Diyanet'ten 'kurbanlık' uyarısı: Caiz değil

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kurbandan elde edilen et, sakatat, deri, yün ve süt gibi unsurların satılmasının caiz olmadığını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.07.2020 17:02 GÜNCELLEME 25.07.2020 17:02 GÜNCEL
Diyanet'ten 'kurbanlık' uyarısı: Caiz değil
Diyanet'ten 'kurbanlık' uyarısı: Caiz değil

Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban konusunda dikkat edilmesi gereken bazı dini hususlara dair yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada "Kurbandan elde edilen et, sakatat, deri, yün ve süt gibi unsurların satılması caiz değildir. Zira Hz. Peygamber, 'Kim kurbanını derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir.' buyurmuştur. Bu itibarla kurban organizasyonu yapan kurumların da, kurbanlık hayvanın etlerini ve diğer parçalarını satmamaları, bunları ya hisse sahibine ya da onun rızası doğrultusunda dinen bağışlanması caiz olan şahıs veya hayır kurumlarına ulaştırmaları gerekir" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Bununla beraber kurban etlerinin satılarak bedelinin söz konusu yerlere harcanabileceğini muhtevi Kurul Görüşü, ilgili kişi ve kurumlar tarafından etlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması planlanarak gerekli çaba ortaya konulduğu halde, farklı nedenlerle fakirlere ulaştırılma imkanının sağlanamadığı ve telef olma tehlikesiyle karşılaşıldığı durumlara özel ve zarurete dayalı olarak verilmiş istisnai bir hükümdür. Bu nedenle belirli özel durumlara has bu görüşün, gerekçeleri ve verildiği şartlar dikkate alınmadan kapsamının genişletilerek henüz planlanma aşamasında kurban etlerinin bazı kişi ve kuruluşlar tarafından satılması doğru değildir. Netice itibarıyla Kurulumuzun kurban etlerinin satılabileceğine yönelik cevaz hükmü yukarıda açıklandığı üzere istisnai durumlarla ilgili olup, vekaletle kurban organizasyonu yapan kuruluşların henüz planlama aşamasında kurban etlerini satıma konu etmesi caiz değildir" ifadeleri kullanıldı.

 

YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • Kebır 3 yıl önce Şikayet Et
    Kurban adı ustunde maddı menfaat saglanmaz kardesım bunlar nereden cıkıyor ne sacma seyler yahu .
    Cevapla
  • miso 3 yıl önce Şikayet Et
    en iyisi diyanet'e bağışlayın o daha sevap diye fetva verirler mi aceba...
    Cevapla
  • Mete Göktepe 3 yıl önce Şikayet Et
    Lösev e kurban etini satıp gelirlerini kullanabilirsiniz diye kim fetva verdi. Burada zaruri durum oluşmadan peşinen kurban eti satılarak bağış alınacağı sayfasında yazıyor.
    Cevapla
  • hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabiki caiz degil .... Diyanete bağışlamak Caiz Diyanet satsın :)))))
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Satmakla bağışlamak arasındaki fark siyahla beyaz gibi farklı şeyler yani siz öküz altında buza aramaya devam edin.
    Cevapla
  • Sebahattin 3 yıl önce Şikayet Et
    İsmailaga var Menzil var var efendim verilecek yer çok efendim Dìyanete gitmez boşuna beklemeyin.......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR