Sosyal medya yasasıyla neler değişecek? Twitter, Facebook, Instagram yasaklanacak mı?

Sosyal medya düzenlemesinin meclisten geçmesinin ardından binlerce vatandaş Twitter, Youtube, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya medya platformlarına yasak gelip gelmeyeceğini araştırıyor. Yapılacak düzenlemeyle internet yoluyla işlenen suçlara müdahale edilmesi amaçlanıyor. Düzenleme kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya platformlarına ceza gelecek...

ABONE OL
GİRİŞ 30.07.2020 10:31 GÜNCELLEME 30.07.2020 10:31 GÜNCEL
Sosyal medya yasasıyla neler değişecek? Twitter, Facebook, Instagram yasaklanacak mı?
Sosyal medya yasasıyla neler değişecek? Twitter, Facebook, Instagram yasaklanacak mı?

Sosyal medya teklifi için TBMM Genel Kurulu sabahın erken saatlerine kadar mesai yaptı. İnternet ortamında gerçekleşen suçların önüne geçmek için yapılması gereken düzenlemelerin detayları belli oldu. Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan yüksek olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de temsilci belirlemek zorunda olacak. Bu şartları yerine getirmeyen sosyal medya platformlarına para cezası ve  bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması cezası verilebilecek. Peki Facebook, İnstagram, Twitter’a erişim yasağı gelecek mi? İşte Mecliste kabul edilen sosyal medya yasasının maddeleri…

 

 

SOSYAL MEDYAYA DÜZENLEME GELİYOR!

Mecliste kabul edilen sosyal medya düzenlemesi ile sosyal ağ sağlayıcıları tanımlanıyor. Kabul edilen kanun kapsamında verilen idare cezalar sosyal medya muhatabının yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu tarafından bildirilecek. İşte kanun kapsamında yapılacak düzenlemeler;

Suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişim engellenmesi kararı yerine içeriğin kaldırılması yapılan yeni düzenlemeyle mümkün olacak.

 

Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya platformları (yer sağlayıcıları) hakkında Başkan tarafından 100 bin TL ile 1 milyon TL arasında para ceza verilebilecek.

Türkiye’de günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de temsilci belirleyecek.

Kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına başvurmaları halinde, başvurudan 48 saat içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda kalacak

Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTKT bildiriminden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Cezanın tebliğ edilmesinden otuz gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde para cezaları katlanarak artacak.


Cezanın bir sonraki aşaması ise sosyal ağ sağlayıcısına bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması olacak.

Para cezaları bir yıl içinde tekrarlanması halinde cezalar bir kat arttırılarak uygulanacak ve bu hüküm 01.10.2020 tarihinden itibaren geçerli olacak.

FACEBOOK TWİTTER, INSTAGRAMA ERİŞİM YASAĞI GELECEK Mİ?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal yapılması planlanan sosyal medya düzenlemeleri hakkında açıklamada bulunmuştu. Ünal yaptığı açıklamada “Sosyal medya düzenlemesi, sosyal medyayı kapatmak ya da yasak getirmek amacı içermiyor” dedi. 55 milyon vatandaşın sosyal ağlarda kullanıcı olduğuna dikkat çeken Ünal” Dolayısıyla sosyal ağlarda kullanıcı olan vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve burada var olan dezenformasyonun önüne geçilmesini amaçlayan bir düzenleme. Dolayısıyla bu düzenlemenin amacı tam da kullanıcı durumunda olan vatandaşlarımızın haklarını korumak amacıyla yapılmış bir düzenleme.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR