekilde kullanmazdım. Ülkemizde 16.2 milyon takipçiydi Twitter'da en çok izlenen kişi olduğumu hatırlatmak isterim. 

Buradaki asıl mesele, sosyal medyanın ve internet platformlarının her türlü yalan, iftira, sapkınlığın serbestçe dolaşabilir bir mecra haline getirilmesidir. Yanlış içeriği kaldırmadığı gibi düzeltilmesine de izin vermeyen internet mecralarının mahkeme kararlarını da hiçe saymasını görmezden mi geleceğiz? Sizlerden birinin telefonuna sızılsa, kendinizin ya da kardeşinizin mahrem görüntüleri çalınıp, Twitter ya da Facebook'ta yayınlansa ne olacak biliyor musunuz? Çaresiz kalacaksınız. 

Her vatandaşımızın ve kurumumuzun tıpkı gerçek hayattaki gibi sosyal medyada da itibarlarını koruma hakları olmalıdır.

Tüm vatandaşlarımızın sosyal medyayı etkin ve ahlaki zeminde kullanabilmelerini sağlamak Devlet Başkanı olarak görevimdir. Bu konuda güçlü bir hukuki altyapı oluşturmanın hazırlığındayız. Milletimizi sadece içeriğiyle zengin değil, güvenilir bir internet mecrasına yapacağımız yasal düzenlemelerle kavuşturacağız. 

"GENÇLERLE YOL YÜRÜMEYE ÖZEL ÖNEM VERDİM"

SORU: 2023 seçimlerinde ben ve benim gibi ilk defa oy kullanacakların oyunu almak için ne planlıyorsunuz?

Kurucusu olduğum AK Parti'nin en önemli özelliği sürekli kendini yenileme, geliştirme kabiliyetine sahip olmasıdır. Gençlik kollarımızda 18-20 yaşında siyasete atılan arkadaşlarımız genel başkan yardımcısı, milletvekili, belediye başkanı olarak görev yapıyor. Yaşı 18 olan gençleri siyasette aktif olarak yer almaya davet ediyorum. Biz önce seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdik. Sizler de her an partimden ve diğer partilerden kabul görürse seçilme hakkına sahipsiniz. Siyasetin ihtiyacı olan değişimi bizzat sizler hayata geçirebilirsiniz. Eğitim, sağlık, haberleşme, sporda sizin için en mükemmel altyapıyı oluşturmaktır. İnternet, cep telefonu tüm araçlar bizim dönemimizde yaygınlaşıp gelişmiştir. Genç yaşta siyasete atılmış birisi olarak gençlerle yol yürümeye özel önem verdim. Şu anda yakın çalıştığım ekibim genç diyebilecek yaşta arkadaşlarımdan oluşuyor. Her fırsatta gençlerimizle yüzyüze görüşüyor, dertleşiyor. Gençlik Kolları'nda üye sayımız 1 milyon civarındadır. 1 milyon civarında genç üyem var. 30 yaşını aştığı anda bunlar ana kademeye sıçrar. Şu anda partimin toplam üye sayısı 10 milyon 400 bini aşmıştır. Yeni yönetim yapımızı oluştururken Gençlik ve Spor Bakanlığı'nı kurmuş olmamız gençlerimize verdiğimiz özel önemin ispatıdır. Gençlerimizin dünyalarına girmeye, onları anlamaya, hayallerini hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. İnşallah sizlerle birlikte bunu başaracak ve geleceğimizi birlikte inşa edeceğiz. 

"ASLA TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

SORU: Anadolu lisesindenim. Koronavirüs salgını dünyayı etkilemeye devam ediyor. Türkiye şu anda hangi konumda. Normalleşme adımların sonrasında ülkemiz eski seviyesine ne zaman gelecek?

Özellikle ülkemizde 10 Mart tarihinden bugüne kadar koronavirüs salgınına karşı dünyaya örnek teşkil eden mücadele yürüttük. Sağlık altyapımızı bu salgında test etme imkanı bulduk. Teşhis, tedavi, yoğun bakım, vefat sayıları, virüse karşı alınan önlemlerde dünyanın kalanıyla olumlu yönlerde ayrıştık. Ne milletimizden ne de uluslararası kamuoyundan hiçbir şeyi gizlemedik. Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldığı tüm sınamalardan Türkiye olarak anlımızın akıyla çıktık. Salgının belli seviyenin altına düşmesiyle birlikte tedbirlerin bir kısmını gevşettik. Günlük vakanın istediğimiz seviyelere düşmemiş olması dikkati elden bırakmamızı gerektiriyor. Gençlerimiz salgından en az etkilenen kesimdir. Bununla birlikte aile büyükleri ve toplumun yararı için özellikle temizlik, mesafe maske yani tmm, tamam dediğimiz ilkelere uyması gerekiyor. Dünyanın pekçok ülkesinde yaşlılar kendi evlerinde, bakımevlerinde ölüme terk edilirken biz büyüklerimizin üzerine ihtimamla titredik. Önce 20 yaş altı, sonra 18 yaş altı gençlerimize sokağa çıkma sınırlaması uyguladık. Başımızın tacı, gönlümüzün sultanı olan büyüklerimiz, kronik hastalarımız hep birlikte kurallara uymaya devam edeceğiz. Buradan asla taviz vermeyeceğiz. Vereceğimiz taviz Allah göstermesin büyüklerimizi kaybetme gibi bir durumla karşıya getirebilir. Maalesef piknik alanlarında, mesire yerlerinde bunlara riayet edilmiyor, elele kolkola etkinlikler yapılıyor. Bu konuda sizler aracılığı ile milletime sesleniyorum, gelin maske, mesafe ve temizlik kuralını her yerde uygulayalım.

Sevgili gençler böylece sohbetimizin sonuna gelmiş olduk. Tabii sizlere ve tüm öğrencilerimize bu hafta sonu gireceğiniz sınavda başarı dileklerimi şahsım, ailem, milletim adına bir kez daha ifade etmek istiyorum. Aman heyecanlanmayın, aman sakin olun. Sakinlikle, sükunetle inanıyorum ki sizler büyük bir başarı ile bu sınavlardan çıkacaksınız. Rabbim zihninizi ve bahtınızı açık etsin. Sizlerle bir sonraki buluşmamımızı üniversiteli öğrencileri olarak yapacağınızı inanıyorum. Ailelerinize, arkadaşlarıma selamlarımı iletin.

YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    ŞU anda sosyal medya üzerinden Tüm devlet düşmanları YKS üzerinden Erdoğana alçakça bir saldırı yapıyor. 1. Temmuz veya ağustos ayında olsa öğretmenler tatilde olacağından sınavı yaptıracak öğretmen bulamazsın. 2. Sonraki aylarda salgının azalacağının garantisi mi var. 3. Uzmanlar eylül ayında salgının tekrar artabileceğini söylerken sınav ne zaman yapılacaktı. şu anda fetösü başta olmak üzere tüm devlet ve Erdoğan düşmanları oy yok diye bir algı oluşturmaya çalışıyor.Malesef Bazı gençlerimiz bu algıya kendini kaptırmış.
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Ogretmenler 4 audir yatiyor .zaten
    Cevapla
  • Lacivert 3 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalarda en önemli konu Sosyal medyadır, bir an önce düzen getirilmelidir , toplum zehirleniyor ! Allah devletimizin yardımcıaı olsun ve kolaylık versin .
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    sadece 7 kişi mi katıldı. neden
    Cevapla
  • Helal 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzelde konuşuyorsunuz. Birde size rakip olmaya kalkışan chp liderinin konuşmalarına baksanız.. :) Rakip olmaya utanmıyor mu ne
    Cevapla
  • Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben de bir gencim ama gençler bu ülkeyi mahvedecek sanırım.. İmanlı nesil yetişmedi. Aksine sosyal medyanın kölesi filmlerlerle dizilerle beyni yıkanan tarihini atatürkten ibaret zanneden bir nesil oluştu. Bunun sorumlusu eskiden çocuklarını kısmen güvenli sokaklara salanlar gibi şimdi çocuklarını tamamen güvensin çok tehlikeli internet ortamına salan siz ebeveyinlersiniz. Bir nesil elinizden kayıp gidiyor ey yetişkinler...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR