Sözcü Kalın'dan PAPA'ya çok net Ayasofya cevabı!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya'nın müzeden yeniden camiye dönüştürülmesi kararına ilişkin, "Türkiye'nin Ayasofya kararının ardından yapılan açıklamaların bazıları, Türkiye aleyhine bazı eski varsayımlara ve ön yargılara dayanmaktadır." dedi. Kalın, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un "Ayasofya'yı düşünüyorum, çok üzgünüm." açıklamasına da çok net cevap verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.07.2020 23:34 GÜNCELLEME 17.07.2020 23:44 GÜNCEL
Sözcü Kalın'dan PAPA'ya çok net Ayasofya cevabı!
Sözcü Kalın'dan PAPA'ya çok net Ayasofya cevabı!

Sözcü Kalın, Ayasofya'nın müzeden yeniden camiye dönüştürülmesi kararı ve Türkiye'de yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin son gelişmelerle ilgili CNN International'a değerlendirmelerde bulundu. 

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'de Kovid-19'da ikinci dalga yaşanır mı?" endişesi taşıyıp taşımadığının sorulması üzerine Kalın, "Herkes gibi biz de bundan sonra ne olabileceğinden endişe duyuyoruz çünkü virüsün bundan böyle nasıl davranacağına dair tam bilgiye sahip değiliz. Mutasyona mı uğrayacak? Tekrar değişecek mi? Geri gelecek mi?" ifadelerini kullandı. 

Kalın, "Kovid-19, mevcut küresel sistemin zayıflığını ve en güçlü ulusların bile virüs benzeri bir şeyin kurbanı olabileceğini gösterdi. Bu nedenle, ciddi bir uluslararası iş birliği gerekiyor." diye konuştu.

 

 

"TÜRKİYE'DEKİ DİNİ AZINLIKLAR, ÜLKEDEKİ DİĞER HERKES GİBİ EŞİT VATANDAŞ STATÜSÜNDE"

Kalın, Türkiye'nin Ayasofya kararına ilişkin, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus'un "Ayasofya'yı düşünüyorum, çok üzgünüm." açıklamasıyla ilgili, şunları söyledi:

"Buna üzülmemeli çünkü (Ayasofya) sadece turistlerin ziyaret ettiği bir yer olmaktan çıkarılıp, Allah'ın isminin anılacağı bir ibadethaneye çevrildi. Burası kiliseden camiye değil, müzeden camiye çevrildi. Bununla birlikte, cami olmanın yanı sıra kültürel alan olarak da kalacak."

Kalın, Türkiye'de dinamik bir dini azınlık topluluğunun olduğuna değinerek, Yahudi ve Hristiyan azınlıkların 1930 ve 1940'larda çeşitli siyasi nedenlerle el konulan mallarının kendilerine iade edildiğini kaydetti.

Türkiye'deki dini azınlıkların, ülkedeki diğer herkes gibi eşit vatandaş statüsünde olduğuna dikkati çeken Kalın, azınlıklara durumlarının sorulması halinde, "ülkedeki herhangi bir dini topluluk kadar dini özgürlüklerini yaşadıkları" yanıtını vereceklerini belirtti.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin Ayasofya kararının, bu ülkedeki dini azınlıkların statüsü ya da özgürlükleriyle ilgili olmadığını da sözlerine ekledi. 

Sözcü Kalın, "Ayasofya'nın müzeden yeniden camiye dönüştürülmesi kararı, Türkiye'de laikliğin sonuna mı işaret ediyor?" sorusuna, söz konusu kaygıların yersiz olduğu yanıtını verdi. Kalın, "Türkiye'nin Ayasofya kararının ardından yapılan açıklamaların bazıları, Türkiye aleyhine bazı eski varsayımlara ve ön yargılara dayanmaktadır. Türkiye'de dini özgürlük var." diye konuştu. 

"AYASOFYA'NIN İÇİNDEKİ MOZAİKLER KORUNMAYA DEVAM EDECEK"

İbrahim Kalın, Türkiye'nin Ayasofya kararının ardından, burada bulunan mozaiklere ne olacağı sorusuna karşılık, bu mozaiklerin son 500 yıldır olduğu gibi yine korunmaya devam edeceğini söyledi. 

Buradaki mozaiklerin, kültürel mirasın bir parçası olduğuna işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

"Bu mozaikler, Hz. İsa, Meryem Ana ve diğer Hristiyan kişilikleri tanımlayan güzel mozaikler. El değmeden korunacaklar. Müslümanların namaz vakitlerinde (bu mozaikler) örtülecek ancak dokunulmayacak şekilde bazı düzenlemeler yapıyoruz. Böylece ışıktan veya başka bir şeyden aşınmayacak veya etkilenmeyeceklerdir. Mabet korunacak ve diğer turistler daha önce olduğu gibi yine görebilecekler."

Kalın, "Dünya mirası olan Ayasofya'nın turistlere açık kalacağını onaylayabilir misiniz?" sorusu üzerine, "Kesinlikle. İnanan, inanmayan, Müslüman, Hristiyan, Budist herkesi kastediyorum." dedi.  

YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Emine 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne saçma. Figürler kalacakmiş. Resimli camimi olur. Yapacaksamiz tam yapin.
    Cevapla
  • Hasan doğru 3 yıl önce Şikayet Et
    Üzülecekse sapık rahipleri düşünüp üzülsün. Acaba niçin rahipler rahibeler sapıklık içinde yaşıyorlar. Niçin kiliseler boş kimse itibar etmiyor.
    Cevapla
  • mmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Yukarıdaki figürler 1934 öncesi hızlı şekilde kiliseleştirme için yapılmıştır. Minreleri yıkamadıkları için kiliseye çeviremediler. Uzmanlar incelesin tarihi değeri yoktur bu tespit yapılıp figürler ebediyyen yok edilmeli bu saçmalık tarihe gömülmelidir.
    Cevapla
  • Sel 3 yıl önce Şikayet Et
    Papalar tahtlarini kayip etmemek icin konusuyorlar.rahatlari COK Iyi OLDUGU icin.
    Cevapla
  • Said Nursi Hz. 3 yıl önce Şikayet Et
    Hristiyanlar dünyayı kana bulandı ama bu Papa'nın gıkı çıkmadı, hiç üzüldüğünü de söylemedi. Şimdi güzel bir şey yapılınca gıdakladı. Hadi papa hadi geçti o günler. Bundan sonra Müslümanların yükselişini izlemekten başka bir şey yapamayacaksınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR