İzmir'deki şiddetli deprem neyi ifade ediyor: İstanbul'u tetikler mi?

İzmir'de meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen deprem bölgede ağır hasara yol açarken, depremin şiddeti beklenen Büyük İstanbul Depremini akıllara getirdi. Deprem Uzmanları konuyu Haber7.com'a değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.10.2020 16:09 GÜNCELLEME 30.10.2020 17:07 GÜNCEL
İzmir'deki şiddetli deprem neyi ifade ediyor: İstanbul'u tetikler mi?
İzmir'deki şiddetli deprem neyi ifade ediyor: İstanbul'u tetikler mi?

Gamze Türk ve Müge Çakmak'ın haberi

İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem, bölgede ciddi bir yıkıma sebebiyet verdi. Özellikle Seferihisar ve çevre ilçelerde meydana gelen yıkımlara ilişkin çalışmalar başlattı. Depremin bilançosuna ilişkin henüz net bir açıklama yapılmazken, yaşanan şiddetli sarsıntı, akıllara beklenen büyük İstanbul depremini getirdi.

 

Depremin hemen ardından Haber7.com'a konuşan uzmanlar, sarsıntının İstanbul'a etkisini değerlendirdi.

PROF. DR. OĞUZ GÜNDOĞDU: MARMARA İLE İLGİSİ YOK

 

Depremin Marmara hattı ile ilgisinin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, sarsıntının İstanbul'da hissedilmesinin jeolojik yapıyla ilgili olduğunu söyledi.

"Bu deprem İstanbul’un bazı ilçelerinde hissedildi bazı ilçelerinde hissedilmedi. Bu bulunduğunuz bölgedeki jeolojik yapıya bağlı özelliklerden kaynaklanıyor. Eğer kırılmanın yönünde olan ilçeler varsa onlarda daha çok hissedilmiş olabilir. Bu depremin Marmara’da olan deprem ile bir alakası yok."

BAŞKA BİR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ ?

"Bu ana bir şok. Ege’de başka bir deprem olsa bile Girit civarına denk gelecektir. Girit civarında olan bir deprem de baya uzak İzmir için. Bu deprem Seferihisar’da, hemen hemen İzmir’in biraz ilerisinde olan bir deprem. "

İZMİR DEPREMİ YORUMU

"AFAD’ın geçtiği bilgilere göre Seferihisar açıklarında, Ege’de olan bir deprem İzmir merkezli değil. AFAD 6.6 olarak verdi, Kandilli de 6.8 olarak verdi. Şiddetli bir deprem. Henüz belli olmadı ama İzmir’de bazı binaların yıkıldığına dair televizyonlar bilgi geçiyorlar. Vali araştırmanın devam ettiği bilgilendirmesini yaptı ve kesin bir şey söylemedi.  Can kaybı olup olmadığını AFAD’dan kesin bilgi gelince emin olabiliriz. İzmir’de binalar eski olduğu için endişe duyuyorum. İzmir eski bir kent hasar olması normaldir. "

PROF. DR. ORHAN TATAR: ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE HİSSEDİLDİ

Deprem'e İzmir'de yakalandıklarını belirten Tatar, ciddi bir sarsıntı yaşadıklarını ifade etti.

"Ben depreme yakalanan kişilerdenim depremin merkez üssüne çok yakın bir noktadaydım bugün tesadüfen İzmir’deydim. Özdere'de kıyı şeridinde bir noktada kalıyorum eşimle birlikte depreme burada yakalandık. Yaklaşık 25-30 saniye üzerinde sürdü büyük bir deprem tabi yani 6.6 büyüklüğünde deprem burada çok ciddi bir şekilde hissedildi ve ciddi bir panik yarattı vatandaşlarda. "

DEPREMİN VERDİĞİ HASAR

Deprem nedeniyle çevre binalarda hasar oluştuğunu ifade eden Tatar, deprem sonrasında da artçıların yaşandığını belirtti:

"Etrafımızda tabi küçük-orta ölçeklerde birtakım çatlaklıklar görebiliyorum örneğin kendi evimde bile şuanda muhtemelen sıva çatlağı diye değerlendireceğimiz çatlaklıklar var. Tabi ana şoktan hemen sonra 4-5 tane artçı sarsıntı daha hissettik. Bu sarsıntı özellikle önümüzdeki saatlerde 5 büyüklüğüne kadar da ulaşabilir buna dikkat etmekte fayda var çünkü binalara baktığınızda şu anda az hasar veya çok küçük hasarların olduğu binalarda bu artçı sarsıntılarla beraber bunlar artabilir o yüzden vatandaşlarımızın bir süre bunu konuyu dikkate almalarında büyük yarar var. "

"İSTANBUL DEPREMİ İLE BİR ALAKASI YOK"

"Panik yapmaya gerek yok gerçekten 6.6 büyüklüğündeki bir deprem çok ciddi şekilde hissedildi etrafımızdaki insanların çok büyük bir panik havası içerisinde olduğunu gördüm. Çok doğal ama bu saatten sonra artık bu panik havasını ortadan kaldırıp daha sakin bir şekilde olmamızda yarar var. Ve ne yazık ki 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra İzmir kent merkezinde  yıkılan binaların olduğunu görüyoruz umarım bu binalardan vatandaşlarımız sağ çıkar bunun dışında tabi depremin merkez üssüne baktığımızda özellikle Sisam adasının hemen kuzeyine düştüğünü görüyoruz yani depremin merkez üssü Ege Denizi içerisinde bir noktada henüz daha çok erken olmakla beraber muhtemelen bizim İzmir tarafında Seferihisar tarafında civarında gördüğümüz aktif faylardan birisinin deniz üzerindeki uzantısı üzerinden meydana gelmiş bir deprem olabilir bu boyutta deprem üretebilecek deprem ülkede başka faylarda var Ege bölgesinde bildiğiniz gibi tümüyle aktif bir fayların yoğun olduğu bir bölge o açıdan bu gerçeği dikkate alarak yaşamımızı sürdürmekte büyük bir yarar görüyorum.  Bu depremin olası İstanbul depremi ile hiçbir alakası yoktur."

 

KAYNAK : HABER7 I ÖZEL
YORUMLAR 37 TÜMÜ
  • kubilay 3 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara ve tespitlere bakıyorumda, gerçekten bu ülkenin kedileri ve köpekleri insanlarından daha değerliymiş...
    Cevapla
  • exec 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya hay sizin istanbul depreminize ya bir tek istanbul mu var bu ülke de tetikler tetikler..marmara bölgesinde sadece istanbulu tetikler..
    Cevapla
  • Aaaaa 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbulda 20 milyon insanın varlığindan haberin var mı. Türkiye nüfusunun dörtte biri. Evler iç içe ve çok katlı. İstanbulda büyük bir deprem olursa kurtarma çalışmalarının da yeterli olmayacağından korkuluyor.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde bir söz var: Eşşeğini sağlam kazığa bağla sonra Allah'a tevekkül et. Ev alırken ya da yaparken, teknik detaylara görsel detaylardan daha fazla önem verdiğimizde, bu saçma sapan sorulara gerek kalmayacak.
    Cevapla
  • milliyteci 3 yıl önce Şikayet Et
    bu deprem neyi ifade ediyor istanbulu da etkilermi??? NEYI IFADE EDICEK öncelikle sunu anlmak lazim ALLAH bu millete kendine gel diyor afetler veriyor ders alin diye ama millet öylesine nankör ki birak ders almayi adeta isyan ediyor saglik bakani adeta yalvariyor cikmyin maske takin kalabaliktan kacin diyor millet dans parti sov eglence derdinde ALIN SIZE DERT ayrica elbet te devlet bu yarayi da saricak elinden geleni yapicak ama bakalim IZMIR bunun kiymetini bilcekmi yoksa deprem sonrasi devlet yotu chp´´ yardim etti mi dicek
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen öyle, devlet yoktu diyecekler
    Cevapla
  • İzmirli 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem ki o kadar çok biliyorsunuz İstanbul’da deprem bu tarih de şu tarih de bu şiddette olacak bu gün İzmir de olan depremi ne zaman olacağını bilemediniz sizin tahminleriniz Ve söylemleriniz hepsi palavra ve yalan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR