Dışarıda sigara içmenin cezası ne kadar? Sokakta sigara içmek yasak mı?

81 ilde açık alanda sigara içmek yasaklandı mı? İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine "Koronavirüs Tedbirleri"konulu ek genelge gönderildi. Yeni ek tedbirler kapsamında açık alanda sigara içmenin yasaklanacağı alanlar belirtildi. İşte sokakta sigara içmenin cezası ve genelgeye ilişkin tim detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2020 11:00 GÜNCELLEME 12.11.2020 11:01 GÜNCEL
Dışarıda sigara içmenin cezası ne kadar? Sokakta sigara içmek yasak mı?
Dışarıda sigara içmenin cezası ne kadar? Sokakta sigara içmek yasak mı?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 ilde açık alanlarda sigara içmek yasaklandı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine "Koronavirüs Tedbirleri"konulu ek genelge gönderdi. Peki yeni genelgeye göre nerelerde sigara içmek yasaklandı? Sigara içmenin cezası ne kadar? İşte İçişleri Bakanlığı genelgesine dair detaylar.

 

 

AÇIK ALANLARDA SİGARA İÇMEK YASAKLANDI MI?

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen "Koronavirüs Tedbirleri"konulu ek genelge ile yarından itibaren tüm illerde vatandaşların özellikle yoğun olarak bulunduğu valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda, sigara içmek yasaklanacak. 

SOKAKTA SİGARA İÇMENİN CEZASI NEDİR?

Yasağa uymayana ceza Kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak. Ayrıca, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

 

 

Kapalı ortamda sigara içme cezası 2019 yılında 153,5 Türk Lirasıydı. 2020 yılında bu rakam artış gösterdi. 2020 yılında kapalı ortamda sigara içme cezası 188 Türk Lirası oldu. Yasak yerde sigara içen de aynı tutarda ceza ödeyecek.

Sigara izmaritini yere atan ve çevreyi kirleten vatandaşa 2019 yılında 91,5 TL kesilen ceza 2020 yılında 112 TL'ye yükseldi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINCA ALINAN EK TEDBİRLER

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen ek tedbirlere ilişkin detaylar şu şekilde;

1.  Daha önce valiliklere gönderilen genelge ile meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti. Ancak özellikle vatandaşların kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görüldü.  Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşıyor. 

Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12 Kasım 2020 tarihinden itibaren tüm illerde vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulanabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilecek.

2. Yine daha önce illere gönderilen genelge ile 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenmesi gerekiyordu. Bu doğrultuda Valilerce; koronavirüs salgınının illerindeki seyri anlık olarak takip edilerek,  hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilmesi yönünde karar alınacak.

Son dönem gelişmelerine bağlı olarak alınan/alınacak kararlar  belirli aralıklarla gözden geçirilerek, belirtilen kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda ise  kısıtlama aynı usulle kaldırılacak.

VALİ YERLİKAYA'DAN SİGARA AÇIKLAMASI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yarından itibaren açık alanlarda sigara içmenin yasak olduğunu duyurdu. Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:

Solunum yoluyla kolayca bulaşan koronavirüs salgınının yayılımını önlenmek için, yarından itibaren İstanbul’da;

Trafiğe kapalı cadde/sokaklar ve toplu taşıma araçlarının durakları gibi yerlerde sigara içilmesi yasaklanmıştır.

YORUMLAR 2
  • hüseyin abi 3 yıl önce Şikayet Et
    Büfeler lokantalar kafeler börekçiler kapı önlerine masa atıp müşteri karşılıyor .adam bir çay söyleyip sigara içiyor bununda kesinlikle yasaklanması gerekir
    Cevapla
  • mta 3 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel yerinde bir uygulama birde denetimini yapsalar çok daha iyi olacak.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR