2020 fındık fiyatları ne kadar? TMO fındık fiyatları ve ödeme tarihi açıklandı!
Fındık sezonunun sona ermesiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 fındık fiyatlarını açıkladı. Peki Ordu, Samsun, Çarşamba, Zonguldak, Kocaeli, Ünye, Giresun, Düzce, Sakarya, Fatsa, Akçakoca, Terme ve Trabzon'da güncel fındık fiyatları ne kadar?
ABONE OLTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Giresun Ticaret Borsasında gerçekleşen "TMO 2020 Fındık Alım Töreni ve Kuru Üzüm Fiyatlarının Açıklanması" töreninde fındık alım ödemelerinin ne zaman yapılacağını açıkladı. Bakan Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alımlarına ilişkin, "Pazartesi gününden bugüne kadar teslim edilen fındık bedellerini, 10 gün beklenmeden cuma günü üreticilerimizin hesaplarına aktaracağız." dedi. Peki 2020 fındık fiyatları ne kadar?
2020 FINDIK FİYATLARI NE KADAR?
Geçen yıl TMO tarafından kilogramı 16,5-17 liradan fındık alımı yaptıklarını anımsatan Pakdemirli, açıklanan fiyatların üreticiler, üretici örgütleri, ilgili STK'ler ve bütün kesimler tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
Pakdemirli, bunun üretimin devamlılığına ve piyasaların doğru şekillenmesine de büyük katkı sağladığını belirterek, "Hasat dönemi düşme eğiliminde olan fındık fiyatları hızla toparladı ve sezon içerisinde 18-20 lira civarında seyretti. Böylece kilogram başına 3-4 lira gibi artış ile fındık üreticilerimizin cebine ve Karadeniz ekonomisine en az 2 milyar liralık fazladan gelir sağlanmış oldu." değerlendirmesinde bulundu.
FINDIK ÜRETİCİLERİNDEN AÇIKLAMA
Çarşamba Fındık üreticisi Tuncay Yaldız; "Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu sene rekolte 670 bin ton civarı olur, fiyat 19-20 TL olsa bile üretici memnun olurdu. Nasıl mı? Geçen sene 10 ton çıkarıp 150 bin kar yapan bu sene 15 ton çıkaracak 300 bin lira kar yapacak.
"Lisanslı depoya teslim ettiğinizde anında aynı gün paranızı alıyorsunuz"
Lisanslı depoya teslim edilen fındık paralarının aynı gün alınacağına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, "Geçen yıl itibarıyla 300 milyon dolar daha üreticimizin cebine koyduk. Kabaca hesaplayacak olursak 50 milyon dolar civarında Giresun ekonomisine kazandırmış diye düşüyorum. Dünyanın en kaliteli fındığını biz üretiyoruz. Giresun'da 116 bin çiftçi var. Bunun 85 bini fındık üretiyor. Burada bizim tek işimiz fındık. Fındığın üretimi, budanması, bunun kalitesinin arttırılması, bunlarla uğraşacağız, başka bir işimiz yok. Her evde fındık var. Geçen sene 16,5-17'lerden fındığın fiyatını açıklamıştık. Herkes memnundu. Sezonda 18-20 lira civarındaki fiyatlarla karşı karşıya kaldık. Kilogram başına 3-4 lira artış ile 2 milyarın üzerinde Karadeniz'in ekonomisine ilave gelir sağlamıştık. Bu sene de Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanımız TMO fındık alım fiyatlarını açıkladı. Giresun kaliteye 22,5 TL, levant kaliteye 22 lira, sivri kaliteye de 21 TL.
BAKAN PAKDEMİRLİ AÇIKLADI!
"TMO üzerinden, Giresun kalite fındığı 22,5 liradan, Levant kalite fındığı 22 liradan, sivri kalite fındık ise 21 liradan alıyoruz. Bu alım fiyatları, Sayın Cumhurbaşkanımızın fındık üreticilerimize verdiği önemin açık bir göstergesidir. Buradan kendisine bir kere daha teşekkürlerimi sunuyorum. Yine, randıman ve Bakanlığımız destekleri ile birlikte Giresun kalite fındığın kilogram alım fiyatı 25,5 liraya çıkmıştır. Böylece fındık alım fiyatında son 1 yılda ortalama yüzde 33, son iki yılda ise ortalama yüzde 55 artış sağladık ve üreticilerin yüzünü bir kez daha güldürdük. İnşallah TMO üzerinden regülasyon politikalarımız, bundan sonra da devam edecek."
Bekir Pakdemirli, üreticilerin 19 Ağustos'tan itibaren randevu almaya ve 24 Ağustos'tan itibaren de ürünlerini TMO'ya satmaya başladığını ifade ederek, "Buradan şunun da müjdesini vermek istiyorum, ödemeler lisanslı depoya teslimde peşin, diğer alım noktalarına teslimlerde 10 gün içinde yapılacaktır. Ancak, alımların başladığı pazartesi gününden bugüne kadar teslim edilen fındık bedellerini, 10 gün beklenmeden cuma günü üreticilerimizin hesaplarına aktaracağız." dedi.
TMO'ya fındık alım görevi verildiği 2006 yılından bugüne, Karadenizli üreticilerden, yaklaşık 6 milyar liralık fındık alımı yaptıkları bilgisini veren Pakdemirli, Giresun'da ise son 3 yılda toplam 30 bin ton kabuklu fındık alımı yaparak, üreticilere 400 milyon lira ödedikleri kaydetti.