Bakan Koca İstanbul'da alarm veren 6 ilçeyi açıkladı
Son Dakika Haberi; Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Türkiye'deki vakaların yüzde 40'ının İstanbul'da olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Son 1 hafta içerisinde ildeki vaka artış oranı %62. Büyükçekmece %123, Sarıyer %120, Bakırköy %104, Beylikdüzü %104, Bayrampaşa %99, Şişli %98' dedi. Koca ayrıca 'Kasım ayının ilk haftasında 12 bin sağlık çalışanımızı alım ilanına çıkacağız' dedi.
ABONE OLSağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.00’da toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı saat 19.00 itibariyle sona erdi. Toplantı sonrasında kameraların karşısına geçen Bakan Koca, alınan kararları açıklayarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
TÜRKİYE'DEKİ VAKALARIN YÜZDE 40'I İSTANBUL'DA
Bilim Kurulunun ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çalışmalarına, salgın Çin’de baş gösterir göstermez, 10 Ocak’ta başlayan Bilim Kurulumuz bugün İstanbul’da. O tarihten bu yana, ilk kez bir toplantımızı Ankara dışında yaptık. Bilim insanlarımızın katıldığı toplantı az önce sona erdi. Koronavirüs Bilim Kurulunun Ankara dışında toplanması sıradan bir olay değildir. Üç gün önce, İstanbul’da vaka sayılarının, Türkiye’nin yüzde 40’ına ulaştığını açıkladım. Covid-19 testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’dadır. Hekim ve hemşirelerden ambulans şoförlerimize kadar, bütün sağlık çalışanları, hastane yöneticileri, Bilim Kurulu üyeleri, ilgili bütün kurumlar olarak teyakkuzdayız. Durum, bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yüklüyor. Son 7 günde ortalama vaka artışı, geçen ayın ortalamasından yüzde 85 fazladır. Oran, 16,5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur” dedi.
“ARTIŞ, İSTANBUL’A GÜNLÜK GİDİŞ GELİŞLERİN FAZLA OLDUĞU ŞEHİRLERDE DE YÜKSEKTİR”
Artışın İstanbul’a günlük gidiş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde daha yüksek olduğunu belirten Bakan Koca, “Artış, İstanbul’a günlük gidiş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde de yüksektir. İstanbul’un yakın temaslısı diyebileceğimiz Balıkesir’de ve Tekirdağ’da yüzde 96, Bilecik ve Düzce’de yüzde 99, Edirne’de yüzde 91, Bursa’da yüzde 84, Sakarya’da yüzde 76, Kırklareli’nde yüzde 71, Kocaeli’de yüzde 63’tir. Sadece sayılan iller değil, tüm Türkiye, İstanbul’un temaslısıdır. Gelişme, salgınla mücadelede 83 milyonu ilgilendirmektedir” diye konuştu.
“İSTANBUL’DA DURUMU KONTROL ALTINA ALAMAZSAK, SALGIN BAŞ EDİLEBİLİR OLMAKTAN ÇIKACAKTIR”
İstanbul’un dünya kalabalık kentleri arasında 14. Sırada olduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Bakan Koca, “İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak, salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır. Nisan ayında yaşadığımız tehlike de büyüktü. Hareket halindeki nüfusu 20 milyon civarında olan İstanbul’un, salgının merkezi olmasını güç birliği yaparak, kuralları uygulayarak önledik. Şimdi, benzer bir durumla karşı karşıyayız. Bu duruma neler yol açtı? İstanbul, dünyanın en kalabalık kentleri arasında 14. sırada. Mesafe kuralına uymayı zorlaştıran bir şehir, iç içe yaşıyoruz. Virüsün yayılmasına çok elverişli hayat şartlarına sahibiz. Hareket halindeki kitle çok büyük. Kışı burada geçirmek üzere yoğun dönüşler oldu. Tıpkı memlekete gidişlerde, Anadolu’da yaşanan vaka artışları gibi, kurallara uyumun azalmasıyla birlikte, İstanbul’da salgın hızla tırmandı. Tehlike karşısında teyakkuza geçebiliyoruz: Ama riski savar savmaz, hayatı akışına bırakıyoruz. Karşılaştığımız ve tüm ülkeyi riske atacak durumun tarifi budur. Salgınla savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Düştüğümüz yerden kalkmak her zaman mümkün olmayabilir. Kişilerin göstereceği küçük ihmallerin bedelleri büyüktür.” diye konuştu.
“BEDEL, HASTA DÜŞMEKTEN FAKİRLEŞMEYE KADAR, ÇOKTUR”
“Bedelleri, birlikte ödemek zorunda kalabiliriz. Bedel, hasta düşmekten fakirleşmeye kadar, çoktur” ifadesini kullanan Bakan Koca, “Kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığınız engel, kalabalıktır. Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir hale gelmesi, pek çok durumda şartların iyileştirilmesine bağlı. Geçtiğimiz 6 gün boyunca, bakan yardımcılarım ve ekibimle bu konuda çalıştık. İl ve ilçe mülki idare amirleri, Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yöneticileriyle, kamu kurumlarının yetkilileriyle bir araya gelerek, sorun teşkil eden konuları ele aldık. Toplu taşıma, pazaryerleri, alışveriş ortamları ve çeşitli kent alanlarında kurallara uyulmasının kolaylaştırılması için çalışma yapılmasını, planlamaya gidilmesini istedik. Toplu taşımaya ek seferler konması, kamu kurumlarında, organize sanayi bölgeleri dahil özel sektörde iş saatlerinin, yine sosyal hareketlilik kaynaklı teması azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır. Kurumlardan uzaktan erişimle evde çalışma kolaylığı sağlamaları ayrıca istenmiştir.” şeklinde konuştu.
BAKAN KOCA'DAN İŞ VERENLERE ÇAĞRI
Korona virüs salgınında başarılı bir yol izlemenin temel şartının maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak olduğunu tekrar yineleyen Bakan Koca, “Temel şart olarak maske, mesafe ve temizlik kuralına uyacağız. Korona virüsün yöntemini virüse karşı kullanacağız. Virüs, bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyorsa: Biz de, hareketi ve teması 3’te birine indireceğiz. Dışarı çıktığımızda, üç yere uğruyorsak bunu bire indireceğiz. Günde üç kişiyle görüşüyorsak bir kişiyle görüşeceğiz. Örnekler çoğaltılabilir: İstediğim, hareketi ve teması 3’te birine indirmenizdir. Bunu yaparsanız, salgınla gerçekten savaşmış olacaksınız. Eğer bunu yaparsanız: Her gün işe gidip gelmek ve çalışmak zorunda olan insanlar, tedbirleri uygulayacak koşullara sahip olur. Toplu taşıma araçlarında risk azalır. Kendimizi disipline sokalım. Sonsuza kadar değil. Salgını kontrol altına alana kadar. Dışarıya 3 kere çıkmak yerine 1 kere çıkın derken: Hayatınıza sınırlama getirmenizi talep ettiğimin farkındayım. Talebimin amacı, hürriyetlerinizden toplum yararına fedakârlıktır. Eğer maske, mesafe, temizlik kuralına uymazsanız, Hareketliği azaltmaya çalışmazsanız: Sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izinleri daha uzun süre kullanamayacak. Eğer hayatlarımızı kendimiz disipline kavuşturmazsak: Kurallardan çok daha ağır mecburiyetlerimiz olacak. Bu sebeple size şunu diyorum: Hareketliliği ve teması azaltın. Dışarı çıkmanız halinde, tedbirden taviz vermeyin. İşverenlere sesleniyorum: Esnek mesai sistemine geçiş için elinizden geleni yapın. Şartlarınız uygunsa vardiyalı çalışmayı tercih edin. Çalışanlar bir aradaysa, birinin hastalığa yakalanmasıyla hepsi temaslı olur. Tüm temaslılar mecburen izole edilir. Vardiya sisteminde risk azalır. Çalışanlarınızın sağlığını ve iş kaybını önlemek için doğru olan budur” dedi.
“ÇÖZÜME EN ÇOK İHİTİYAÇ DUYDUĞUMUZ KONU TOPLU ULAŞIMDIR”
Bakan Koca, “Çözüme en çok ihtiyaç duyduğumuz konu toplu ulaşımdır. Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım, en büyük risk kaynaklarındandır. Yolculuk, dolayısıyla risk süresi uzundur.” ifadelerini kullanarak “Bu çözümlerin üretilmesi, salgının tırmanışının sebebi olan hareketliliği ve teması çok azaltacaktır. Saygıdeğer İstanbullular. Hareketlilik, şu an olduğu gibi devam ederse… Bu durumda, artış 1’ken 2, 2’ken 4 şeklinde olmayacak. 1’ken 3, 3’ken 9 şeklinde tam bir tırmanış olacak. Çünkü virüs, bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor. Bugünkünün 2-3 katı ağır tablo, tahayyülü bile zor bir tablodur. Çözüm, artışın nedenini kontrol altına almaktır. Hareketliliği azaltmak, yani hayatı yavaşlatmaktır” açıklamasında bulundu.
AŞI ÇALIŞMALARI
Yerel aşı ile 16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor. Bu aşılardan insan çalışmasına çok yakın olan 3 aşı olduğunu söyledim.
Bugün özellikle bizim laboratuvarımızı ziyaret etmiş oldum. Hafta sonu için bir aşıda sterelize çalışmalarının biteceği söylendi. Gelecek hafta ilk insan uygulamaları başlayabilir. Ondan önce 5 gün karantinaya alım süreci var.
İSTANBUL'DA ALARM VEREN İLÇELER
İstanbul’da özellikle son bir hafta içinde vaka artış oranının yüzde 62 olduğunu aktaran Bakan Koca, “Birkaç ilçeyi söyleyelim. Sarıyer yüzde 120, Bakırköy yüzde 104, Beylikdüzü 104, Tuzla, Sancaktepe, Beykoz şeklinde gidiyor. İlçelerde yüzde 29’a kadar, yüzde 123 arası özellikle son bir haftalık artış hızından bahsediyorum. İstanbul’un toplamı yüzde 62 şeklinde oldu. Türkiye’deki hasta sayısı yüzde 40’a yakını İstanbul’da olduğunu söylemek istiyorum. 2 bin 305 hasta sayısı, ağır hasta sayısı yüzde 30 civarında. İstanbul’da son bir haftada niye bu kadar artış oldu? İstanbul’un konuşmamda da belirttim dünyanın 14. nüfus yoğunluğu olan kenti. 16,5 milyon ilave gelenlerle birlikte 20 milyon kentten bahsediyoruz. Dünyada benzer yaklaşımlar var. Mutasyon bulaştırıcılığın artması şeklinde karşımıza çıkıyor. Daha önce 15 dakikada bulaşan virüs artık daha kısa sürede bulaşabilir özellik söz konusu. Bir araya oturma bir kafe restoran maskenin kısa süreli devre dışı kalması bulaştırıcılığı sağlayan bir sebep oluyor. İstanbul için söylemiyorum, burada daha fazla ama bulaştırıcılığı daha çok arttı. Bizim maskeye ve mesafeye el hijyenine dikkat etmeyi söylüyoruz ama kalabalık ortamlardan mutlaka kaçınmamız gerekiyor. Bir araya gelmelerin 6-8 kişiden fazla olmamasına dikkat ediyor olmalıyız. Kalabalıkların ciddi risk olduğunu biliyoruz. Bu bulaştırıcılık eskiye göre daha fazla oldu. HES uygulamasını yaygınlaştırmak istiyoruz. Hem yurtdışı uçuşlar dahil olmak üzere, yurtiçi seyahatlerde HES uygulaması zorunluğunu getirdik. Her geçen gün yaygın hale getirme çabası içinde olmuş olacağız. Bu dönemde bizim İstanbul’un şartları gereği, vatandaşımızın tedbirlere hassasiyetle uymasını bekliyoruz. Hareketi 3’te 1’ indirin diye ifade etmiştim, bizimde azaltmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Bakan Koca, Ekrem İmamoğlu'nun son durumunu açıkladı
12 BİN SAĞLIK PERSONELİ ALIMI MÜJDESİ
Önümüzdeki hafta riskli alanda çalışan sağlık çalışanlarını aşılayacağız. Önümüzdeki hafta, muhtemelen Kasım ayının ilk haftası 12 bin sağlık çalışanımızı alım ilanına çıkacağımızı müjdelemek istiyorum.
İSTANBUL'DA EK TEDBİRLER OLACAK MI?
İstanbul'da seyahat kısıtlaması şu anda düşünmüyoruz. Vatandaşımıız tedbir gösterirse üstesinden geleceğiz. Ankara'da vaka sayısı İstanbul'dan fazlaydı. Tedbirlerle bunu düşürdük. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. İstanbul'un test kapasitesini özellikle çok arttırdık. Şu an 60 binin üzerinde İstanbul'da test yapılıyor.
“OKULLARLA İLGİLİ ŞU AN CİDDİ BIR ARTIŞIN OLMADIĞINI BİLİYORUZ.”
“Okullarla ilgili şu an ciddi bir artışın olmadığını biliyoruz.” diyen Bakan Koca, “Toplumun genelinden farklı bir artış oranın olmadığını söyleyebiliriz. Bu önümüzdeki günler saygın seyriyle birlikte diğer sınıfların geçişi olması konuşulmuştu. Kademeli geçişin olup olmayacağını salgının kaderi belirleyecek. İstanbul’da yeni dönemde kademelendirmenin bilim kurulunun önerisi olmadığını söyleyebilirim. Açılan sınıflarla ilgili ortalamadan farklı olmadığını söyleyebilirim. Önümüzdeki haftalar doğrusu bilim kurulunun kademelendirmeyi devam ettirme konusunda bir yaklaşımı yok.” dedi.
-
Kırsehirli 4 yıl önce Şikayet EtOkullarda sorun yok, okullar gayet güvenli. Ama asıl risk toplu ulaşım, cafeler ve pazarlar. Virüs buralardan yayılıyor. Gerekirse buraların kapatılması lazım.Beğen
-
mavi joker 4 yıl önce Şikayet Etıs yerıne hastayım dıyorum bılgınız grıp var bendede ama adamlar ızın vermedı tıtreye tıtreye calıstım.aıle hekımıde rapor vermeyınce mecbur kaldım calısmaya.sızce boyle yaparlarsa bu vurus bıtermı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Alper 4 yıl önce Şikayet EtSayın bakanım taşeron şoför ler bunyenizde perişan bir halde çalışıyor!ilk önce onları devlet kadrosuna almanız gerekmez mi?Beğen Toplam 1 beğeni
-
Akif 4 yıl önce Şikayet EtTabi herkesi devlet kadrosuna alalım, ne güzel!Beğen
-
sançes 4 yıl önce Şikayet Ettoplu taşımalar tıklım tıklım neyin kafasını yaşıyorsunuzBeğen Toplam 12 beğeni
-
muhndis 4 yıl önce Şikayet EtHelal olsun Ronaldoya yürekli adammış yutmamış Küresel şeytanların hileli Pcr. test kiti saçmalıgını, çünku test kiti dogruluk oranı yüzde 41 isteyen istedigi sonucu elde edebilir desem yeridir dogrudur vallahi.Beğen Toplam 7 beğeni