Ailelere arabulucu geliyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Kadına şiddet ve kamusal alana giren konular dışında dünyadaki örneklerindeki gibi aile arabuluculuğunu getirmek istiyoruz. Çalışma tamamlanmak üzere. Önce kadın derneklerinin görüşüne sunacağız” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2020 07:21 GÜNCELLEME 12.11.2020 07:23 GÜNCEL
Ailelere arabulucu geliyor
Ailelere arabulucu geliyor

Hürriyet’in taslakla ilgili edindiği bilgiye göre, Avrupa ve ABD’deki örnekleri gibi Türkiye’de aile arabuluculuk merkezleri kurulacak. Aile hâkimi, tarafları arabulucuya gönderecek. Ancak aile içi şiddet varsa arabuluculuk olmayacak. Bu merkezler mahkeme temelli ve hakim kontrolünde çalışacak. Merkezlerde güvenlik görevlileri yer alacak ve kameralarla izleme yapılacak.

 

 

Kadının bu süreçte koruması için hâkim gerekli tedbirleri alacak. Bu merkezlerde psikolog ve sosyal çalışmacılar da yer alacak, arabulucuyla birlikte bu sürece girecekler. Psikolog ve sosyolog eşliğinde çocuk da dinlenecek.

Arabulucu raporunu mahkemeye sunacak. Raporu inceleyecek hâkim taraflara son olarak “boşanmak isteyip istemediklerini” soracak. Arabulucuda anlaşamamışlarsa, dava devam edecek. Kararı hâkim verecek. Tarafların, aile mahremiyetleri ve çocuğun yararı korunacak. Gül, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken diğer konularda da şu değerlendirmeleri yaptı:

 

 

NAFAKADA KADININ ALEYHİNE ADIM YOK

“Nafaka konusunda bir değişiklik olacaksa yasal bir düzenleme gerekiyor. Bunun yeri de Meclis’tir. Bakanlığımızın şu kadar yıl olsun diye bir düşüncesi asla yok. Bu konuda her kesimin farklı görüşleri var. Hepsi değerlendiriliyor. Teknik çalışma yapılıyor ama ne olursa olsun bu konuda kadınların aleyhine hiçbir faaliyetin, hiçbir adımın hükümet, parti ve bakanlık olarak destekçisi olamayız.

(Boşanma sonrası çocuğu görmek için harç) Biz kendi çocuğunu görmek için neden harç ödesin yaklaşımındayız. Maliye ile de görüşmelerimizi yaptık. Kendi çocuğunu harçsız görmesi hususunda çalışıyoruz. Bu hususu hangi birim yapsın? Önerilerimizi takdire sunacağız.”

YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Deniz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayin bakanim aile arabuluculugun cok faydasi olacagini dusunuyorum lakin once kurumunuzda calisan sosyologlara da bir gorevde yukselme yaparak almayi dusunseniz biz memurlarinda önünü acsaniz ... Bakanligimiz sadece disardan alim yaparak,, kendi kurumunuzda bu isin mutfaginda yetiserek tecrubelerini gosterebilecek personellere maalesef hic imkan taninmiyor
    Cevapla
  • Arda 4 yıl önce Şikayet Et
    Kadının beyanı esastır bir önce kanun dışı kalmalı kadın erkek yargı önünde eşit yargılanmalı .bunu kendi lehine kullanan kadınlar cezalandırılmalı boşanma sebebleri iyice araştırılmalı bunu kadın derneklerine değil bu işin eğitimini almış kişilerle değerlendirilmeli yoksa malesef ne şiddetin nede iftirayla dolan ceza evlerinde suçsuz yere yatan bir çok masumun hakkına girmiş olacaksınız.
    Cevapla
  • Dr Ömer Yilmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayin Gül, "kadinnin aleyhinde adim yok" diyorsunuz. Sizin tek davaniz zaten erkeklerin aleyhinde, aileyi erkegi Türkiye de bitirmek icin her yolu deniyorsunuz. Istanbul sözlesmesinden, butun feminist akimlarla turk aile yapisini bitirmek, erkekleri, dunya nin hic bir ülkesinde olmayacak sekilde, köle yapmak, en büyük vazifeniz. Sadece trubine oynayarak, kadin oylarina bel baglayarak nereye kadar gidilebilir. Hep ayni fikirdeyim vede hakikati soylemeyede devam edecegim: R. T. Erdogan, sadece Türkiye nin degil, tum Türk dunyasinin, Alem i islam in hatta ve hatta bütün ezilmis milletlerin umudu, en büyük zarar bu yakinlari cevresinden maalesef
    Cevapla
  • şems 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım sakın Önce kadın örgütlerinin görüşüne sunmayın. Ölü doğar.
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    arabuluculuk hizmetlerinden karlı çıkan tek taraf arabulucu olan avukatlardır. Sadece avukatlara para kazandırmak için yapılmış bir sistem. Hiç bir işe yaramamaktadır. Bunun yerine vicdanlı ve verdiği her kararda yasaların - fetönün değil kalbinin sesine kulak veren savcılar ve hakimler yetiştirilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR