Ahmet Hakan: Ama yetti artık, koca bir nesli kurban ettiler!

Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, YKS ve LGS ile ilgili tartışmalar hakkında çok çarpıcı bir yazı kaleme aldı. "E ama yetti artık şu 'Z kuşağı' genellemeleri" başlıklı yazısında sınavlara giren öğrencilerin sanki hep bir ağızdan sınavın ertelenmesini istediğini dile getirenlere sert tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 29.06.2020 16:34 GÜNCELLEME 29.06.2020 16:46 GÜNCEL
Ahmet Hakan: Ama yetti artık, koca bir nesli kurban ettiler!
Ahmet Hakan: Ama yetti artık, koca bir nesli kurban ettiler!

İşte Ahmet Hakan'ın o yazısı; 

 

 

Ben de bir “Z kuşağı” yazısı yazmıştım.

Biraz genellemeye kayarak...

 

 

*

Fakat pişmanım! 

Hem de çok pişmanım!

Çünkü görüyorum ki...

“Z kuşağı” adı altında yapılan genellemeler, iyice çığırından çıkmış durumda.

*

Öyle bir “Z kuşağı” tarifi yapılıyor ki...

Sanki bireylerden değil de...

- Tornadan çıkan ürünlerden söz ediliyor.

- Duvarın tuğlalarından söz ediliyor.

- Sepetteki elmalardan söz ediliyor.

*

Sanki Bayburt’un, Kadıköy’ün, Çankaya’nın, Yozgat’ın aynı yaşlardaki bütün çocukları, aynı refleksleri gösteriyorlarmış gibi bir saçmalık!

*

Sanki “Z kuşağı” diye bir robotik nesil türemiş, bunların hepsi otomatikman aynı şeylere kızıp aynı şeylere seviniyorlarmış gibi bir sersemlik!

*

Sanki içlerinden bir kişi bile “Abi bence üniversite sınavları ertelenmesin” dememiş gibi bir abukluk!

*

- Sanki hepsi aynı lezzetlere düşkünmüş, aynı videolara tutkunmuş, aynı politikacılara uyuzmuş gibi bir genellemecilik!

*

“Z kuşağı” deyip geçiliyor.

Yahu her biri ayrı birey değil mi bunların? Birbirlerinden farklı siyasal tercihleri yok mu? Bazısı acayip kötümser, bazısı acayip iyimser olamaz mı? Ailesini takanı da takmayanı da yok mu Allah aşkına? Her biri apayrı kişiliklerden oluşmuyor mu bu kuşağın? Değişik tutumları da mı yok? Kimi inanca mesafeliyken kimi sofu takılmıyor mu? Hepsini geçtim, sözelci/sayısalcı ayrımı da yok bunların arasında? 

Ne oluyoruz yahu?

*

Sanki aynı yaşlardaki bütün çocukları bir kazana atıp kaynatmışlar ve ortaya çıkan ucubeye de “Z kuşağı” adını vermişler gibi bir şey.

*

Var ya...

Koca bir nesil, ancak bu kadar genelleme kurbanı olabilir.

YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hep eskinin daha iyi olduğu yönünde bir kanı var. Ben kendi çocuğuma biz şöyleydik böyleydik diyorum ama..Aslında benim zamanımda herkes benim gibi değildi, şimdi de herkes benim çocuğum gibi değil..Yani özetle beş parmağın beşi bir değil.
    Cevapla
  • Sezi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu z kusagi denilen arkadaslara neden z kusagi deniliyor bence ahmet beyin yazisi aslinda bir takim elestirileri dogru olsada asil amcinin z kusagini orgutleyerek tek kalip haline getirme amacini tasiyor İnsanlardan ucubr diye bahsetmek cok yanlis burada gercekten benim sahsi dusuncem z kusagi denilen arkadaslari tek tiple dusunmeye davet ediyor siyasal toplumsal
    Cevapla
  • ferhatt 3 yıl önce Şikayet Et
    bu ahmet hakan niye dönüp duruyor.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet Bey farklı bir yazı yazmak istemiş anlaşılan...Benim anlayamadığım ise şu: Neden sürekli Ahmet Hakan'ın yazılarını kendi sitenizde haber yapıyorsunuz. Kendisi başka bir gazetenin yazarı...
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir yerde bir şey aramadım ki..Neden sürekli haber yapıyorsunuz dedim?Çok açık bir soru değil mi?
    Cevapla
  • Turasalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Sİtede Alıntı Yazar diye bölüm de var. Başka gazete ve başka yazarlara da hergün yer veriliyor. Hep öküz altında buzağı aramaya çalışırsanız ... Aslında açıklama yapmak ta gereksiz ya neyse belki bi ihtimal.
    Cevapla
  • Muallim 3 yıl önce Şikayet Et
    X,y,z gibi kategorik değerlendirme sosyolojik olarak bir nesli damgalamaya matuf nazariyelerdir. Aslında bunu da batılı paradigmalarla tüm dünyaya gençliğin şablonu olarak giydiriyorlar. Yalnız mütedeyyin pedegojik karar alıcılar bu tuzaklar karşısında aymaz davranıyor. Sadece oy alarak medeniyet iddianızı sürdüremezsiniz. Maarif davamızı anlamadan, kaygısını taşımadan insanları yönlendirmeden ayakta kalma dünyaya yön verme gücünüz olmaz. Asla damgasını vuracak gençlik yetiştirmekten geçiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR