28 Şubat kafası hortladı! Staj başvurusu 'başörtüsü' nedeniyle kabul edilmedi

Bursa’da staj için fabrikaya giden üniversite öğrencisi Şeyma Bakan, tesettürlü olduğu için kabul edilmedi. Okulda başarılı olan öğrencinin bünyelerinde staj yapmasını isteyen firma, eşarbını çıkarmasını şart koştu. İkna edilmeye çalışılan öğrenci soluğu adliyede aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2020 19:25 GÜNCELLEME 30.09.2020 23:28 GÜNCEL
28 Şubat kafası hortladı! Staj başvurusu 'başörtüsü' nedeniyle kabul edilmedi
28 Şubat kafası hortladı! Staj başvurusu 'başörtüsü' nedeniyle kabul edilmedi

Bursa’da tesettürlü bir üniversite öğrencisinin yaşadığı olay, 22 yıl önceki ikna odalarını akla getirdi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümünde okuyan Şeyma Bakan (24), staj için bir firmaya başvurdu. Orhan Holding bünyesindeki Matay Otomotiv’e başvuruda bulunan Bakan, daha sonra yüz yüze görüşmeye gitti. Kendisini karşılayan insan kaynakları personeli ile görüşen Bakan, başörtülü çalışamayacağını öğrendi.

 

'BAŞÖRTÜLÜ KABUL ETMEDİKLERİNİ SÖYLEDİLER'

Bakan, “Hemen insan kaynakları tarafından başka bir toplantı odasına alındım. Matay Otomotiv'e başörtülü kabul etmediklerini, başörtüsünü çıkararak çalışmaya başlayabileceğimi söylediler. İş güvenliği eğitimi aldığımı ve sertifikalarımın olduğunu söylememe rağmen kabul etmediler. Okuldaki başarımdan dolayı beni işe alacaklarını, ancak baş örtüsünü çıkarmam gerektiğini söylediler. Yaklaşık 40 dakika benimle o toplantı salonunda görüştüler. Görüşmenin büyük bir bölümünde yüzüme bakmaktan kaçınıldı. Aşağılayıcı ses tonu kullanıldı. Baskı altında kaldığımı hissettim. Annemin de bir baş örtüsü mağduru olduğu gözümün önüne gelince çok üzüldüm. Bu durumdan çok da rahatsız oldum” dedi.

 

Kimsenin bu mağduriyeti yaşamaması için suç duyurusunda bulunduğunu belirten Bakan, “Hiçbir ayrımcılığın yapılmaması için bunu duyurmak istedim. Şu ana kadar firmadan ne bir özür veya pişmanlık ifadesi tarafıma iletildi” diye konuştu.

22 YIL ÖNCE YAPILAN İKNA ODALARI TAM BİTTİ DERKEN

Üniversite öğrencisi Şeyma Bakan’ın avukatı Rıfat Bakan ise, “Bunları duyunca gerçekten tüylerim diken diken oldu. 22 yıl önce yapılan ikna odaları tam bitti derken, özellikle de özel sektörde böyle bir şeyin olması çok üzücü. Serbest piyasa ekonomisini benimsemiş firmalarca bu tür uygulamaların yapılması Türkiye’nin geleceği açısından bizi büyük bir endişeye sevk etti. Halen bu zihniyette olanların olduğunu düşünmek içimi ürpertti. Bu Türk Ceza Kanununda da açıkça suç olarak belirtilmiştir. Din, dil, ırk, cinsiyet, bedenî engellilik gibi sebeplerle bir kişiyi işe almamanın suç olduğunun bilinmesi gerekiyor. Türkiye’de toplumsal barışı ve kamu düzenini tehdit eden bir durum. Firmaların bu tür uygulamalardan vazgeçmesi için biz de üzerimize düşeni yaptık” şeklinde konuştu.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 205 TÜMÜ
  • Kader 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece bumu daha nicesi malesef var. Örneğin migros marketlerde tesettürlü olduğunuz icin çalıştırılamıyorsunuz bu olayların önü hemen kesilmeli boyle zihniyete sahip insanlardan bu ülke bıktı artık
    Cevapla
  • Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Özgürlükle ülkesi deniyor özgürlük kavramı açılıp saçılmakmı yoksa özgürce isteyen istediği gibi yaşar demekmi vsvs örgürlük kavramı nedir ?
    Cevapla
  • Bayram 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde sakalım vardiya forum doldurdum görüşmemde sakalanı kesmessen çalıştıramayız denildi işsizim iş bulamıyorum
    Cevapla
  • F.Bilgin 3 yıl önce Şikayet Et
    28 Şubat döneminde fakülteyi yarıda bırakıp 16 sene sonra tekrar başlayıp Allah'ın izniyle bitirebilen birisi olarak sadece "yazık"diyorum.Bu dünyanın ötesi de var . UNUTMAYIN!
    Cevapla
  • Ankara 3 yıl önce Şikayet Et
    Fabrikanızı müslüman olmayan bir yere açın yada bunu yapanı cezalandırın. Fabrikadan bu tür zihniyetleri temizleyin. Fabrikada personel eğitim seanslarınızda çağdaş olarak başörtünün dinî inanç olduğu eğitimini verin. Yıl olmuş 2020 halen başörtüsüyle mi uğraşıyorsunuz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR