İşte ABD'nin besleme medyası! Yurt dışından gelen paralarla fonlanmışlar

ABD’nin ünlü düşünce kuruluşu Center for American Progress, “Türkiye’nin Değişen Medya Ortamı” adında bir rapor yayınladı. Gazete Duvar, Medyascope, T24 ve Bianet gibi haber sitelerinin özellikle yurt dışı fonlar tarafından fonlanmaları, ilk defa bir ABD’li düşünce kuruluşunun raporuna açıkça yansımış oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2020 21:58 GÜNCELLEME 14.07.2020 22:37 GÜNCEL
İşte ABD'nin besleme medyası! Yurt dışından gelen paralarla fonlanmışlar
İşte ABD'nin besleme medyası! Yurt dışından gelen paralarla fonlanmışlar

Raporun en dikkat çekici kısmı ise, 2016-2019 yılları arasında Ulusal Demokrasi Vakfı (NED)’in Türkiye’de gazeteciliğin desteklenmesi için sağladığı finansmanını altı kat arttırmış olduğu vurgusu oldu. Rapor, bu finansman seviyesinin muhafaza edilmesinin önemli olduğuna da raporda yer verdi. 

 

NED ve diğer ABD’li fon kuruluşlarının Gazete Duvar, Medyascope, T24 ve Bianet gibi medya sitelerini fonlamasının önemli olduğunu açıklayan rapor, bu haber sitelerini “Batı desteği alan dijital kuruluşlar” olarak nitelendirdi ve verilen desteklere rağmen Rusya destekli Sputnik Türkiye kadar etkili olamadıklarını vurguladı. 

Raporun içeriğinde, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında objektiflikten uzak düşmanlık öğesi içeren birçok açıklamaya yer verilirken, gerçek haber kaynağı olarak hemen her haberi yalanlanan bazı haber sitelerini örnek göstermeleri de dikkatlerden kaçmadı.

 

BATI DESTEKLİ FONLAR TARAFINDAN FONLANDILAR

Gazete Duvar, Medyascope, T24 ve Bianet gibi haber sitelerinin özellikle Batı destekli fonlar tarafından fonlanmaları, ilk defa bir ABD’li düşünce kuruluşunun raporuna açıkça yansımış oldu.

Yerel gazetelerin önemli bir fırsat alanı olduğunu vurgulayan rapor, ABD’li fon sağlayıcıların çalışmalarına yerel gazeteleri dahil etmeleriyle bu fırsatın da değerlendirilebileceğini belirtti.

Raporu yayınlayan düşünce kuruluşu, geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu tebrik için ziyaret etmiş, raporun yazarlarından Alan Makovsky ise bu ziyarette hazır bulunmuştu.

YORUMLAR 50 TÜMÜ
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar yaptıklarını da itiraf ediyorlar. Pişkinliğe bak. Bizdeki yetersiz cezalar adamları daha da cesaretlendiriyor.
    Cevapla
  • Aha 2 yıl önce Şikayet Et
    Verin paracezasi inekgibi sağin yani surekli paracezasi verip iliğini kurutun
    Cevapla
  • Ertuğrul 3 yıl önce Şikayet Et
    Kapatın hemen.. Bunu biz istiyoruz.. Halk...
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Alçak vatan hainleri bu millet hainlerden kurtulamayacak mı biri bitiyor biri başlıyor...
    Cevapla
  • Behlüldane 3 yıl önce Şikayet Et
    Özgür medyaları safsataymış, Demekki neymiş parayı veren düdüğü calıyormuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR