Diyanet'ten Ayasofya'daki freskler hakkında açıklama: Karartılmalı

Din İşleri Yüksek Kurulu, Ayasofya Cami'nde bulunan resimler ve mabede yapılacak ziyaretlerin şekli hakkında açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2020 11:48 GÜNCELLEME 15.07.2020 08:27 GÜNCEL
Diyanet'ten Ayasofya'daki freskler hakkında açıklama: Karartılmalı
Diyanet'ten Ayasofya'daki freskler hakkında açıklama: Karartılmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ayasofya Camisi'nin ibadet vakitleri dışında ziyarete açık tutulmasında herhangi bir engel bulunmadığı belirtildi.

 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Ayasofya Camisi'nde bulunan resimler, burada kılınacak namazların sıhhatine engel değildir. Ayasofya Camisi'ndeki resimler, uygun yöntemlerle namaz vakitlerinde perdelenmeli ve karartılmalıdır. Ayasofya Camisi'nin ibadet vakitleri dışında ziyarete açık tutulmasında, dini açıdan herhangi bir engel bulunmamaktadır."

Diyanet'ten yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

"Türkiye Cumhuriyeti Danıştay Onuncu Daire Başkanlığının 2020/2595 nolu Kararının ardından Cumhurbaşkanlığının 2729 nolu Kararıyla Ayasofya'nın yeniden cami statüsüne alınarak Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesiyle birlikte kamuoyunda gündeme gelen bazı sorular üzerine Din İşleri Yüksek Kurulu 13.07.2020 tarihinde toplanarak konuyu değerlendirmiştir. Buna göre;

1-) İstanbul'un fethiyle birlikte Fatih Sultan Mehmed tarafından ebedî olarak camiye dönüştürülerek vakıf haline getirilen Ayasofya, İstanbul'un en kadim camilerinden biridir.

2-) Hz. Peygamberi'n müjdelediği İstanbul fethinin sembolü haline gelen Ayasofya'nın vakıf senedinde geçtiği üzere var olan cami niteliğinin tekrar kazandırılarak yeniden ibadete açılması hukukun bir gereğidir.

3-) Ayasofya-yı Kebir Cami Şerifi'nin yeniden ibadete açılması yönündeki büyük özlemin gerçekleşmesi milletimizde ve tüm İslam dünyasında coşkulu bir heyecan ve sevinç meydana getirmiştir. Bu uğurda emeği olanları bütün Müslümanlar daima minnet, şükran ve dualarla yâd edecektir.

4-) Ayasofya Cami'nde bulunan resimler, burada kılınacak namazların sıhhatine engel değildir. Bununla birlikte Müslümanların namazlarını huşû içerisinde eda etmelerini sağlamak için uygun yöntemler kullanılmak suretiyle namaz vakitlerinde söz konusu resimler perdelenmeli veya karartılmalıdır.

Üst galeriden ana mekana ve kubbeye bakış

5-) İnsanlığın kültürel birikimi ve tarihsel mirası açısından büyük bir değeri haiz bulunan Ayasofya Cami'nin ibadet vakitleri dışında ziyarete açık tutulmasında dini açıdan herhangi bir engel bulunmamaktadır.

6-) Ziyaretçilerin cami adabına riayet etmeleri ve mabedin mehabetine uygun davranmaları konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır.

7-) İslam dini camilerin maddî-manevi imar ve ihyasını tüm Müslümanlara bir vazife olarak yüklemiştir (Tevbe, 9/18). Mabedlerin maddi imarı; yapımı, tamiri ve temizliğinin temini iken manevi ihyası ise Allah'ın evi olduğu bilinciyle orada sadece Allah'a ibadet edilmesi (Cin, 72/18), camilerin cemaatle doldurulması ve toplumsal fonksiyonlarının canlı tutulmasıyla mümkündür. Bu itibarla ecdadımızın bize miras bıraktığı Ayasofya-yı Kebir Cami Şerifi'ni, diğer camiler gibi maddi ve manevi yönden ihya etmek tüm Müslümanların ortak görevidir.

Din İşleri Yüksek Kurulu"

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 76 TÜMÜ
  • Egeli 4 yıl önce Şikayet Et
    Emekliliği dolmuş ve zengin olan imamlar var, bunlar emekli edilsin, gençler iş bekliyor,adamlar yan gelirde olduğu için emekli olmuyorlardı, milletten bıktı bunlardan.
    Cevapla
  • Gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık Avrupa ne der gibi pısırıkça yaklaşımlar bu halkı kızdırıyor. Avrupa denen vahşi topluluğun söz söylemeye hakkı yok. İspanya'da ve Balkanlarda yıkılan on binlerce Cami gerçeği varken ortada hemde. Kalan Camileride hakaret eder gibi uygunsuz yerlere çevirdiler. Mozaiklerin hepsi silinmeli. Onun yerine güzel hat çalışmaları yapılmalı bu kadar basit.
    Cevapla
  • Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunun anlamı sadece ezandan sonra cemaatle namaz kılınabilecek, diğer vakitlerde kılınamayacak demektir. Ben şahsen resmin karşısında namaz kılmam. Kimse de kılınabileceğini iddia etmesin boş yere.
    Cevapla
  • Yekako 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha emevi camisinde mosgavada namaz kılacız
    Cevapla
  • Mustafa Türkmen 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazi mealci arkadaslar sacma sapan yorumlar yazmış tek referans Kurandir diye ama akılları sira 1500 yillik Ehli Sünnet itikatina kafa tutmaya cüret eden bu arkadaslar Kur'an'ı doğru okumamis ve islerine gelmeyen ayetle görmeden gelmişler. Eger boyle olmasaydi. Kur'an'in Peygamberimize kesin itati emreden ayetlerden haberleri olurdu. Bu insanların oryantalist bir projenin oyuncagi olduklarını gorememeleri ne acı.
    Cevapla
  • Gerçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Geçenlerde kuranı anlarsın kuran yeter diyen birine verdim al dedim anla,kıvırdı meal oku dedi bu sefer.uzman alimler tefsir yazar yazmış ozaman anlarsın, meal okumakla yanlış mana verebilir uzman alim olmayan normal vatandaş meale.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR