Her eve gönderildi! Aynalı önlem...

Uzaktan eğitimle birlikte sınavların online yapılması, kopya sorununu da gündeme getirdi. Bu soruna Bilkent Üniversitesi ilginç bir çözüm buldu. Her öğrenciye ayna gönderen üniversite böylece sınav esnasında tüm hareketleri kontrol edebilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2020 08:59 GÜNCELLEME 19.12.2020 09:03 GÜNCEL
Her eve gönderildi! Aynalı önlem...
Her eve gönderildi! Aynalı önlem...

Pandemi nedeniyle uzaktan eğitim başladıktan sonra en çok da sınavların nasıl yapılacağı merak ediliyordu. Üniversitelerin çoğu online sınav sistemine geçti. Ancak bu kez de sınav güvenliği sorun olmaya başladı.

 

Hürriyet'ten Abdullah Şanlı'nın haberine göre kopyayı önlemek için yeni yazılımlar, kamera açma zorunluluğu, geçilen soruya geri dönememe gibi yöntemler uygulanmaya başlandı. Bilkent Üniversitesi ise sınav güvenliğini yazılımla değil aynayla sağlamaya başladı. Bilkent Üniversitesi rektörü Abdullah Atalar öğrenciye 2 kamera kullan demek yerine böyle bir çözüm bulduk diyerek aynalı sınav sistemini şöyle açıkladı:

ÖĞRENCİLERE 11 BİN AYNA

 

“Tüm öğrencilere birer ayna yolluyoruz. Yani 11 bin ayna göndereceğiz. Dik duran bir ayna. İki kamerası olmayan öğrenciler için bir kolaylık bu. Ücretsiz şekilde yollamaya başladık bu aynaları. Ekranı gösterecek şekilde sabitlenecek ve dolayısıyla hem öğrenciyi hem ekranı görebileceğiz. Genelde iki kamera kullanılıyor. Ancak herkesten iki kamera istemiyoruz. Aynayı koyunca da iki kamera işlevi görmüş olacak zaten. 17 Aralık itibarıyla kargolamaya başladık biz aynalarımızı. Herkese bir e-posta gönderdik. Adreslerini teyit etmelerini istedik. Bir aparatı da var dik durması için. Onunla birlikte gönderiyoruz. Bunu özel olarak yaptırdık. Hazır satılan bir sınav aynası yok tabi.

AMAÇ ADİL BİR SINAV

Aralık başında baktık ki durum kötü, sınavları önce erteleyelim dedik. Daha iyi bir zamanda yaparız diye düşündük. Ama o da başka problemler doğuracaktı. Online yapmaya karar verdik sınavları. Tedbirler almamız gerekiyordu bütün üniversitelerde olduğu gibi. Fakat bizim tedbirlerimiz diğerlerinden biraz farklı. Çünkü mezunun diplomasının değeri çok yüksek bizce. Haksızlık yapmayalım dedik. Bu bizim için değil öğrencilerin yararına olacak bir şey. Kopya çeken öğrencimizin sayısı çok az belki ama bu 1-2 kişi bile olsa diğer öğrencilerin önüne geçebiliyor. O hissi yok etmek için adaletsizliği ortadan kaldırmak için bu yönteme başvurduk.”

AYNALAR ADRESE TESLİM

Üniversite yönetimi final döneminden aynaları tüm öğrencilerin adresine ücretsiz olarak teslim edecek. Aynalarını zamanında alabilmek için, tüm öğrencilerin kendilerine gönderilen e-postadaki adres teyidini yapması gerekiyor.

‘YAZILIMLARLA TAM GÜVENLİK MÜMKÜN DEĞİL’

Rektör Abdullah Atalar, neden daha teknolojik bir çözüm değil de aynalı sisteme başvurduklarını şöyle açıkladı: “Öğrenciler ekranı başkasıyla paylaşmasın diye yazılımlar falan var. Ama insanların bilgisayarları çok çeşitli ve o yazılımlar her yerde çalışmayabiliyor. Bu ortamda yüz yüze sınav yapmamız mümkün değil. Öğrenciler arasında adaletsizlik olmasın istiyoruz. Güven duysunlar istiyoruz. Şirketler kurulmuş vaziyette online sınavlara yardım eden. Bir sürü sahtekarlık var. Yazılımla bu işi çözmenin mümkün olmadığına karar verdik. Yazılım şirketlerinin yazılımlarına karşı neler yapılabilir diye kurulan siteler var. Amerika’da bir şirket kurmuşlar mesela soruyu yolluyorsunuz kısa sürede size cevabını yolluyor. Bu pandemi sürecinde o şirketin değeri üç misline çıktı 9 milyar dolara yaklaştı.”

YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Yılmaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Amasya üniversitesinden formasyon eğitimi aldım sınavlar onalaıne idi adamlar sınav süresini ve zorlugu oyle güzel ayarlamıslardı kı 8 arkadaş aynı anda gırdık ölçme değeelendirmeden hepimiz 30 ancak alabildik
    Cevapla
  • Cengizhan Ergül 3 yıl önce Şikayet Et
    Açık sınav olsun. Teknik olarak sorulara yaklaşım ve cevapları üzerinden değerlendirin. Hangi kaynakları ve standartları kullanarak, bakış açılarını sınayarak ve öğrenerek sınav yapın. İnsanları bıktırmayın yaptığı işi sevdirin. Bir kez sevdirin.
    Cevapla
  • çözüm değil 3 yıl önce Şikayet Et
    hayır bu çıkış yolu değilki başkası ekranı paylaşır kendisi sınava giriyormuş gibi girer ama diğer pcden bşkası girer. (: Bence zorlamayın çocuklar girsin sınava bazen kopyada öğretir insana hatta kopya çekmesini sağlayın ve kazık sorun
    Cevapla
  • Serdengeçti 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilmem farkındamısınız son on onbes yildir diplomanin hicbir onemi kalmadi. Universite artik tamamen vakit kaybi gibi gorunmeye basladi...
    Cevapla
  • Coşkun 3 yıl önce Şikayet Et
    Zorla üniversite okuyacaksın diyen yok vakit kaybı diye düşünüyorsan git çıraklık yap.
    Cevapla
  • Antepli Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    hoca görse nolur görmese nolur. sen haketmeden aldığın diplomayla ne yapacağını zannediyon. ondan sonra ortalık üni mezunu kabiliyetsizle dolu.maksat diploma değil o işte ehil olmak bilen olmak olmalı. onun için de üni ye herkes girmemeli. giriş sınavları zorlaştırılmali. üni den mezun olan hakkaten bilerek çıkmalı o işi. böyle insanlar lazım bize. yoksa parayla diploma almış oturmuş adamın ne faydası olacak millete.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR