Sağlık Bakanlığı araştırıyor: Van'daki virüsle Edirne'deki virüs aynı mı?

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan, koronavirüsün binden fazla mutasyona uğradığını söyledi. Bakanlığın virüsün mutasyonunu araştıran bir çalışma yaptığını kaydeden İlhan, "Virüsün mutasyonunun iki olumlu yönde olması gerekiyor. Biz bunu çok arzu ediyoruz" dedi. İlhan ayrıca, virüsün bulaştırıcılık veya hasta yapma gücünün azalmasını istediklerini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 16:56 GÜNCELLEME 18.09.2020 16:56 GÜNCEL
Sağlık Bakanlığı araştırıyor: Van'daki virüsle Edirne'deki virüs aynı mı?
Sağlık Bakanlığı araştırıyor: Van'daki virüsle Edirne'deki virüs aynı mı?

Türkiye genelinde Kovid-19 vakalarındaki artışla ilgili Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İlhan, şu anda günlük vakalarda bin 500'lerden, bin 700'lere doğru bir artış eğiliminin söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "Bir başka yönden değerlendirilmesi gereken durum ise, aktif vaka sayısıdır. Biz 30 Temmuz itibarıyla yaklaşık 10 bin 600 aktif vakaya sahipken, 1 Eylül itibarıyla 19 bin 359 aktif vakaya sahipmişiz. Ancak 14 Eylül itibarıyla baktığımız zaman 25 bin 700 aktif vakamız var. Yani son 1.5 aya baktığımızda 1 aylık sürede saptanan aktif vaka, bu sefer 15 günlük sürede saptandı. Bu bize bulaşın gerçekten çok hızlı ve çok fazla miktarda olduğunu gösteriyor" dedi.

 

 

"GEÇMİŞE ORANLA YOĞUN TEMAS ÇOK FAZLA"

Prof. İlhan, "Yeni dönem vakalara baktığımızda virüs yüklerinin de çok fazla olduğunu gözlemliyoruz. Çok net bir şekilde rakamlar bize şunu söylüyor; şu anda koronavirüs hastaları ile temas edenler geçtiğimiz aylara göre daha fazla ve geçtiğimiz aylara göre çok daha fazla yoğun temas söz konusudur. Düğün, nişan, sosyal alanlarda bir araya gelme ve buralarda maske takmama, fiziksel mesafeye uymama ve kalabalık oluşturma gibi durumların olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

 

 

"RAKAMLAR BİZİ UYARIYOR"

Prof. Dr. İlhan, açıklanan aktif vaka rakamlarının halen tedavisi devam edenler olduğunu hatırlattı. Gelinen noktada şu an yüzde 5 oranında ağır hasta sayısının olduğunu kaydeden Prof. Dr. İlhan, "Şu anki aktif vakalar içerisinde her 20 hastadan birisi yani yüzde 5'i makineye bağlı anlamına geliyor. Çok daha dikkatli olmamız, kurallara uymamız için rakamların bizi uyardığını net olarak kabul etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

"YOĞUN BAKIM VE ENTÜBE ARTIYOR"

İlhan ayrıca, "Artık daha çok fazla miktarda koronavirüs hastasıyla yoğun temas söz konusu; bu nedenle de hem ağır hastalar artıyor hem de entübasyon artıyor. Bunun en olumsuz ve en istemediğimiz çıktısı ise maalesef vefatların artması. O yüzden şu an bu rakamların bize gösterdiği kadarıyla net bir şekilde mutlaka teması azaltmak, kalabalıktan uzak durmak, maske takmak ve hijyene dikkat etmek gerekiyor" sözleriyle de uyardı.

"VİRÜS BİNDEN FAZLA MUTASYONA UĞRADI"

Prof. Dr. İlhan, virüste binden fazla mutasyonun olduğunu söyledi. Şu anda Sağlık Bakanlığı'nın virüsün mutasyonunu araştıran bir çalışma yaptığını belirten İlhan, şunları kaydetti:

"Örneğin, Türkiye'de Van'daki virüsün yapısıyla Edirne'deki aynı mı veya Uşak'takiyle Niğde'deki aynı mı? Sağlık Bakanlığı bu şekilde bir çalışma yapıyor; bu aslında çok güzel bir çalışma. Dünyada da virüste saptanan binden fazla mutasyon var. Fakat virüsün mutasyonunun iki olumlu yönde olması gerekiyor. Biz bunu çok arzu ediyoruz."

"KEŞKE VİRÜSÜN BULAŞTIRICILIĞI AZALSA"

"Virüsün iki özelliği var; biri bulaştırıcılık, diğeri bulaştığı kişide hasta yapma gücü. İkisinden birinin azalmasını çok istiyoruz. Keşke bulaştırıcılık azalsa çok daha kolay bir şekilde üstesinden gelebiliriz. Bulaştırıcılık azalmayıp, hasta yapma gücü, etkisi azalsa bu sefer yoğun tedaviyle üstesinden gelmemiz daha kolay olur. Genelde virüste bulaştırıcılığın azalması yönünde mutasyon oluyor. Bu tüm virüsler için geçerli. Bu yönde bir mutasyon olmasını bekliyoruz, arzu ediyoruz."

"1-2 YILA KADAR ETKİSİ AZABİLİR"

İlhan, "Tabii ne zaman gerçekleşir, açıkçası bu konuda hiçbir fikrimiz yok. Hiç de gerçekleşmeyebilir, virüs alıp başını böyle de gidebilir. Genel olarak bakarsak, 1-2 yıl sonrası böyle her şey giderse virüsün mutasyonla beraber bulaştırma gücünün azalabileceği konusunda kestirimler yapılıyor" ifadelerini kullandı.

"KURALLARA UYALIM"

Prof. Dr. İlhan, "Kurallara uyarsak ancak hepimiz istinasız çocuklarımız dahil, ev içi ve dışında tüm kamusal, açık ya da kapalı alanlarda maske takar, fiziksel mesafeye uyarsak, kalabalıktan, bir araya gelmekten kaçınırsak, süreç çok daha kolay bir şekilde yürütülebilir. Vakaların 500'ün, 100'ün altına düşmesi bu sene içerisinde bile gerçekleşebilir; ama kurallara uymak koşuluyla" diye konuştu.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 11 TÜMÜ
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    İngiltere de yapılan araştırmaya göre mutasyon germe hızında düşüş ve gücünde azalma gözlenmiş. Yani bunu buldular hacım.
    Cevapla
  • ecz.dogan 4 yıl önce Şikayet Et
    Maskenin koruduguna dair tek bir bilimsel Rapor yokken hatta Maske Kutularının üzerinde virüse karşı koruma saglamaz yazarken açık havada maske takma zorlaması çok Büyük bir hatadır.! Pek çok dış ülkede zorunlu degildir açık alanlarda sokakta.. Bunun kavgalar bile çıkıyor bazen. Halbuki biz aynı vatanda yaşayan müslüman kardeş bir Milletiz bizler yüzyıllardır.! Maske Kapalı kalabalık ortamlarda takılsın kuralına göre daha uygun ve mantıklı olur hem denetimide daha kolay olur.
    Cevapla
  • Filozofkamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Tek başına disarda maske takilmasi mantik disi,oldu olacak vatandas kendi evindede taksin bari.maske nin cılkı cikti.dso zaten bir tiyatro.yeni salgilar cikacak diyor!
    Cevapla
  • i Aydın 4 yıl önce Şikayet Et
    önce türkçe öğren.
    Cevapla
  • SAĞLIK BAKANLIĞINA 4 yıl önce Şikayet Et
    Korona virüsüne yakalanmayanların veya etkilenmeyenlerin neden bu virüsten etkilenmediğini keşfetmek aşı veya ilaç bulmak kadar değerlidir ama bu konuda hiç bir çalışma yapıldığını duymadık. Yabancı ülkelerin bu konudaki açıklamalarını bir kenara bırakıp bu konuda çalışma yapılırsa önemli sonuçlar ortaya çıkacağını umuyoruz. Evet bazı tahminler var, bağışıklığın güçlü olması, genetik yapı, yaş vb. ama bunlar sadece tahmin.
    Cevapla
  • Yazık 4 yıl önce Şikayet Et
    Bütün servisler Korona servisine çevriliyor. Ortam Çok sıkıntılı.Gerçekten çok karışık.
    Cevapla
  • ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    kurallara uyabilmek için önce insan olabilmek gerek. bunun içinde bu kadar vurdum duymaz, aymaz, ipe sapa gelmez o kadar çok insan var ki. insan diyorum Allah ın yarattıgı mahlukatlara. yazık günah şu düştüğümüz durum genel olarak vurdumduymaz kişilerden kaynaklı. ölen ölsün kalan kalsın derdinde millet.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR