Son dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan koronavirüs genelgesi, açık alanlarda sigara yasağı

İçişleri Bakanlığı, 81 ilde açık alanlarda sigara içmenin yasaklandığını duyurdu. İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelgeyle tüm illerde valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek bazı cadde ve sokaklarla ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda sigara içmek yasaklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.11.2020 21:03 GÜNCELLEME 12.11.2020 00:03 GÜNCEL
Son dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan koronavirüs genelgesi, açık alanlarda sigara yasağı
Son dakika: İçişleri Bakanlığı'ndan koronavirüs genelgesi, açık alanlarda sigara yasağı

Son dakika haberi: Koronavirüste artan vakalar sonrası tedbir kararları bir bir açıklanıyor. 81 ilde açık alanlarda sigara içmek yasaklandı. İşte son dakika koronavirüs tedbirleri: 

 

81 İLDE SİGARA YASAĞI

Bakanlık solunum yoluyla kolayca bulaşabilen koronavirüs salgınının önlenmesine yönelik olarak,  özellikle vatandaşların yoğun olarak bulunduğu cadde ve sokaklarda “sigara içtiği” için maskeyi çene altına indiren ve yanlış kullananlar için harekete geçti. 

 

  • Buna göre, yarından itibaren  tüm illerde vatandaşların özellikle yoğun olarak bulunduğu valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda, sigara içmek yasaklanacak
  • 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulama,  il bazlı yapılacak analizlere göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenecek
  • Valilerce; salgınının seyri anlık olarak takip edilerek hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayılarındaki  artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilecek
  • Gelişmelere bağlı olarak alınan kararlar belirli aralıklarla gözden geçirilecek, kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda kısıtlama aynı usulle kaldırılacak. 

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Tedbirleri”konulu ek genelge gönderdi.
Genelgede, koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı.

14 ilde 65 yaş ve üstüne kısıtlama!

Genelgede,  tüm Dünya’yı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid­19) salgınının yayılımında son dönemlerde tüm ülkelerde artış yaşandığı ifade edildi. Özellikle Avrupa kıtasında bulunan ülkelerde salgının seyrinde çok ciddi yükseliş olduğu ve salgınla mücadele kapsamında birçok yeni tedbir kararları alınarak uygulamaya geçildiği belirtildi.

İŞTE YENİ EK TEDBİRLER

Genelgede, Türkiye’de içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlendiği hatırlatılarak, İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca alınması gereken  yeni ek tedbirler sıralandı: 

1.  Daha önce valiliklere gönderilen genelge ile meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti. Ancak özellikle vatandaşların kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görüldü.  Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşıyor. 
Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek.

2. Yine daha önce illere gönderilen genelge ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenmesi gerekiyordu. Bu doğrultuda Valilerce; koronavirüs salgınının illerindeki seyri anlık olarak takip edilerek,  hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilmesi yönünde karar alınacak.

Son dönem gelişmelerine bağlı olarak alınan/alınacak kararlar  belirli aralıklarla gözden geçirilerek, belirtilen kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda ise  kısıtlama aynı usulle kaldırılacak.

VALİ YERLİKAYA'DAN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yarından itibaren açık alanlarda sigara içmenin yasak olduğunu duyurdu. Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:

Solunum yoluyla kolayca bulaşan koronavirüs salgınının yayılımını önlenmek için, yarından itibaren İstanbul’da;

Trafiğe kapalı cadde/sokaklar ve toplu taşıma araçlarının durakları gibi yerlerde sigara içilmesi yasaklanmıştır.

KAYNAK : AJANSLAR
YORUMLAR 137 TÜMÜ
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Sigara kullanmıyorum ama bu yasağı doğru bulmuyorum.Sokakta yürürken sigara içmek yasak ama kafe , restoran vb. yerlerin bahçelerinde serbest.Hatta bahçeyi geçtim bahçesi olmayan yerlerde yani kapalı alanlarda bile yasak olmasına rağmen içiliyor. Ayrıca korona virüse yakalanmış bir vatandaş olarak söylüyorum maske tek geçerli ve en güvenilir kural.Kafe , restoran vb. yerler virüsün bulaşması için en etkili yereler.Dediğim gibi sigarada serbest.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Her 10 kişiden 9,u Maske taksın,Sosyal mesafeye uysun Virüs 1 Ay içinde kesin biter,Çünkü Virüs Canlı değil! Yürüsün, Uçsun! insan vücuduna girsin .Nokta
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Sigara ve İçki içenler Koronavirüse açık Hedef.Nokta
    Cevapla
  • ..Gaziantep.. 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya kardeşim insanlık çıkmış mahluk dolu Antep adam rahatsız test yaptırıyor ise geliyor testi pozitif serviste maske takmıyor yarım gün çalışıyor ben virüsün diyor senin Allah'ın kitabın varmı ola ve devlet sokağa çıkan ve maske yasağını kontrol etmediği sürece baş edemezsinizzzzzzzzz.anlayin artık
    Cevapla
  • Vatandaşım. 3 yıl önce Şikayet Et
    Keşke yasaklara uyulsa ,ama açık alanı bırakın dolmuşun içinde şoförler sigara içiyor.şehir içi dolmuşların kameraları incelenmeli.içinde sigara içilen dolmuş trafikten men edilmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR