MTV yapılandırma başvuru ekranı! Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) faizleri nasıl silinecek?
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu olanlar için yapılandırma kapsamında büyük indirim fırsatı geldi. 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında MTV borcu olanların faiz ve gecikme faizleri silinirken peşin ödemelerde ana paraya eklenen Yİ-ÜFE tutarından da indirim uygulanacak. İşte MTV yapılandırma başvuru ekranı...
ABONE OLMotorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu olan araç sahiplerine indirim müjdesi geldi. 31 Aralığı kadar MTV borçlarını ödeyenlere faiz ve gecikme faizleri silinecek ve ana paraya Yİ-ÜFE tutarı eklenecek. Peşin ödemeler de ise Yİ-ÜFE tutarından da indirim yapılacak. İlk iki taksit içerisinde borcun tamamı kapatılırsa Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50'si silinecek. Peki MTV indiriminden nasıl yararlanılır? İşte başvuru ve yapılandırma işlemi…
MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ (MTV) İNDİRİM FIRSATI NE ZAMAN SONA ERECEK?
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borçlarında indirim fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşları 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvurularını tamamlamaları, 1 Şubat 2021 tarihine kadar ise ödemelerini yapmalar gerekiyor.
MTV BORÇLARINA NE KADAR İNDİRİM UYGULANACAK?
Yapılandırma kapsamında MTV uygulanan faiz ve gecikme faizleri silinecek ve ana paraya Yİ-ÜFE tutarı eklenecek. Peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ı kadar ayrıca indirim uygulanacak. İlk iki taksir süresince peşin ödeme yapılırsa Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50 tutarınca indirim uygulanacak.
MTV VE VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Vergi yapılandırma hangi tarihten itibaren başlıyor araştıran vatandaşlara 31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı olacağını belirtelim. Vergi yapılandırma son başvuru tarihi nedir sorusunun cevabı olarak da Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yıl sonuna kadar başvuru yapılacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Vergi yapılandırma işlemi Gelirler İdaresi Başkanlığı'na (GİB) yapılacak. GİB'e e-Devlet bilgileri ile de giriş yapılacak.
* Aşağıda yer alan linke tıkladıktan sonra e-Devlet ile giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra sol üst köşede yer alan arama kutucuğuna ''7256'' yazarak vergi borçlarınız için detayları görebilir ve yapılandırma işlemini yapabilirsiniz
VERGİ YAPILANDIRMASI İÇİN TIKLAYINIZ.
YAPILANDIRMA HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR?
Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.
- Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.
- Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.
- TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.
- Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.
PEŞİN YA DA TAKSİTLİ SEÇENEKLERİ VAR
Valiliklerden yapılan açıklamada şunlar söylendi;
"7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanundan yararlanmak isteyenlerin, Yılın son gününe kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek"