Bilal Erdoğan: Demek ki gelişmenin alfabeyle bir alakası yokmuş

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın şekle dayalı bir batılılaşma ilkesiyle gelişme sağlanacağı düşüncesini alfabe örneğiyle eleştirmesi kültüründen, köklerinden kopuk zihniyeti rahatsız etti. Nefret dili kullanmadan tarihsel perspektiften şekilci batıcılığı ve alfabe değişikliğini sorgulayan Erdoğan sosyal medyada sözde özgürlükçü kesimin adeta lincine uğradı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.07.2020 19:21 GÜNCELLEME 26.07.2020 19:27 GÜNCEL
Bilal Erdoğan: Demek ki gelişmenin alfabeyle bir alakası yokmuş
Bilal Erdoğan: Demek ki gelişmenin alfabeyle bir alakası yokmuş

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı.

 

Bilal Erdoğan'ın şekilcilikle gelişme olmayacağını alfabe örneğiyle eleştirdiği "Yunanistan, Çin niye alfabesini değiştirmemiş? Demek ki gelişmenin alfabeyle alakası yokmuş" sözleri Erdoğan'ı sözde özgürlükçü kesimin hedefi haline getirdi.

"DEMEK Kİ GELİŞMENİN ALFABEYLE BİR ALAKASI YOKMUŞ"

 

Erdoğan, 3 ülkeden örnek vererek gelişmeyle şekilciliğin bir ilgisi olmadığını şu  sözlerle ifade etti;

İlkokulda olduğum yılları hatırlıyorum. Çok net bir şekilde alfabemizden dolayı geri kaldığımız bize anlatıldı. O zaman sorgulamamıştım ama sonradan düşününce... O zaman komşumuz Yunanistan niye alfabesini değiştirmemiş? Komşumuz Gürcistan... Hadi Gürcistan'ı çok ileri bir ülke olarak değerlendirmeyelim. Japonya niye alfabesini değiştirmemiş? Çin niye alfabesini değiştirmedi? O zaman insan diyor ki demek ki gelişmenin alfabeyle bir alakası yokmuş. Sonra başka ülkelere bakıyoruz. Kıyafetini değiştirmeden gelişen de var. O zaman niye kıyafet değiştirmeyi gelişmeyle irtibatlandırmışız? Yani şekil olarak değişmenin ruh olarak değişmeyle ilişkisi öyle sanıldığı gibi kolay değil. Şeklinizi de değiştireceksiniz de sonra Batı gibi teknolojide, bilimde, fende ilerleyeceksiniz de... E bu kadar şeklimizi benzettik, o zaman niye yakalayamadık bugüne kadar? 

Şimdi bakıyorum Türkiye'nin son 20 yıldaki sıçrayışına, yükselmesine. Hem bölgesinde hem dünyada artık söz söyleyen bir ülke oluşuna bakıyorum. Bunun arkasında dindar insanların ciddi bir rolü var. Teknoloji dediğimiz zaman, Selçuk (Bayraktar) gibi bir insan bu işin arkasında olabiliyor. Demek ki namazla, niyazla, kültürle, görüntüyle hiçbir alakası yokmuş. 'O mesafeyi kapatabilir misiniz?' sorusunun cevabı. 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 78 TÜMÜ
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünya da yüz yıldır alfabe değiştiren iki ülke var . Birisi israil 2500 yıl öncesi kendi algabesini kullanmaya başladı. Diğeri Türkiye batılı latin alfabesine veçerek 1000 yıldan fazla kullandığı alfabeyi kaldırdı. Her kes başını ellerinin arasına alıp biraz kafasını düşünmek için kullansın .
    Cevapla
  • Ahmet Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerden göğe haklı,
    Cevapla
  • ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    peki, bizim alfabemiz neymiş, eski orta asya türkçesimi, uydurma osmanlıca mı yoksa arapça mı....
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda Latin alfabesi!!! İngiliz, fransız, alman da diyebilirsin!!!
    Cevapla
  • ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    öz Türkçe Uygur veya Göktürk Alfabelerinde düzenlemeler yapılarak tercih edilebilirdi...
    Cevapla
  • Acz 3 yıl önce Şikayet Et
    Batının fennini alacağımıza her türlü pisliğini aldık, bir tek fenni ilmi kaldı.
    Cevapla
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam haklı malumu ilan etmiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR