Okullar 5 Ekim’de açılacak mı? Hangi liseler yüz yüze eğitime başlayacak?

MEB 2020-2021 eğitim yılında uygulamalı eğitim veren Mesleki ve Teknik Lise, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor lisesi öğrencilerinin 5 Ekim’de yüz yüze eğitime başlayacağını duyurdu. Bu gelişme sonrası 18 milyon öğrenci ve ailesi İlkokul, Ortaokul ve diğer liselerin eğitime başlayacağı tarihi araştırıyor. Peki okullar ne zaman açılacak? İşte diğer kademe ve sınıflar için alınan karar…

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2020 17:43 GÜNCELLEME 03.10.2020 17:43 GÜNCEL
Okullar 5 Ekim’de açılacak mı? Hangi liseler yüz yüze eğitime başlayacak?
Okullar 5 Ekim’de açılacak mı? Hangi liseler yüz yüze eğitime başlayacak?

16 Mart tarihinden beri kapalı olan okullar kademeli olarak açılmaya başlandı. İlk olarak 21 Eylül tarihinde 1. sınıf ve anaokulu öğrencileri yüz yüze eğitim almaya başlarken dün itibariyle uygulamalı eğitim veren liselerin 5 Ekim’de açılacağını Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyuruldu. Diğer kademe ve sınıflar için nasıl bir karar verileceği merak ediliyor. Sağlık Bakanı geçtiğimiz hafta içerisinde düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından İlkokul 2. sınıf, Ortaokul 8. sınıf ve Lise 12. sınıfların açılması için öneri verdiklerini açıklamıştı. Okulların açılma tarihiyle ilgili gündem Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında düzenlenecek Kabine Toplantısında masaya yatırılacak. MEB Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada 21 Eylül’den itibaren 3 haftalık değerlendirme süreci olacağını açıklamıştı. Peki okullar ne zaman açılacak? İşte MEB 2020-2021 eğitim yılı okulların açılma tarihi…

 

OKULLAR 5 EKİM’DE AÇILACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 5 Ekim Pazartesi günü mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu Liseleri, mesleki eğitim merkezleri, güzel sanatlar lisesi ve spor lisesi öğrencilerinin yüz yüze eğitime başlayacağını açıkladı. Uygulamalı dersler, gruplar halinde koruyucu önlemlerle gerçekleştirilecek.

 

 

İLKOKUL VE ORTAOKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

21 Eylül’de İlkokul 1. sınıf öğrencileri yüz yüze eğitime başladı. Uyum haftasının geride bırakılmasıyla 1. sınıf öğrencileri haftada 2 gün okulda ders işliyor. İlkokul 2, 3, 4 ile Ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıfların açılmasıyla ilgili net karar düzenlenecek Kabine toplantısının ardından çıkabilir. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada 21 Eylül tarihinden itibaren 3 haftalık değerlendirme yapılacağını ve buna uygun olarak karar verileceğini açıklamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı açıklamada Bilim Kurulu tavsiyesinin 2. sınıf, 8 sınıf ve 12. sınıfların açılması yönünde olduğunu belirtmişti. 

Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre İlkokul 1,2,3 ve 4’üncü sınıflarda öğrenci sayısı toplamda 10’un altına düşmesi durumunda ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarının taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri halinde, öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilecek.

Bu durum hariç toplam öğrenci sayısının okul öncesi ve ilkokullarda 10, ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında ve yatılı bölge ortaokullarında 30, ortaöğretim kurumlarında ise 40'ın altına düşmesi halinde kurum kapatılacak. Ortaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en fazla 32 derslik, 5'inci sınıfta en az 15 ya da toplamda 30 öğrenci, fen dersliği, görsel sanatlar atölyesi ve/veya müzik dersliği, teknoloji ve tasarım atölyesi ile spor veya drama salonu bulunması gerekecek.

NORMAL LİSELER NE ZAMAN AÇILACAK? 

Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu İmam Hatip liselerinde eğitim gören 9,10,11 ve 12. sınıflar yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Bilim Kurulu raporları doğrultusunda değerlendirme yaptıklarını ve en yüksek risk grubunun lise öğrencileri olduğunu açıklamıştı. En yüksek gruptan başlamanın riskli olabileceğinin altını çizen Selçuk küçük gruplar halinde riski azaltıklarını ifade etmişti. Uygulamalı liseler 5 Ekim tarihinde küçük gruplar olarak yüz yüze eğitime başlayacak. Diğer liseler için Milli Eğitim Bakanlığının yakın zamanda açıklama yapması bekleniyor.

MESLEK LİSELERİNDE YÜZ YÜZE EĞİTİM NASIL VERİLECEK?

5 Ekim tarihinde başlayacak uygulama eğitimlerinin sağlıklı ve güvenli ortamda yapılabilmesi için okullarda gerekli tedbirler alındı. Öğrenciler okullarda ve sınıflarda geçirdikleri, ders içi, ders dışı saatlerde maske kullanımı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymaları hususunda yönlendirilecek ve bilgilendirilecek. Okul yöneticileri, öğretmenler tarafından bu kuralların takibi yapılacak. Yüz yüze eğitim faaliyetleri hakkında öğrencilere Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu"na göre gerekli bilgilendirme yapılacak.

DERS SAATLERİ 30 DAKİKA OLACAK!

Uygulama eğitimlerinin ayrıntıları salgın tedbirleri kapsamında yeniden oluşturuldu. Uygulamalı yüz yüze eğitim alacak öğrenciler gruplara ayrılacak. Her ders saati 30 dakika teneffüsler ise 10 dakika sürecek. Öğrencilerin okullarda geçireceği öğle arası tatili 45 dakika sürecek. Alan ve dal derslerinin uygulama kazanımları yüz yüze yapılacak. Teorik dersler EBA TV ile uzaktan eğitim yoluyla verilecek. Yüz yüze eğitim ve uzaktan eğitim ile verilen alan ve dal derslerinin süre, kazanım ve içerik açısından bütün olarak değerlendirilmesi, haftalık ders çizelgelerine göre yüz yüze ve uzaktan eğitime ayrılacak sürenin öğretmenler tarafından belirlenmesi sağlanacak.

BAKAN SELÇUK: “GEREKLİ TEDBİRLERİ ALARAK DERSLERİMİZE BAŞLIYORUZ”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı yazılı açıklamada mesleki ve teknik eğitimde uygulamalı derslerin kritik bir önem taşıdığını ifade etti. Öncelikli olarak iş yeri stajları konusunda öğrencilerin talepleri olduğunu belirten Selçuk” 28 Eylül itibarıyla işletmelerde beceri eğitimi ve stajların başlayabilmesine imkan sağladık. Şimdi de uygulama eğitimlerimizi başlatıyoruz” dedi. “Meslek lisesi uygulama demektir” diyen Selçuk bu konuda daha fazla gecikme olmadan gerekli tedbirleri alarak uygulamalı derslere başladıklarını söyledi. Uygulamalı derslerin gerekli koruyucu önlemler alınarak gerçekleştirileceğini belirten Bakan kontrolü rahatlıkla sağlayabileceklerinin altını çizdi.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • thbh 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen arkadaşlara katılıyorum boş şeyleri açıyorlar ama en guzel liseleri yani fen liseleri falan açmıyorlar ben çok iyi bir fen lisesine gittim ama okulları açmıyorlar bide bizim okul daha çok yeni yani 10.sınıf ve 9. sınıflar yok nolur okullarımızı açın
    Cevapla
  • birtek vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    hata olur
    Cevapla
  • Oruç Eğri 3 yıl önce Şikayet Et
    Meslek grubu liselerinde atölye derslerinde yüzyüze eğitim balayacak. Halbuki atölye ortamında öğrencierin mesafeli durması daha zor. Üsteleik atölyelerde mecburen araç gereçler ortak kullanılacak. Bu da temasa zemin hazırlayacak. Kültür dersleri sınıflarda sosyal mesafeye dikkat edilerek daha koay işlenebilir. Yanlış mı düşünüyorum?
    Cevapla
  • altair 3 yıl önce Şikayet Et
    meslek liseleri yüz yüze egitime başlıyor mesleki eğitim merkezlerinin günahı ne onlar niçin başlamıyor sayın bakanın bu okullardan haberi yokmu varsa gerekçesi nedir niçin ayrımcılık yapiliyor
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    9 ekimde onlar da başlıyor
    Cevapla
  • Fat16 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesleki eğitim merkezleri de başlıyor Anadolu ,Fen ve sosyal bilimler liseleri başlamıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR