Düğünler nasıl yapılacak? Düğünler yasaklanacak mı? İşte kısıtlama getirilen illerin listesi

Düğünler yasaklanacak mı? Hangi illerde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere kıtlama getirildiği vatandaşlar tarafından merak edilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile yeni genelge yayınlandı. İşte merak edilen detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2020 10:44 GÜNCELLEME 03.09.2020 10:52 GÜNCEL
Düğünler nasıl yapılacak? Düğünler yasaklanacak mı? İşte kısıtlama getirilen illerin listesi
Düğünler nasıl yapılacak? Düğünler yasaklanacak mı? İşte kısıtlama getirilen illerin listesi

Artan Koronavirüs vakalarına karşın düğün kına ve nişan organizasyonlarının iptal olup olmayacağı en çok merak edilen konuların başında yerini aldı. İçişleri Bakanlığı daha önce 14 il olmak üzere sınırlandırılma getirilen düğünlerle ilgili yeni genelge yayınlandı. Kovid-19 Tedbirleri kapsamında alınan yeni kararlara göre düğün, nişan gibi organizasyonlarla ilgili kısıtlamalar ülke geneline yayıldı. İşte merak edilen genelge;

 

HANGİ İLLERDE SÜNNET DÜĞÜNÜ KINA GECESİ VE NİŞAN İÇİN KISITLAMA GETİRİLMİŞTİ?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat illerinde artık sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere müsaade edilmeyecek.

Ankara Valiliği tarafından yapılan son açıklamaya göre ise düğün ve nikahlarda toplu yemek verilmesi de dahil, her türlü yiyecek, içecek servisi ve ikramının durdurulacağını duyurdu.

 

DÜĞÜNLER İÇİN GENELGE YAYINLANDI! DÜĞÜNLER YASAKLANDI MI?

Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu toplantısında alınan tavsiye kararları ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile yeni genelge yayınlandı. İşte genelge;

"Bu kapsamda 81 ilde; sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinliklere müsaade edilmeyecek. Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanması sağlanacak. Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeni, fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyecek. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.

Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta) görevlendirilmesi sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelgeyle Sağlık Bakanlığı Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27 ve 72. maddeleri uyarınca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alınarak en geç 4 Eylül'den itibaren uygulanmaya başlanacak.

Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanın eksiksiz yerine getirilmesi sağlanacak. Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282. maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak."

YORUMLAR 1
  • YüzYıllara: 3 yıl önce Şikayet Et
    "Nikahın hayırlısı, kolay olanıdır." Hadis-i Şerif... Ne güzel söylemiş Peygamberim (S.A.S).
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR