Sakarya'daki facianın nedenine ilişkin açıklama! Yaralı işçi açıkladı

Sakarya Hendek’te havai fişek, ramazan topu, torpil, roket ve mantar gibi patlayıcı madde üreten fabrikada büyük patlama meydana geldi. 4 kişi hayatını kaybederken 114 kişi yaralandı. 186 kişinin çalıştığı fabrikada haber alınamayan 3 kişi için arama kurtarma çalışmaları gün boyu devam etti. Herkesin merak ettiği "patlamaya ne neden oldu?" sorusuna da yaralı kurtulan işçilerden biri cevapladı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2020 08:13 GÜNCELLEME 04.07.2020 08:27 GÜNCEL
Sakarya'daki facianın nedenine ilişkin açıklama! Yaralı işçi açıkladı
Sakarya'daki facianın nedenine ilişkin açıklama! Yaralı işçi açıkladı

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Hendek Yukarıçalıca mevkisindeki bir havai fişek fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle patlama oldu. Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı.

 

 

85 AMBULANS, 1 UÇAK, 2 HELİKOPTER

Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Patlama sonrası bölgeye olay yerine 85 ambulans, 2 helikopter ambulans, 11 UMKE ekibi gönderildi. Hava destekli müdahalede yangın kontrol altına alındı. Fabrikada soğutma işlemleri sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz araç takviyesinde bulunarak, bölgeye gönderdik. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi. 

 

 

4 ÖLÜ, 114 YARALI, 3 İŞÇİ KAYIP

Patlamada 4 kişi hayatını kaybederken, 114 kişi de yaralandı. 3 kişiyle ilgili durum tespiti ve arama çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca patlama ile ilgili son rakamları açıkladı. Koca, “Sakarya Hendek’teki patlamada yaralanan ve tedavisi devam eden hastalarımızı Hendek Devlet Hastanemizde ziyaret ettik. Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor” dedi. 

Patlamada 4 kişi hayatını kaybederken, 114 kişi de yaralandı. 3 kişiyle ilgili durum tespiti ve arama çalışmaları devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca patlama ile ilgili son rakamları açıkladı. Koca, “Sakarya Hendek’teki patlamada yaralanan ve tedavisi devam eden hastalarımızı Hendek Devlet Hastanemizde ziyaret ettik. Hastaneye kaldırılan 114 kişiden 92’si taburcu oldu, 22’sinin tedavisi sürüyor” dedi. 

12 SAATLİK MASKE UYARISI

Havai fişekte çeşitli gazların bulunduğunu hatırlatan Bakan Koca, “Özellikle tansiyon, solunum sıkıntısı ve benzeri hastalar için riskli. Özellikle yakın bölgede ilk 12 saat önemli. Maskeli olunması, dışarı çıkılmaması, kapı ve pencerelerin dikkatli açılmasını öneriyoruz” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Süleyman Soylu ise soğutma çalışmalarının ardından patlamanın neden meydana geldiğinin araştırılacağını söyledi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da, “Gerek sosyal yardımlar gerekse sosyal hizmetlerle ailelerimizin yanındayız” diye konuştu.

110 TON PATLAYICI VARDI

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise, havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili “Burası bir havai fişek fabrikası. Türkiye’de deposu en büyük olan fabrika. 110 ton civarında patlayıcı havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz” diye konuştu. 

PATLAMA NASIL OLDU?

Fabrikadaki patlamada yaralı olarak kurtulan bir işçi patlamanın nasıl olmuş olabileceğini anlattı:

Üretim esnasında bazen kağıt ve torpil kısmında sıkışmalar meydana geliyor. Burada sıcak makina içerisinde torpiller jelatinle kaplanıyor. Oradaki kağıt ve torpiller sıcağın etkisiyle tutuşmuş ve bu nedenle bu korkunç olay yaşanmış olabilir. 



FINDIK BAHÇELERİNE KAÇTIK

Fabrikada çalışan bir işçi patlama esnasında kayıtların tutulduğu yerin 2 kat altındaki ofiste olduğunu belirterek, “Ne olduğunu anlayamadan fabrikadan çıkarak çevredeki fındık bahçelerine kaçtık. Farikada 32-33 adet depo mevcut. Bunların çoğu patladı. Barut deposu olan ve fabrikaya 50 metre mesafede bulunan barut deposunun patlamaması büyük bir faciayı önledi. Barut deposu olan ve fabrikaya 50 metre mesafede bulunan barut deposunun patlamaması büyük bir faciayı önledi” dedi.

50 KM'DEN DUYULDU

Patlama kentin birçok ilçesinde hissedildi, vatandaşlar deprem olduğunu sanarak sokaklara fırladı. Patlamanın şiddeti 50 kilometre uzaklıktaki yerleşim yerlerinde bile hissedildi. AFAD, 3 sarsıntının kaydedildiğini açıkladı. 

RADYASYON YOK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin, “Söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır.” açıklaması yapıldı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamada, bugün saat 11.15 sularında Sakarya ili Hendek ilçesinde faaliyet gösteren bir havai fişek fabrikasında patlama meydana geldiği bildirildi. Yapılan açıklamada ayrıca, meydana gelen kazanın endüstriyel bir kaza olduğu ve fabrikada yapılan ölçümlerde herhangi bir radyasyon kaynağının bulunmadığı bildirildi. 

Havai fişek fabrikasında yaralanan işçilerden Recep Ersoy, olay sırasında yaşadıklarını anlattı. Patlamada yaralanan ve hastanede tedavi gören işçi, patlama sırasında yemekhanede olduğunu söyledi: “Patlama ilk vurduğu zaman beni 10 metre fırlattı. Ondan sonra kalktım, yanımdaki kadınları tezgahın altına koydum. Şimdi ağlayasım geliyor duyduğum zaman. Ondan sonra camdan dışarı atladım. Dışarı çıktım ama geriden 3-4 sefer daha patladığını duydum. Ondan sonra da zaten ormandan baktığımda fabrika yerinde yoktu. Sadece patlıyordu.” 

3. PATLAMA

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 11 yılda 6 kez patlama ve yangın meydana geldi. Patlamalarda toplamda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 43 kişi de yaralanmıştı. Fabrikada ilk patlama 17 Ağustos 2009’da yaşandı. Patlamada 1 işçi yaşamını yitirdi. 29 Eylül 2009’daki patlamada ise 1 işçi vefat etti. 2011 yılında meydana gelen yanfında ise can kaybı yaşanmadı. Üretime ara verilen fabrika kısa bir süre sonra tekrar açıldı. Fabrikada son patlama ise dün yaşandı. Şirketin her patlama sonrası isim değiştirmesi dikkat çekti. 

40 METRE MESAFEDEYDİ

Ersoy, patlama yeri ile arasındaki mesafenin 40 metreden az olduğunu aktararak, patlamanın jelatin veya maytap bölümünde olduğunu düşündüğünü dile getirdi. Sol kolunda kesik ve vücudunun bazı yerlerinde şişlikler bulunduğunu söyleyen Ersoy, taburcu olacağı bilgisini verdi. Patlamada yaralanan Müzeyyen Topaloğlu’nun kızı Burcu Yılmaz da annesinin sağlık durumunun iyi olduğunu ifade etti. Patlamayı Akyazı’daki evlerinden duyduklarını belirten Yılmaz, ilk önce deprem sandıklarını, sonra fabrikanın patladığını öğrendiklerini kaydetti.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • ELEKTROMANYETİZMA 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzaydan yönlendirilen elektromanyetik frekanslar belirli bir noktaya odaklanırsa oradaki patlayıcı maddeleri havaya uçurulabilir. Bu yöntemle yağmur ormanlarında bile yangın çıkarılabilir. Düşmanların silah depoları havaya uçurulabilir. Savaş gemisi savaş uçağı tanklar gibi silahlı savaş araçlarındaki cephaneler ve füzeler bulundukları yerde patlatılabilir.
    Cevapla
  • Ysn 3 yıl önce Şikayet Et
    Elektromanyetik frekans diye birşey yoktur. Elektromanyetik dalga ve alan vardır. Az bilgi ile çok yorum sahibi olmayın.
    Cevapla
  • BİZCE 3 yıl önce Şikayet Et
    İki bina arasında yeterli mesafe bırakılmamış. Bir binadaki patlama diğer binalardaki patlayıcılara ulaşamayacak kadar aralarında mesafe olmalıydı.
    Cevapla
  • faruk 3 yıl önce Şikayet Et
    patlayıcı yanıcı ve kimyasal iş yerleri 1 yılda değil yılda 2 defa 6 aydan 6 aya denetlenmelidir ki az da olsa güven verir ama her patlama sonrası bu adama aynı ruhsat ve başka isimde iş yeri açma ruhsatını vereni de bulup sorgulayip gerekirse hapis bu iş verenede sınırsız iş yeri açma yasağı konmalıdır
    Cevapla
  • Yeni editör 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilinçsizce stok yapmışlar. Patlaması normal....
    Cevapla
  • Leylek 3 yıl önce Şikayet Et
    Hawaifisek misek bizim kültürümüzde yeri yok bunlar seytan eglencesi baska yapilacak ismi yok mesela insanlara faydali olacak bilim teknik isler. Almanyda her yilbasi tonlarca fisek misek havaya atiliyo milyonlar havaya gidiyo hem cevre kirligligi hemde israf
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR