Ayasofya kararı sonrası çılgına döndüler! ABD, Yunanistan, Rusya ve AB'den açıklama!

Son dakika haberi: Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Tarihi kararın ardından dünyadan peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Karar dünyada büyük yankı uyandırırken, ABD, Rusya, Yunanistan, AB'den karara ilişkin açıklama geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2020 00:24 GÜNCELLEME 11.07.2020 00:53 GÜNCEL
Ayasofya kararı sonrası çılgına döndüler! ABD, Yunanistan, Rusya ve AB'den açıklama!
Ayasofya kararı sonrası çılgına döndüler! ABD, Yunanistan, Rusya ve AB'den açıklama!

Son dakika: Osmanlı Devleti döneminde cami olarak kullanılan Ayasofya, 1934 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla müzeye çevrildi. Danıştay bu kararı bozarak Ayasofya'nın cami olmasının önünü açan kararı açıkladı. Tarihi karar dünyada büyük yankı uyandırdı.

İLK TEPKİ RUS ORTODOKS KİLİSESİ'NDEN

Tarihe geçen son dakika kararı sonrası Rus Ortodoks Kilisesi'nden yapılan açıklamada, “Karar büyük ayrışmalara yol açabilir.” denildi.

'Fethin Sembolü' Ayasofya'da ibadetin yolu açıldı

 


Rusya Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Andrey Klimov, Türk yetkililerle görüştüğünü ve ibadete açılan Ayasofya Camisi'ne Hristiyanların da girmeye devam edebileceğini garantisinin verildiğini açıkladı.

Klimov, Ayasofya hakkındaki kararın Ukrayna Kilisesi'nin bölünmesinde yer alan ve Rus Ortodoks Kilisesi için sorunlar oluşturan Ekümenik Patrik Bartholomeos'un piskoposluk bölgesiyle ilgili olmasından üzüntü duyduğunu ekledi.

MİÇOTAKİS'TEN AÇIKLAMA!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya'ın statüsünün değiştirilmesi kararının Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri etkileyeceğini belirtti.

ERDOĞAN HAKKINDA SKANDAL SÖZLER

Yunanistan Kültür Bakanlığı "Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon" açıklamasında bulunurken Kültür Bakanı Lina Mendoni ise, "Erdoğan'ın bu milliyetçi davranışı, ülkesini 600 yıl geriye götürdü" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ayasofya kararının dünya kültür mirasının yanı sıra UNESCO için de tahrik oluşturduğu hakkında AB'deki mevkidaşlarıma bilgi verdim" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN AYASOFYA AÇIKLAMASI: HAYAL KIRIKLIĞI

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesine ilişkin yapılan açıklamada, Bakanlık Danıştay'ın Ayasofya kararını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirdi.

Açıklamın devamında, "Türkiye'nin Ayasofya'nın herkesin erişebileceği bir yer olmaya devam etmesini sağlamak için atacağı adımları öğrenmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ABD'deki Demokrat Senatör Bob Menendez kararı kınadığını belirterek ‘’Erdoğan’a kararını değiştirerek Ayasofya’nın bütün inanç ve kültürlerden insanların ziyaretine açık bir müze olarak sahip olduğu önemli mirası yeniden tesis etmesi çağrısında bulunuyorum’’ mesajını paylaştı.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ BORRELL'DEN İLK AÇIKLAMA

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Danıştay'ın 1934 tarihli Ayasofya'ya müze statüsü kazandıran Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi kararını "üzücü" bulduklarını dile getirdi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN NET CEVAP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasıyla ilgili Yunanistan ve Rusya'dan gelen tepkilere, "Bu konuda her türlü tavrı ve ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz" ifadeleriyle yanıt verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 20.53'te Millete Sesleniş konuşması yaptı.

"HERKESİ ALINAN KARARA SAYGILI OLMAYA DAVET EDİYORUM"

Karara saygılı olmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uluslararası alanda ortaya konulan her görüşü elbette anlayışla karşılaşırız. Ancak Ayasofya'nın hangi amaçla kullanacak olması ülkemizin egemenlik haklarıyla ilgilidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı, başkenti, ezanı, dini, sınırları neyse, 81 vilayeti neyse Ayasofya'nın vakfiyesine uygun şekilde camiye dönüştürülmesi hakkı odur. Bu konuda her türlü tavrı ve ifadeyi bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz. Hemen arkamda dev bir vakfiyename var. Bu bir Fatih Vakfiyenamesi'dir. Orada ne varsa bizim için asıldır. Tarihi ve hukuki haklarımıza sahip çıkma konusunda aynı anlayışı bekliyoruz. Bu 567 yıllık bir haktır. Şayet bugün inanç odaklı bir tartışma yapılacaksa bunun konusu Ayasofya değil, dünyanın dört bir yanında İslam düşmanlığı ve yabancı nefreti olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Başkan Erdoğan'dan tarihi Mescid-i Aksa mesajı

KARAR RESMİ GAZETEDE!

Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Kararda, Ayasofya Camisi'nin müzeye çevrilmesi hakkındaki 1934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın Danıştay 10. Dairesinin kararıyla iptal edildiği anımsatıldı.

Bu kapsamda, Ayasofya Camisi'nin yönetiminin 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un 35. maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verildiği belirtildi.

Danıştay, Ayasofya'nın müzeye çevrilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Erdoğan, Danıştay kararı sonrası kararnameyi imzaladı.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 1082 TÜMÜ
  • oraloğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    nasihat ve bilgilendirme: ölmiyecekmisiniz. inkar etsenize diğerleri gibi. gidince görürsünüz. hiç uzatmayın.tasavuf müşahade yakin ehli.
    Cevapla
  • Mehmet Akif 4 yıl önce Şikayet Et
    Fetih. Yeniden. ELHAMDÜLİLLAH
    Cevapla
  • Ahmet dobur 4 yıl önce Şikayet Et
    Burasi Turkiye Cumhuriyeti Devleti.Devleti Yunanlılar mı yonetiyor . Rahatsız olan olsun ama dikkatli olmak zorundayız
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul un 2. Fatihi Allah senden razı olsun
    Cevapla
  • Çiko 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu sığırlara şöyle cevap verelim, Ayasofya girişinde turnikeler kaldırılacak, sadece şöyle bir tabela asılacak gusül abdesti al öyle gir. Hahahhaaa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR