Maske takmama cezası ne kadar? Maske cezası nereye ödenir, cezanın indirimi var mı?

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre maske takma alanları genişletildi ve maske takmayana para cezası kesilecek. Peki maske takmama cezası ne kadar? Nerelerde maske takmak zorunlu?

ABONE OL
GİRİŞ 10.09.2020 09:06 GÜNCELLEME 10.09.2020 09:07 GÜNCEL
Maske takmama cezası ne kadar? Maske cezası nereye ödenir, cezanın indirimi var mı?
Maske takmama cezası ne kadar? Maske cezası nereye ödenir, cezanın indirimi var mı?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun Tavsiye Kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine “Covid 19 Tedbirleri” konulu ek genelge gönderildi. Bu genelgeye göre açık alanların tamamında maske takmak zorunlu olacak. Karara uymayanlara yazılan para cezalarının affı olmayacak. Peki maske takmayana ne kadar para cezası uygulanacak?

 

Genelgeye göre, ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda maske takmak zorunlu olacak.

 

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU AÇIKLADI!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘’Açık alanların tamamında, toplu taşımalarda artık maske istisnası söz konusu değildir. Genel sağlığımızı muhafaza etmek zorundayız. Tüm tedbirler, maskesiz herkese ceza yazılması gerektiğini ifade ettik. Kısıtlamalarla karşı karşıya kalmamak için tedbir almak zorundayız. Minibüs, otobüste ayakta yolcu almak yasak. Bu gece saat 00.00'dan itibaren 81 vilayette kafeterya, restoran gibi yerlerde hem canlı müzik, hem de kasetten müzik olmayacak. Genelgeyi valiliklere gönderdik. Derhal uygulanmaya başlayacak’’ şeklinde açıklamalara yer verdi. 

MASKE TAKMAMA CEZASI KAÇ TL? 

İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen talimat doğrultusunda, maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 TL ceza kesilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak. 

Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere (işletmeler vb.) uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda vali/kaymakamlarca gerekli hassasiyet gösterilecek. Bu cezaların affı olmayacak.

MASKE TAKMAMA CEZASI NEREYE ÖDENİR?

Kolluk birimleri tarafından düzenlenen idari para cezaları Malmüdürlüklerine ya da süreksiz vergi tahsilatına yetkili Vergi Dairelerine ödenebilmektedir. Şayet idari para cezası Belediye tarafından düzenlemiş ise belediye birimlerine ödenmesi gerekmektedir.

Ödeme safhasına gelen ceza tutarı Vergi Dairesi tarafından tahakkuk fişi düzenlenerek kayıtlara işlenmişse interaktif vergi dairesinde (https://ivd.gib.gov.tr) borç bilgileri arasında gözükmekte olup, banka kartı veya kredi kartı ile ödenebilmektedir.

İnteraktif vergi dairesinde borç bilgileri ekranında ceza bedeli gözükmüyorsa, ceza tutarının tahakkuk ettirilmesi için Vergi Dairesine bizzat başvurulması veya interaktif vergi dairesi aracılığıyla elektronik ortamda dilekçe gönderilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, 442 Seri No'lu Tahsilat Genel Tebliğine göre cezanın taksitlendirilmesi veya indirimli olarak ödenmesi kanun yoluna başvuru hakkını yani, dava açma hakkını engellememektedir.

MASKE CEZASININ İNDİRİMİ VAR MI?

Maske takma zorunluğuna tam olarak uymayanlara kesilen idari para cezası, kanun yoluna başvuru süresi (15 gün) içerisinde ödenerek indirimden yararlanılabilir.

Cezanın tamamını tek seferde ödeyecek ekonomik durumu olmayan kişiler, bir aylık ödeme süresinde yaptırım kararını veren idareye taksitli ödeme taleplerini iletebilirler. Kesinleştiği halde ödenmeyen ceza için taksitlendirme başvurusu Vergi Dairesine yapılacaktır. Taksitlendirme taleplerinin kabul edilmesi Vergi Dairesinin inisiyatifinde olacağından, başvurunun geciktirilmemesi başvuru sahibinin lehine olacaktır.

Süresinde ödenmeyen ceza tutarına gecikme zammı işlememekte ancak, haciz uygulamasıyla karşılaşmamak için ödemenin geciktirilmemesi önem arz etmektedir.

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Mehdi 3 yıl önce Şikayet Et
    07,08 tarihinde kimlik köntröl yaparak ceza kesmişti, onu ben 20,10 ödedim. Herhangi bir borcum yoktu. Dün eletronik vergi dairesi ve e-devlet sitesinde baktığımda yine aynı cezayı yani 07,08 kesilen cezayı sisteme işletmiş, borç olarak gözüküyor, fatih vergi dairesine gittim herhangi bir cezanız görünmüyor diyor. Böyle sıkıntıyla karşılaşan var mı?
    Cevapla
  • enis 3 yıl önce Şikayet Et
    bana da tebliğgah geldi ödediğim halde hemde iki ay sonra
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Benden test alınmamasına rağmen babaannem pozitif çıktı diye banada karantina vermişler haberim yoktu yinede evde duruyordum babanneme 10 vermişler 10 gün doldu bende market alışverişine çıktım zorunlu olarak evden kimse çıkamadığı için babam kronik hasta polisler çevirdi bana 14 yazmışlar haberim bile yok 3.100 lira yazdılar 3,4 ay oldu ödemedim kağıt da gelmedi eve hiçbi yerden de göremiyorum cezayı valla ödemicem kaç ay geçti kağıt fln hiçbişey yok ortada unuttum bile hatta ceza yazıldığını ödemicem kağıt fln imzaladım ama hiçbişey yok ortada ne kağıt geldi ne Bi yerden sorgulatma var bakalım nolcak
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bana da kestiler çeneme indirdim soluklanmak için yakalandık bişey demedim ..cezayı yazdılar çalismiyorum paramda yok haciz gelecekmiş gelsin canimi alsinlar ..yapacak bişey.yok iyice sık boğaz ettiler insanları
    Cevapla
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Mart tan itibaren bu cezayı ödeyen var mı .Bilgi istiyorum insanlar zor şartlar için de ilk defa maske kahvede arama sırasında çok kişiye 900 TL kesilmiş
    Cevapla
  • Gülsüm 3 yıl önce Şikayet Et
    07.07.2020 tarihinde arabadan inmiştim markete girip maske almak için polis market kapısında görünce kimlik istedi zaten maske almaya geldim dedim. Bu sadece uyarı bi daha yakalanma dedi ve imzalattı tutanağı. Dün ceza kağıdı geldi tarih 03.12.2020
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Cezayı kesen neye göre kesiyor. Resmen keyfiyet. Tamam herkes kurala uysun da kimse bir kolluk kuvvetinin insafına bırakılıp cezalandırılamaz. Millet krizde ben kolluk kuvvetinin keyfine göre 900 tl ödüyorum. Yanımdan geçene yazma bana yaz. Ne güzel hukuk ve sosyal devlet anlayışı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR