Ne zaman emekli olurum? 2020 emeklilik yaşı hesaplama ekranı!

Sigortalı olarak çalışma hayatının sonlarına gelen vatandaşların en çok araştırdıkları konular arasında ‘’Ne Zaman Emekli Olurum’’ sorusunun yanıtı araştırılıyor. Prim gün sayısı, toplam çalışılan yıl gibi kriterleri yerine getirenler emekli olmaya hak kazanıyor. 4A, 4B, 4C emeklilik yaşı hesaplama işlemi nasıl yapılır ve emeklilik şartları nelerdir? İşte emeklilikle alakalı merak edilenler...

ABONE OL
GİRİŞ 08.09.2020 09:05 GÜNCELLEME 08.09.2020 09:05 GÜNCEL
Ne zaman emekli olurum? 2020 emeklilik yaşı hesaplama ekranı!
Ne zaman emekli olurum? 2020 emeklilik yaşı hesaplama ekranı!

Emekli maaşı, bir çalışanın istihdam yıllarında toplam para eklenmesi ve kişinin işten periyodik ödemeler biçiminde emekliliğini desteklemek için ödemelerin yapıldığı bir fondur. İnsanlar aktif çalışma hayatları boyunca sigortalı olarak çalışırsa ve yasaların belirlediği prim gün sayısı toplam çalışma yılını tamamlarsa emekli olmaya hak kazanır. Peki, emeklilik yaşı nasıl hesaplanır? İşte, 4A, 4B, 4C 2020 emeklilik yaşı hesaplama sayfası ve emeklilik şartları hakkında merak edilen soruların cevapları…

 

SGK EMEKLİLİK ŞARTLARI

SGK emeklilik şartları birçok şarta bağlı olan bir durumdur. Prim hesaplama yöntemleri emeklilikte kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yüzden adını sık sık duyarız. İşte eskiden SSK emeklilik olarak bilinen yeni adı SGK emeklilik şartları:

•Emekli olmak için en önemli şart belirli bir süre sigortalı olarak çalışmak gerekiyor. Burada işe giriş tarihi önemlidir. Emeklik yaşı cinsiyete göre değişiyor.

 

• Diğer önemli şartlardan birisi de belirli süre Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödenmiş olması gerekiyor.

•Çalışma hayatınızda aktif olarak bir süre çalıştıktan sonra çalışma hayatına veda etmek için emeklilik yaşını tamamlamanız gerekiyor. Herkes tarafından merak edilen "Kaç yaşında emekli olurum" sorusu da gündeme geliyor. Emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

KİMLER 60 YAŞ ÜSTÜNDE EMEKLİ OLACAK?

Sigorta başlangıç tarihi 01.05.2008 yılında sonra olan her çalışanın prim gün sayısını doldurma tarihine göre 60 yaşın üzerinde emekli olma ihtimali var.  Prim gün sayısını erkek çalışanlarda 01.01.2036'dan sonra, kadın çalışanlarda ise 01.01.2040'dan sonra dolanlar "en erken" 61 yaşında emekli olabilecek ve her yıl kademeli olarak emeklilik 1 yıl artarak 65 yaşına kadar çıkacak. 4A çalışanlarında 20 yıl 4B çalışanlarında ise 25 yıl prim ödenmesi gerektiği için 60 yaş üzerinde kesin olarak (engellilik, muafiyet vb. durum söz konusu değilse) emekli olacakların hesaplaması basit olarak şu şekilde yapılabilir:

  • 4A erkek çalışanlarından 01.01.2016 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 yaş aralığında emekli olabilecek.

  • 4A kadın çalışanlarından 01.01.2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 aralığında emekli olabilecek.

  • 4B ve 4C erkek çalışanlarından 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 yaş aralığında emekli olabilecek.

  • 4B ve 4C  kadın çalışanlarından 01.01.2015 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar "en erken" 61 ila 65 aralığında emekli olabilecek.

* Not: Emeklilik prim gün sayısını doldurma tarihine göre yukarıdaki belirtilen sigorta başlangıç tarihi olanlar en erken 61 en geç 65 yaşında emekli olabilecek. 

ERKEKLERDE EMEKLİLİK YAŞI KAÇTIR?

Sigortalılık süresinin başlangıcı tarihi 08.09. 1976’dan önce olan erkek sigortalılar;

– 55 yaşını ve en az 5000 prim gününü doldurmuş olmalı

– 55 yaşını doldurmamış olanlar ise, 25 yıl sigortalı olup yine en az 5000 gün prim ile malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirmiş olmalılar.

KADINLARDA EMEKLİLİK YAŞI KAÇTIR?

Kadınların emeklilik yaşı da erkeklerde olduğu gibi işe giriş tarihine göre farklılık göstermektedir.

– 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olduysanız 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emekli olabiliyorsunuz.

Ancak bu tarihlerdeki önemli ayrıntı, emekliliği hak etmek için 7200 iş gününü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamış olmanızdır.

''SGK'' NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Ne zaman emekli olurum sorusunu merak eden vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumunun ( https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ ) sitesine gerekli bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde doldurduğunuz zaman emekliliğine kaç gün kaldığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu işlem TC ile ne zaman emekli olurum sorusunun da yanıtıdır.

e-DEVLET ‘’NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM’’ 

e-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra hizmete başlama yılınızı ve resimdeki güvenlik kodunu girebilir ve sorgulama yapabilirsiniz. Burada kaç yaşında ve kaç günden emekli olabileceğiniz bilgileri size sunulacak.

e-Devlet Emeklilik Yaşı Sorgulamak İçin Tıklayın!

Kimler 4/a statüsünde sigortalı olabilir: Bir hizmet sözleşmesi ile, bir yahut birden fazla işverenin yanında çalıştırılanlar, 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının a bendi (SSK) kapsamında sigortalı sayılırlar.

Kimler 4/b statüsünde sigortalı olabilir: Kanuna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan; Kendi işyeri olan avukat, doktor, mimar gibi ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler, eski adıyla Bağkur yeni adıyla 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadır.

Kimler 4/c statüsünde sigortalı olabilir: Kamu idarelerinde; 4/a'lı (SSK) olmayanlardan, kadro ve pozisyonlarda sürekli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/a (SSK) kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar, 4/A ve 4/B'li olmayanlardan, sözleşmeli olarak çalışıp ilgili kanunlarında 4/a kapsamına girenler gibi sigortalı olması öngörülmemiş olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. maddesi uyarınca açıktan vekil atananlar, 4/c'li sigortalı sayılmaktadır. Hesaplama aracımızla SSK emeklilik sorgulama işlemi kolayca yapılabilmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR