Nedim Şener'den dikkat çeken sözler: Demirtaş PKK'ya rağmen siyaset yapamaz

HDP'de Selahattin Demirtaş'ın yeni parti kuracağı tartışılıyor. Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, 2014'ta PKK elebaşı Öcalan ile HDP'li heyetin diyaloğunu hatırlatarak, HDP'de kimsenin PKK'ya rağmen siyaset yapamayacağını vurguladı. Şener, "Demirtaş’ın parti kuracağını düşünmek PKK’yı tanımamaktır" ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2020 11:05 GÜNCELLEME 16.09.2020 11:06 GÜNCEL
Nedim Şener'den dikkat çeken sözler: Demirtaş PKK'ya rağmen siyaset yapamaz
Nedim Şener'den dikkat çeken sözler: Demirtaş PKK'ya rağmen siyaset yapamaz

Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener ,cezaevinde bulunan HDP eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın yeni parti kuracağı söylentileri üzerine dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. HDP'de kimsenin PKK'ya rağmen siyaset yapamayacağını belirten Şener, "Demirtaş’ın HDP’ye rakip olacak bir siyasi parti kuracağını söylemek, gerçeği görmemek hatta hayalcilikten de ötedir. Bu HDP’yi, HDP’yi yöneten PKK’yı tanımamaktır" ifadelerini kullandı. 

 

 

2014'te PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile HDP'li heyetin arasındaki diyaloğu da hatırlatan Şener'in, "Demirtaş’ın parti kuracağını düşünmek PKK’yı tanımamaktır" başlıklı yazısı şöyle:

Şimdi hep beraber 14 Ocak 2014 tarihine dönelim. Yer İmralı Adası. Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan, kendisini ziyaret eden HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, İdris Balüken ve Pervin Buldan ile şu sohbeti yapıyor:

 

 

Abdullah Öcalan: “Kutluyorum. Selamlarımı iletin. Akçakale’nin karşısındaki çatışmayı da anlamak istiyorum. Niçin orada YPG’nin dışında gelişiyor? Gözükmüyorlar mı, yoklar mı, anlamak istiyorum. Bir de Leyla meselesi var. Sanırım Hakan Bey sizinle paylaşmış. Ayrı ayrı düşüncelerinizi bilmek istiyorum. Danışmanlarını tanıyor musunuz?”

Sırrı Süreyya Önder, İdris Balüken, Pervin Buldan: “Tanımıyoruz.”

Öcalan: (Gülerek) “Amerika ve İsrail devreye mi girecek? Evet, sizler ne düşünüyorsunuz?”
S. Önder: “Bence kendisiyle fazlaca meşgul. Ortak çalışma bilinci yok. Her an kontrolsüz bir tavır geliştirip süreci zora sokabilir.”
Buldan: “Bence bir şans daha vermek gerekir. Arkadaşlar çağırıp konuşursa belki düzelebilir.”
Öcalan: “Leyla’ya deyin ki, Öcalan’la görüşme işi ciddidir. Barzani bile yan üründür. Bizim görüşmelerimiz olmasaydı bugünkü pozisyonlarında olmazlardı. Örgüt işleyişine bağlı kalacak. Bunu kendisiyle konuşun. Bütün hünerlerini Sırrı Bey gibi, Pervin Hanım gibi ortaya koyacak. Biz siyasi bir hareketiz. Siyasetle oynarsa canıyla öder. Oyun değildir bu.”

KARARLI, ACIMASIZ CANİ

Bu diyaloğu yazmamın nedeni, 2013-2015 yılları arasında yaşanan ve sonu 700’den fazla şehidimizin canına mal olan “açılım sürecini” hatırlatmak ve terör örgütü PKK ile elebaşı Öcalan’ın acımasız, soğukkanlı bir cani olduğunu göstermek içindir.

Konuşma içeriğinden, Öcalan’ın Leyla Zana’yı HDP heyetiyle birlikte ziyarete beklediği, Zana’nın ise bu ziyareti danışmanlarıyla yapmak istediği anlaşılıyor. Bunun üzerine, “Danışmanlarını tanıyor musunuz?” diye soran Öcalan, görüşmede HDP heyetine Leyla Zana hakkında görüşlerini de soruyor.

Sırrı Süryya Önder, “Bence kendisiyle fazlaca meşgul. Ortak çalışma bilinci yok. Her an kontrolsüz bir tavır geliştirip süreci zora sokabilir” diyor. Önder’in bu tavrına karşılık, yine de Pervin Buldan, Leyla Zana’ya yakın durarak kendisine bir şans daha verilmesini istiyor.

Ama benim anlatmak istediğim, konuşmanın içeriğinden çok Öcalan’ın HDP heyetine söylediği ve Leyla Zana’yı hedef alan, “Bütün hünerlerini Sırrı Bey gibi, Pervin Hanım gibi ortaya koyacak. Biz siyasi bir hareketiz. Siyasetle oynarsa canıyla öder” şeklindeki acımasız sözleri...

Bundan daha kararlı, bundan daha acımasız söz bulamazsınız. Bu sözlerin ne anlama geldiğini yalnız Öcalan’la görüşenler değil, bölgede yaşayanlar ve tabii Leyla Zana da biliyor.

DEMİRTAŞ’IN KAHVALTI TEKLİFİ

Nitekim PKK’nın gölgesindeki siyasi çizgisinde, “ayrılık” değil ama zaman zaman “aykırılıklar” yapan Leyla Zana, 2015’ten beri köyünde bahçesiyle uğraşıyor, köşesine çekilmiş durumda.

Leyla Zana örneğini vermemin nedeni son zamanlarda eski HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın adı etrafında dolaşıma sokulan, “Yeni bir sol parti kuracak” söylentisidir.

Özellikle HDP için, “PKK’nın siyasi uzantısıdır” diyen İP Genel Başkanı Meral Akşener’e yönelik, “Örneğin, siyasi amaçla bir araya gelmeden önce tüm liderler, sırf aile ziyareti kapsamında ve insani ilişki çerçevesinde, bir kahvaltı için herhangi bir liderin evinde buluşarak birbirlerini daha yakından tanımaya, daha iyi anlamaya gayret edebilirler. Mesela ben dışarıda olsaydım bir sabah Başak ile birlikte Meral Hanım’ın kapısını çalar ve ‘Kahvaltıya geldik’ derdim” sözleri yeni bir siyasi arayış olarak değerlendirildi.

Meral Akşener’in de Demirtaş’ın kahvaltı önerisine, “Ama şunu söylemek isterim. Güneydoğu’da şöyle bir gelenek var, kan davalınız bile olsa kapınızı çaldığı zaman içeri alırsınız. Evin en yaşlısı tarafından karşılanır. Sonra kapıdan çıkıp gittikten sonra davanız devam eder. Güneydoğu’nun böyle bir özelliği var” sözleriyle karşılık vermesini “yeni ittifak” olarak yorumlayanlar bile çıktı. Ancak nedense HDP, Demirtaş’ın sözlerine hiçbir tepki vermedi.

SESSİZ HDP’DEN CEZAEVİ ZİYARETİ

Normal koşullarda Demirtaş bir parti kuruyorsa, olumlu ya da olumsuz bir cümle sarf etmek en doğal hakkı, eğer yanına çekmeye çalışacağı kitle HDP seçmeniyse göreviydi. Ama onlar sessizliği seçti.

Türkiye’deki tüm siyasi partiler için her seçenek masadadır, bazen ilkesizliğe varan işbirlikleri de yaşanır ama Demirtaş’ın HDP’ye rakip olacak bir siyasi parti kuracağını söylemek, gerçeği görmemek hatta hayalcilikten de ötedir. Bu HDP’yi, HDP’yi yöneten PKK’yı tanımamaktır.

Bir televizyon programında bu konu tartışılırken, “Değil Demirtaş, kim olursa olsun, PKK’ya rağmen siyaset yapamaz. PKK izin vermezse parti kuramaz. Kurarsa, bırakın partiyi, ne kendisinin ne ailesinin can güvenliği kalmaz” demiştim.

Demirtaş’ta PKK’ya rağmen siyaset yapma cesareti olsa bunu 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 13.5 oy ve 80 milletvekiliyle TBMM’ye girdiğinde kullanırdı.

TEKRAR: HDP YOKTUR, PKK VARDIR

Nitekim haftalarca sessiz kalan HDP Eşbaşkanları Mithat Sancar ile Pervin Buldan, 13 Eylül günü Selahattin Demirtaş’ı tutuklu olduğu Edirne Cezaevi’nde ziyaret ettiler. Çıktıklarında Demirtaş’ın ağzından şu açıklamayı yaptılar: “Ben siyaseti, hayatı bu partide öğrendim. Bu partide mücadele ettim, büyüdüm, yürüdüm. Dolayısıyla benim partim dışında herhangi bir mecrada, HDP dışında herhangi bir arayışta adımın geçmesi beni üzer hatta öfkelendirir. Ben mücadeleyi bu partide ve önceki partilerde öğrendim, buralarda yürüttüm. HDP benim için siyasette her şeydir. Ben sadece fiziksel değil kalben de her an partinin her kademesinde bulunuyor hissederim kendimi.”

Dolayısıyla ne HDP’den “Türkiye partisi” ne de Demirtaş’tan “bağımsız bir lider” yaratmak mümkündür. Gelmiş geçmiş parti yöneticileri asla kişisel inisiyatif kullanamazlar, devlete her hakareti ederler, PKK’ya terörist diyemez, ağızlarını açamazlar. HDP, terör örgütü PKK’nın siyasi koludur. Kısacası: HDP yoktur, PKK vardır.

KAYNAK : HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 43 TÜMÜ
  • Bir vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Adam terörist parti kurar mı diyoruz. Bu nasıl ülke arkadaş? Deas abd ve AB de parti kuruyor. Yediniz mi?? Yemediniz tabi çünkü böyle abukluk sadece bizim ülkede olur. Sonra özgür değiliz derler. Yok böyle gereksiz fütursuz özgürlük dünyanın başka ülkesinde. Şehitlerin hiç mi değeri yok? Ben şehit yakını olsam devlet erkanına tepeden tırnağa tükürürüm. Yuh size.
    Cevapla
  • Nevśehirli 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamin bilmem KAC dosyasi var yarisi düśse 100 sene gine yatmasi lazim. Bu tartiśmalar niye yok parti kuracakmiś... Gündeme getirmeyin bunu unutulup icerde cürüsün .
    Cevapla
  • Tadmi 3 yıl önce Şikayet Et
    Pkk ya hiçbir şey demezler,demek isteseler doyemezler çünkü sonuç ölüm olur..Ama devlete söylerler Çünkü devlet malesef en cani teröristi bile yasatiyor
    Cevapla
  • dölan 3 yıl önce Şikayet Et
    hdp harici bir tane bağımsız kürt partisi çıksa , silip süpürür, bence mit kurmalı
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    O alçak hücresinde bile PKK dan izinsiz tuvalete gidemez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR