Okullar yaklaşık 6,5 ay sonra açılıyor!

Kovid-19 salgını nedeniyle 13 Mart’ta kapatılan okullar yaklaşık 6,5 ay sonra olağanüstü tedbirler altında ve sınırlı olarak açılıyor. Yüz yüze eğitim sadece anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıflarda olacak. Tüm okullarda gerekli tüm dezenfekte çalışmaları tamamlandı. Uyum döneminde bu hafta 1 gün, gelecek hafta 2 gün ders olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2020 06:34 GÜNCELLEME 21.09.2020 06:34 GÜNCEL
Okullar yaklaşık 6,5 ay sonra açılıyor!
Okullar yaklaşık 6,5 ay sonra açılıyor!

13 Mart’ta koronavirüs nedeniyle kapılarını kapatan okul binaları, aylar sonra öğrencileriyle buluşuyor. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), okullarda yüz yüze eğitim, seyreltilmiş uygulamalarla anasınıfı ve ilkokul 1’inci sınıflarda haftada bir gün olacak şekilde bugün başlatılıyor. Öğrencinin yüz yüze eğitime katılımı zorunlu tutulmayacak. Okul yönetimlerinin 21-25 Eylül haftasında hangi gün olacağına öğretmenlerle birlikte karar vereceği uyum programı, okul öncesi eğitim kurumlarında 30’ar dakikalık 5 etkinlik saati olacak şekilde 1 gün, ilkokul 1’inci sınıflarda ise 30’ar dakikalık 5 ders saati ve aralarda 10’ar dakikalık teneffüsler olacak şekilde 1 gün üzerinden planlanacak. İmkan ve şartlara göre sınıf mevcudunun sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde iki ayrı gruba ayrılması ve her grubun okula uyum programının birbirinden farklı günlerde olması sağlanacak. Uyum haftasından sonra haftada 2 gün her biri 30’ar dakikalık 5 ders saati yüz yüze eğitim yapılacak

 

ÖĞRETMENLER ‘KORONA’ NÖBETİ TUTACAK

Teneffüs saatlerinde öğrencilerin sosyal mesafeye uymaları için gerekli yönlendirmeler yapılacak.. Ders saatleri arasında 10’ar dakikalık dinlenme süresi verilecek. Okul yönetimlerince teneffüs saatlerinde öğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması için nöbet görevi de dahil olmak üzere gerekli planlamalar gerçekleştirilecek.Bu süreçte okullara zorunlu olmadıkça ziyaretçi kabul edilmeyecek, zorunlu durumlarda ise ziyaretçinin kaydı tutularak tedbirler doğrultusunda kabulü sağlanacak. Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıflar uyum programı etkinliklerinde, çocuklar sağlıklı yaşam konusunda bilgilendirilecek. Öğrenciler ‘temassız oyunlarla’ okula başlayacaklar.

 

RİSK ORTAYA ÇIKARSA ‘ANLIK’ İLETİLECEK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yüz yüze eğitim hazırlıklarına ilişkin açıklamasına göre, ülke genelinde okullarda gerekli tüm dezenfeksiyon çalışmaları tamamlandı, gerekli hijyen ve dezenfektan ihtiyaçlarının da il müdürlükleri tarafından karşılandı. Ayrıca, Kovid-19 tedbirleri kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında oluşturulan entegrasyon sistemi ve uyarı mekanizması da hazırlandı. Sistem sayesinde öğrenci, öğretmen, eğitim kurumlarındaki tüm çalışanlar ve okul servisi şoförlerinde olası bir risk ortaya çıkması durumunda, eğitim kurumu yöneticilerine anlık bildirimler yapılacak.

HER GÜN AYNI VELİ OKULA BIRAKMALI

Çeşitli ülkelerde okulların açılmasının ardından Türkiye’de de bugünden itibaren okula başlayacak birinci sınıflarla birlikte yüz yüze eğitimde yeni bir döneme giriliyor. Okullarda salgında sağlığın korunması için tedbirlere uyulması hayati önem taşıyor. Okullarda bu süreçte alınması gereken tedbirlere göre, okul binasının girişleri ve içerisinde uygun yerlere kurallara, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğine ilişkin bilgilendirme afişleri asılacak. Okul bina girişleri ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak.

ALINACAK DİĞER ÖNLEMLER ŞÖYLE:

* Okullarda Kovid-19’dan sorumlu bir kişi görevlendirilecek.
* Okullarda temassız ateş ölçer, tek kullanımlık veya yıkanabilir bez maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulacak.
* Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilecek.
* Okullarda 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci için planlama yapılacak.
* Mümkünse öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması sağlanacak. Mümkünse büyükanne-büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almayacak.
* Okula giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler veliler tarafından okul dışında teslim alınıp bırakılacak.
* Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleri yerleştirilecek. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafından kontrol edilecek.
* Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanacak.
* Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmeyecek.
* Sınıflar sık sık havalandırılacak.
* Salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinlikler yapılmayacak.
* Okullarda ilk hafta derslerde Kovid-19 bulaş ve korunma yolları anlatılacak.
* Oturma düzeni en az 1 metre mesafe olacak şekilde ayarlanacak.
* Temaslı takibi için sınıflarda öğrenci aynı yerde oturacak.
* Kitap, kalem gibi malzeme alışverişi yapılmayacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR