Fransız yazardan ezber bozan Ayasofya çıkışı: Şaşırtıcı

Paris Jeopolitik Araştırmaları Gözlemevi Genel Direktörü Charles Saint-Prot, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılması kararının ardından gelen öfkeyi "şaşırtıcı" buldu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.08.2020 18:53 GÜNCELLEME 17.08.2020 18:53 GÜNCEL
Fransız yazardan ezber bozan Ayasofya çıkışı: Şaşırtıcı
Fransız yazardan ezber bozan Ayasofya çıkışı: Şaşırtıcı

Fransız uzman Saint-Prot, Wakeupinfo internet sitesinde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasına ilişkin yazı kaleme aldı.

 

İbadethanelerin dönüştürülmesinin çok eskiye dayandığını ifade eden Saint-Prot, örneğin Roma İmparatorluğu'nun Hristiyanlığa geçtiğinde birçok tapınağın kilise tarafından ilhak edildiğini aktardı.

Saint-Prot, bu nedenle Türkiye'nin Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasına ilişkin aldığı kararının ardından gelen "seçici öfkenin" şaşırtıcı olduğunu vurguladı.

 

Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet'in zamanında camiye dönüştüğünü ve 1934'te müzeye çevrildiğini anımsatan Saint-Prot, 2012'de Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması için birçok kampanyanın yürütüldüğünü kaydetti.

Saint-Prot, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nde 24 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ilk namazın kılındığını hatırlattı.

Erdoğan'ın Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin yabancı, Türk, Müslüman veya Müslüman olmayan herkese açık olduğuna yönelik sözlerini anımsatan Saint-Prot, Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin statüsünün değişen tek ibadet yeri olmadığını belirtti.

Saint-Prot, daha önce İspanya'nın Sevilla kentinde bir caminin 1248'te ve Cordoba Camisi'nin 13'üncü yüzyılda kiliseye dönüştürüldüğünü belirtti.

Filistin'de Safed'in kuzeyinde bulunan el-Ahmar Camisi'nin geçen yıl kafeye çevrildiğine dikkati çeken Saint-Prot, bazı Batılı çevrelerdeki kişiler ve İslam karşıtı olanlar, İslam ve özellikle Türkiye söz konusu olunca ölçüyü kaybettiklerini vurguladı.

YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofyanın ibadete açılması Şeytan ın çocuklarını kızdırdı - buna niçin şaşırıyorlar ki
    Cevapla
  • alonegreywolf 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP HDP bu laflar zatı alinize(!)
    Cevapla
  • tunctunc 3 yıl önce Şikayet Et
    Bulgarlar gibi en güzel osmanli Camilerini yikip tek bir iz birakmadan arsasinin üzerine kilise yapip en üst ve uc kismina Ay´in üzerine hac i$areti koyan alcak bir millet degiliz.Meryem ana gibi kiliseleri tamir edip bakimini yapip mensubu oldugu insanlara teslim ediyoruz.$ükürler olsun müslümanim süper bir milletin mesubuyum.Türk olmakdan gurur duyuyorum ve hakliyimda..Diger milletlere bakin..Eski Camilerin iclerinde domuz besleyen $erefsiz kitapsiz bulgarlar gibi degiliz.yunanlilar gibi Camiyi yikip (agora) meyhanerye cevirmedik.ALLAHA sonsuz $ükürler olsun.
    Cevapla
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Aklı kullanarak yapılan bir yorum. Tebrikler.
    Cevapla
  • Manisalı 3 yıl önce Şikayet Et
    İçimizdeki Fransızlara duyurulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR