Son macerası acı bitti: FETÖ'cü Murat Yeni'yi 'inkar' oyunu kurtaramadı

FETÖ'nün 'Maceracı'sı Murat Yeni 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, Yeni'nin önce itirafçı ardından inkarcı olarak cezadan kurtulmayı planladığını yazdı. Şener, Yeni'nin acı biten son macerasından çarpıcı detaylar paylaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.09.2020 08:32 GÜNCELLEME 28.09.2020 08:32 GÜNCEL
Son macerası acı bitti: FETÖ'cü Murat Yeni'yi 'inkar' oyunu kurtaramadı
Son macerası acı bitti: FETÖ'cü Murat Yeni'yi 'inkar' oyunu kurtaramadı

FETÖ'nün kapatılan Samanyolu televizyonunda 'Maceracı' ismiyle yaptığı programla tanınan Murat Yeni, 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, Yeni'nin önce itirafçı ardından inkarcı olarak cezadan kurtulmayı planladığını ancak mahkeme kararıyla planının bozulduğunu yazdı. Şener'in, 'Son macerası acı bitti' başlıklı yazısı şöyle:

 

 

Fetullahçı Terör Örgütü’nün televizyon kanallarında ‘Maceracı’ adıyla Anadolu kentlerinden programlar yapan Murat Yeni’nin son macerası acı bitti.

Murat Yeni, FETÖ’cülerin yargılandıkları mahkemelerde uyguladığı “Ceza almamak için önce itirafçı ol, sonra inkâr et” taktiğini uyguladı.

 

 

Ekranlarda bol bol yemek yemesiyle meşhur olan “Maceracı” Murat Yeni, örgüt üyesi başka kişilerin isimlerini vererek, “etkin pişmanlıktan” yararlanıp 1 yıl 6 ay hapis ve “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması(HAGB)” kararı almayı planladı.

İtirafçı olup FETÖ üyelerinin isimlerini vererek kendini kurtaran Murat Yeni, ikinci adımda hakkında ifade verdiği kişilerle ilgili sözlerini inkâr ederek, o örgüt üyelerini de temize çıkarmayı planlıyordu.

Ancak mahkemeler arasındaki yazışma FETÖ’nün bazı itirafçılarının uyguladığı ve “Maceracı” Murat Yeni’nin de başvurduğu oyunu bozdu. 1 yıl 6 ay hapis ve “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması”  kararı ile kurtulmayı planlayan Murat Yeni’ye örgüt üyeliğinden 8 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

ÖNCE İTİRAFÇI OLDU

Her şey, Nuray Navruz isimli kişinin 20 Ağustos 2017 günü Malatya Cumhuriyet Savcılığı’nda FETÖ’den alınan ifadesiyle başladı. Navruz, Murat Yeni’nin örgüt yararına para toplamak amacıyla toplantılara konuşmacı olarak katıldığını söyledi.

21 Kasım 2018 günü gözaltına alınan Murat Yeni, bir zamanlar cemaat olarak bildiği FETÖ yapılanması hakkında bildiklerini anlatacağını belirterek, itirafçı sıfatıyla “etkin pişmanlıktan” yararlanmak istediğini söyledi.

İfadesinde FETÖ’nün üst düzey yöneticilerinden olan ve medya yapılanma sorumlusu Hidayet Karaca, STV kanalı yöneticisi Rıdvan Kızıltepe isimlerini verdikten sonra şunları anlattı:

“Hatırladığım kadarıyla iki ya da üç kez kanaldaki cemaatin sohbet toplantılarına katıldım. Bu sohbette Kuran okunur, Risale okunur, dini içerikli sohbetler verilir, ardından da yemek yenirdi. Bir-iki kez kanalda gördüğüm şişman, gözlüklü birisinin sohbetine katıldım. Bir keresinde de bir eve sohbete gittiğimi hatırlıyorum. Bu katıldığım sohbet toplantılarına benim dışımda, Sır Kapısı programı yapımcısı Reha Yeprem, tarihçi Talha Uğurluer, sanatçı Gökmen Ürü, programcı Asım Yıldırım, radyocu Asım Bozkuş isimli şahıslar katılırdı.”

TALHA UĞURLUEL’İN ADINI VERDİ

Murat Yeni’nin ifadesinin ardından 10 Aralık 2018 günü Talha Uğurluer de gözaltına alındı.

Murat Yeni’nin ifadesinden sonra Erzincan Cumhuriyet Savcılığı tarafından 21 Ocak 2019 tarihli iddianame ile hakkında dava açıldı.

Dosya, Murat Yeni’nin ikamet adresi olan İstanbul’a yollandı. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada Yeni, Emniyet’te, savcılıkta ve tutuklandığı mahkemedeki ifadelerini kabul etti, “etkin pişmanlıktan” da yararlandığı için 11 Nisan 2019 günü cezaevinden tahliye edildi.

“Maceracı” Murat Yeni’nin adını vermesi üzerine gözaltına alınıp tutuklanan Talha Uğurluer hakkında, örgüt üyeliğinden İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Murat Yeni, etkin pişmanlıktan yararlanmak için adını verdiği Talha Uğurluer’in yargılandığı 28. Ağır Ceza Mahkemesi’ne “tanık” olarak çağrıldı.

Murat Yeni, bu kez “tanık” olarak katıldığı 22 Ekim 2019 günü yapılan duruşmada daha önce verdiği ifadeyi inkâr etti, Talha Uğurluer hakkında ise “Sadece tarihçi, gezi ve tur rehberi olarak tanıyorum, bunun dışında bu yapıyla(FETÖ) iltisakına tanık olmadım. Sohbet toplantıları bu yapının düzenlediği toplantılar değildir, cemaat toplantısı değildir. Ancak bunlar tamamen çay ve yemek sohbetidir” dedi.

İTİRAFLARI İNKÂR EDİNCE...

Kendi yargılandığı mahkemede itiraflarda bulunan ve etkin pişmanlıktan yararlandığını düşünen Murat Yeni, Talha Uğurluer’in yargılandığı mahkemede itiraflarını inkâr ederek onu da kurtarmayı planlıyordu.

Ancak Uğurluer’in yargılandığı 28. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Ekim 2019 günü Murat Yeni’nin yargılandığı 24. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı göndererek, “Murat Yeni’nin ‘tanık’ olarak verdiği ifade ile ‘sanık” olarak verdiği ifadenin çeliştiğini, ifadesinden döndüğünü” bildirdi.

Murat Yeni hakkında son kararını henüz vermemiş olan 24 Ağır Ceza Mahkemesi de daha önce itirafçı olan Murat Yeni’nin ifadesini inkâr ettiğini dikkate alarak, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırmadı.

Mahkeme, Murat Yeni’ye “FETÖ örgütü üyeliğinden” 8 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

KAYNAK : HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Ferit 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaşar alp tekin gibi kendini saklayamamış 2008 de ayrıldım dedi kurtardı
    Cevapla
  • alp 3 yıl önce Şikayet Et
    demek ki bu taktiği deneyen olmuş önceden.
    Cevapla
  • Osmanlı1453 3 yıl önce Şikayet Et
    Fetyan Gülenyanis'in haşhaşilerine Hasan Sebbah'in haşhaşileri imrenirkerdi yaşasalar ve görseler idi. Fetyan'ın donlarını koklayan sapık zümre.
    Cevapla
  • Muşli Deniz 3 yıl önce Şikayet Et
    İhanetin cezası bu kadar hafif olmamalı
    Cevapla
  • Ahmed 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle cezamı olur,zaten 2 yıldır yatıyo onuda toplam cezadan düşünce 5-6 yıl kalıyor.Daha sonra yok af, yok indirim derken adam 2-3 yıl yatıp çıkacak.Yani bir nevi bu fetöcüye deniyoki sen gezmekten çok yoruldun,biraz dinlen ye iç daha sonra aynı faaliyetlerine kaldığın yerden devam et.Böyle adalet olmaz.
    Cevapla
  • Memo 3 yıl önce Şikayet Et
    Onları beslemeye gerek yok. Zaten artık damgalandı iş bulamaz kolay. Kimse de ona güvenmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR